Sods pusaudzim – telefons nost uz vairākām dienām! Tam var būt pat graujošas sekas, brīdina speciāliste

Kad pusaudzis atkal pārkāpis robežas un izdarījis vai, gluži pretēji, kārtējo reizi nav izdarījis to, par ko tik daudz reižu runāts, vecāki aiz bezspēcības var nolaist rokas un par sodu atņemt viņam telefonu uz vairākām dienām vai pat nedēļām. Taču tas var beigties slikti, brīdina ārste psihoterapeite Agija Tomme.
Katrai ģimenei ir savi noteikumi, un nav vienas receptes visiem.

FOTO: Shutterstock.com

Katrai ģimenei ir savi noteikumi, un nav vienas receptes visiem.

Rakstu sērija "Bērns un atkarības" veidota sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC).

 

Vairākas dienas vai pat divas nedēļas pusaudzim dzīvot bez telefona ir kā gads pieaugušajam bez šīs viedierīces. “Tas ir ļoti ilgs laiks,” brīdina speciāliste. 

 

Pusaudža vecumā ļoti aktīvi veidojas attiecības ar citiem. Īpaši nozīmīga loma šajā vecumposmā ir draugiem, tāpat pusaudzim jau var būt simpātijas, romantiskas attiecības, tāpēc 

 

palikšana bez telefona var raisīt ļoti pamatotas dusmas, un tām nebūs nekāda sakara ar atkarību no viedierīcēm, kā varētu šķist.

 

Reklāma
Reklāma

“Tas ir jautājums, kā vecāki runā ar savu pusaudzi par viedierīču lietošanu, kādas ir robežas ģimenē. Ja pusaudzim pēkšņi grib atņem telefonu uz ilgāku laiku, tad ir jautājums, kāpēc? Kas ir noticis, ka šīs robežas tiek paplašinātas vai pārkāptas,” pauž Agija Tomme, piebilstot, ka tāds sods pusaudzim ir drastisks un simboliskā nozīmē pielīdzināms pērienam, jo sāp tieši tāpat. 

 

Viņa brīdina: “Var gadīties, ka vecāki, labu gribot, atņem bērnam kādu draudzību. Ne vienmēr ir tā, ka to nevar salabot, bet gadās, ka nevar.”


Turklāt šāda rīcība var rezult;eties ar robu arī vecāku un bērna attiecībās. 

 

Agija Tomme uzsver – robežām ir jābūt, bet arī pašiem vecākiem jāpārdomā, kādas ir viņu attiecības ar viedierīcēm: "Tostarp, vai fonā visu laiku skan kāds seriāls televizorā. 
Ja bērns jau no mazotnes redz, ka vecāks nav klātesošs, bet visu laiku savu uzmanību velta norisēm telefonā, televizorā un tad paziņo, ka pusaudzis tā darīt nedrīkst, bērnam ir dusmas, vilšanās, aizvainojums un nesapratne." 

Saistītie raksti