Mazuļu ēdināšanas ceļvedis jeb kad vislabāk uzsākt piebarošanu
Piebarošanas uzsākšana ir ļoti atbildīgs periods gan vecākiem, gan ari nozīmīgs posms bērna attīstībā, kas var atstāt sekas gan uz ēšanas paradumiem, gan uz bērna fizisko veselību, skaidro Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina.
Kad sākt piebarošanu?
Uztura speciāliste īpaši izstrādātā I love eco mazuļu ēdināšanas ceļvedī norāda, ka Pasaules Veselības organizācija rekomendē ekskluzīvu zīdaiņu barošanu līdz 6 mēnešiem, un pēc ESPGHAN rekomendācijām piebarošana ir jāsāk 17 - 26 nedēļu vecumā. Agrīna vai pārāk novēlota piebarošanas uzsākšana var negatīvi ietekmēt bērna veselības stāvokli. Par pārāk ātru piebarošanas uzsākšanu sauc piebarošanu, kad bērns nav sasniedzis četru mēnešu vecumu. Līdz tam mazuļa gremošanas trakts vēl nav līdz galam nobriedis, lai spētu sagremot ar pārtiku uzņemtās uzturvielas. Pārāk vēlīna piebarošanas uzsākšana (pēc 6 mēnešiem) draud ar to, ka mazulis neuzņems pietiekami daudz uzturvielu, kas ir nepieciešamas viņa augšanai un attīstībai, jo mātes piens vai arī piena maisījums vairs nespēs nodrošināt mazuļa organismu ar nepieciešamo kaloriju, dzelzs daudzumu.
Pasaules Veselības organizācija rekomendē ekskluzīvu zīdaiņu barošanu līdz 6 mēnešiem, un pēc ESPGHAN rekomendācijām piebarošana ir jāsāk 17 - 26 nedēļu vecumā. Agrīna vai pārāk novēlota piebarošanas uzsākšana var negatīvi ietekmēt bērna veselības stāvokli.
Pirmie soļi un produkti
Kā pirmā produktu grupa, ko iesaka ieviest veseliem bērniem, kam nav problēmu ar veselības stāvokli un ir optimālā svara dinamika, ir dārzeņi, tādi kā kabacis, brokolis, ziedkāposts, kartupelis. Katra jaunā produkta ieviešanu nevajag ne sasteidzināt, ne arī pārāk ilgi novilkt. Katram dārzenim jāatvēlē trīs līdz piecas dienas, lai varētu rūpīgi novērot bērna reakciju uz jauno produktu. Kā arī to noteikti būtu jāievieš dienas pirmajā pusē, jo tad vecākiem ir visa diena priekšā, lai pamanītu, vai bērnam nav kādas alerģiskas reakcijas uz jauno produktu.
Pēc tam kad aptuveni trīs četri dārzeņi ir ieviesti bērna uzturā, varam ķerties klāt augļiem. Iesaka sākt ar tvaicētu ābolu, plūmi, banānu. Pēc augļiem uzturā var ieviest arī graudaugus. Viena no pirmajām, ko iesaka, ir rīsu, kukurūzas, griķu vai prosas putra. Tās nesatur glutēnu un retāk izraisa pārtikas alerģijas. Kad ir izmēģinātas šīs putras, tad tālāk turpinām dot auzu un mannas putras.
Piebarošana pusgada vecumā
Ap 6 mēnešiem, ja bērns jau ir iekļāvis uzturā augļus, dārzeņus un graudaugus, ir rekomendēts pakāpeniski pievienot taukvielas, piemēram, dažus olīveļļas pilienus pie dārzeņu biezeņa. Kā nākamā pēc graudaugiem uzturā ir jāievieš gaļa. Izvēloties gaļu, pirmo piebarojumu ieteicams sākt ar teļa, truša, tītara gaļu. Šie gaļas veidi ir visvieglāk sagremojami un tiek uzskatīti par vispiemērotākajiem bērna gremošanas traktam. Proti, pēc tam pakāpeniski bērns var ēst arī vistas, jaunlopa un cūkas gaļu. Nedaudz vēlāk par gaļu (aptuveni 8 mēnešu vecumā) ieteiktu ieviest uzturā zivis, piemēram, mencu, heku, asari, foreli, lasi. Iesaku sākt ar mazāk trekno zivi, lai to būtu vieglāk pārstrādāt gremošanas traktam, un tad jau iepazīstināt mazuli arī ar treknām zivīm.
Olas dzeltenumu ieteiktu iekļaut ap 6 – 7 mēnešu vecumu, pievienojot klāt putrām, ko bērns jau ir pagaršojis, tādā veidā uzņemot ar uzturu arī taukos šķīstošus vitamīnus. Veselu olu varat ieviest, bērnam sasniedzot viena gada vecumu.
Piena produktus var ieviest bērna uzturā ar 8 – 10 mēnešu vecumu, sākot ar tādiem produktiem kā sviests, kefīrs, jogurts bez piedevām vai biezpiens. Govs pienu tīrā veidā var mēģināt pēc viena gada vecuma. Noteikti gribētu uzsvērt – bērniem nedrīkst piedāvāt saldinātus piena produktus uzturā, jo tie provocēs zobu emaljas bojājumus un liekā svara problēmas.
Piebarošana gada vecumā
Sasniedzot viena gada vecumu, mazais var pakāpeniski pāriet pie kopējā galda, protams, ja ģimenē arī ievēro veselīga uztura pamatprincipus un gatavo bērnam atbilstošu ēdienu.
Vislabāk būtu gatavot katrai ēdienreizei atsevišķi, taču, ja kādu apsvērumu dēļ tas nav iespējams, tad labs risinājums būtu, piemēram, dodoties izbraucienos, ņemt līdzi jau gatavus biezeņus. Izvēloties biezeņus, iesaku priekšroku dot tiem, kam nav pievienots papildu cukurs, fruktoze vai sāls, un pārliecināties, ka sastāvā esošie produkti, izmēģinot iepriekš, nav izraisījuši alerģiju. Savukārt, ja paštaisītu biezeni mājās nav iespējams baudīt, tad var izvēlēties ICA I Love Eco biezeņus, jo to sastāvā ir visas sertificētas organiskās izejvielas un tiem nav pievienots cukurs, sāls, kā arī tie atbilst augstiem zīdaiņu pārtikas kvalitātes kritērijiem. Ja māmiņai ir bailes gatavot mazajai atvasei pirmo zivju ēdienu, jo pastāv risks nepamanīt kādu asaku, tad iesaku izvēlēties gatavo pārtiku ar zivīm.