Mazuļu ēdināšanas ceļvedis
Piebarošanas uzsākšanas brīdis ir nozīmīgs bērna attīstības posms ne tikai tāpēc, ka tas veido bērnu ēšanas paradumus nākotnei, bet tas arī ir ļoti būtisks imūnsistēmas attīstības periods, jo organisms mācās atpazīt jaunus produktus, veidot jaunās antivielas kā atbildes reakciju uz jauniem pārtikas produktiem, tāpēc pārāk sasteidzināt jaunu produktu ieviešanu uzturā noteikti nevajadzētu.
Par mazuļa ēdināšanu un produktu iepazīšanas dienasgrāmatu stāsta Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte un sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.
Saskarsme ar pārtikas alergēniem
“Pirms patvaļīgi lemt par kāda noteikta produkta izslēgšanu no
bērna uztura, ir jānoskaidro, vai tā tiešām ir alerģija un vai
tiešām nepieciešams ievērot eliminācijas jeb produkta izslēgšanas
diētu. Ja atsakāties bērnam dot, piemēram, piena produktus, tikai
tāpēc, ka šķitis – pēc apēstā jogurta uz ādas parādījusies kāda
pumpiņa, tas nav pamatots iemesls. Ilgtermiņā var rasties kādu
uzturvielu deficīts, kas ietekmē bērna augšanas procesu.
Ja ir aizdomas, ka ir pārtika, uz kuru bērna organisms reaģē īpatnēji, – parādās caureja, vemšana, izsitumi, vēdergraizes vai kas cits, tad pirmais solis ir konsultācija ar ģimenes ārstu, kurš visdrīzāk ieteiks ārsta alergologa konsultāciju. Galvenā ārstēšanas metode, ja bērnam ir alerģija, ir eliminācijas diēta, kuras nepieciešamību, stingrumu un ilgumu nosaka ārsts alergologs”, stāsta Olga Ļubina.
Pirms patvaļīgi lemt par kāda noteikta produkta izslēgšanu no bērna uztura, ir jānoskaidro, vai tā tiešām ir alerģija un vai tiešām nepieciešams ievērot eliminācijas jeb produkta izslēgšanas diētu
Piena olbaltumviela
Uztura speciāliste skaidro, ka pirmais un visbiežākais pārtikas
alergēns, kas izraisa alerģisko reakciju zīdaiņu vecumā, ir govs
piena olbaltumviela. Alerģija pret govs pienu ir paaugstināta
organisma jutība pret olbaltuma sastāvdaļām – kazeīnu,
laktalbumīnu, laktoglobulīnu – pienā. Šī alerģija 75%
gadījumu parasti pazūd, kad bērns sasniedz trīs gadu vecumu. Vairāk
nekā 90% bērnu, kam, maziem esot, ir konstatēta šī alerģija, līdz
sešu gadu vecumam attīstās govs piena olbaltumvielu
tolerance. Govs piena olbaltuma alerģija var izpausties gan
ar gremošanas trakta darbības traucējumiem, piemēram, zaļgana,
gļotaina vēdera izeja, caureja, kā arī ādas izsitumi, nieze,
nātrene un dermatīts.
Gadījumā ja bērnam ir konstatēta alerģija pret govs pienu un zīdainis ir barots ar mātes pienu, tad mammai ir jāizslēdz no savas ēdienkartes jebkādi pienu saturoši produkti, savukārt, ja zīdainis tiek barots ar mākslīgiem piena maisījumiem, tad ir jāizvēlas vai nu daļēji hidrolizētus, vai arī ekstensīvi hidrolizētus piena maisījumus, kur govs piena olbaltumvielas ir pilnībā sašķeltas. “Uzsākot piebarošanu, mazulis ar govs piena alerģiju nedrīkst lietot uzturā arī putras vai augļu, dārzeņu biezeņus uz piena bāzes vai ar piena produktu pievienošanu. Smagākos gadījumos nedrīkst lietot arī sviestu, tostarp kausēto sviestu (ghee sviestu), liellopu un teļa gaļu”, atgādina Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.
Alerģija pret govs pienu parasti 75% gadījumu pazūd, kad bērns sasniedz trīs gadu vecumu.
Kvieši
Nākamais visbiežākais pārtikas alergēns zīdaiņu vecumā ir kvieši.
“Alerģisku reakciju parasti izraisa kviešos esošās olbaltumvielas –
albumīns, globulīns, gliadīns un glutēns.
Kviešu alerģijas simptomi – mutes gļotādas un rīkles pietūkums, nieze, nātrene, atopiskais dermatīts, aizlikts deguns, galvassāpes, asarojošas acis, elpošanas grūtības, slikta dūša, vemšana, caureja un pat anafilaktiskais šoks – var parādīties gan dažas minūtes pēc saskares ar alergēnu, gan arī pēc vairākām (līdz 48) stundām.
Līdzīgi kā citas alerģijas, tā ar laiku var izzust pilnībā. Visbiežāk alerģija pret kviešiem izzūd 3–5 gadu vecumā.” Par alerģiskām reakcijām no kviešiem stāsts uztura speciāliste. Vērts atgādināt, ka alerģija pret kviešiem nav vienādības zīme ar celiakiju.
Ko tad lai ēd, un ar ko lai aizvieto kviešus? Ir
pieejami daudz un dažādi produkti, kas lieliski var aizvietot tik
ierastos kviešus un balto miltu izstrādājumus, piemēram, kviešu
vietā var lietot griķu, rīsu, rudzu, miežu, auzu, kukurūzas un
mandeļu miltus.
Olas baltums
Trešais visbiežāk sastopamais pārtikas alergēns uzturā ir olas
baltums. Ņemot vērā lielo alerģiju risku, ko rada olas baltumā
esošās olbaltumvielas, olas zīdaiņu uzturā iesaka piedāvāt tikai
pēc viena gada vecuma. Olas dzeltenumam ir zemāka alergenitāte,
tāpēc sākumā uztura speciāliste iesaka lietot to un tikai pēc tam –
veselu olu. “Olas dzeltenumu var pamazām ieviest uzturā no 8 mēnešu
vecuma. Ir vērts iegaumēt, ka, olu termiski apstrādājot,
alergenitāte samazinās, stāsta Olga Ļubina, atgādinot, ka šī
alerģija sastopama apmēram 1,6% bērnu līdz divu gadu vecumam un
daļai izzūd līdz trīs vai septiņu gadu vecumam.
Uztura speciāliste Oga Ļubina ir sagatavojusi produktu iepazīšanas dienasgrāmatu, kura
palīdzēs orientēties produktos un noskaidrot, vai no kāda no šiem
produktiem jūsu mazulim ir alerģija.