Zīdainim lielas iesnas, bet biezos puņķus nevar izvilkt. Ko darīt?

Piecus mēnešus veca bērniņa mamma ir noraizējusies – mazulim pamatīgi puņķi, taču iztīrīt degunu neizdodas. "Nepalīdz ne jūras ūdens, ne puņķu atsūkšana," viņa raksta "Mammamuntetiem.lv".
Varbūt pie vainas ir alerģija un tāpēc neizdodas tikt galā ar puņķiem?

FOTO: Shutterstock.com

Varbūt pie vainas ir alerģija un tāpēc neizdodas tikt galā ar puņķiem?

Jautājums: “Zīdainim piecu mēnešu vecumā ir lielas iesnas. Deguns tiek tīrīts ar jūras ūdeni, bet biezos puņķus nav iespējams izvilkt tik un tā. Bērnam ir grūti elpot, ēst. Ko varētu darīt, lai palīdzētu savam bērniņam?” 

 

Atbild: LOR klīnikas otorinolaringoloģe Ilze Sokolova

Reklāma
Reklāma

"Tādos gadījumos var mēģināt pacelt bērna gultas galvgali, taču nevajag likt spilvenu. To var izdarīt, zem matrača paliekot grāmatu, dvieļus u. tml. Tāpat šādos gadījumos palīdz tā sauktās tvaika istabas, kas palīdz atbrīvot aizliktu degunu. Ko tas nozīmē? 

Vannasistabā aizver durvis, atgriež karstā ūdens krānu un tecina, līdz telpa piepildījusies ar tvaikiem. Tad ar bērnu rokās pasēž šajā telpā 10–15 minūtes, līdz viņam sāk tecēt deguns. 

Noteikti jāturpina arī pilināt sāļu šķīdumu, lai pašķaida puņķus, tad jāmēģina tos iztīrīt. 
Vēl iesaku padomāt, vai pie vainas nav alerģija. Arī krūts bērnam, sevišķi, ja grūtniecības laikā mammai bijusi alerģija pret kādu produktu, bet tagad viņa to atsākusi lietot uzturā." 

Saistītie raksti