Kā dīgstiņus un zaļumus iekļaut bērna ēdienkartē. Uztura speciālistes praktiskie padomi un receptes

“Zaļumos ir daudz bioloģiski aktīvu vielu, kas palīdz organismam cīnīties pret dažādām vīrusu infekcijām, tāpēc ir ļoti vērtīgi šos produktus iekļaut ne tikai savā, bet arī bērnu ēdienkartē,” stāsta sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina un iesaka konkrētas receptes.
Ja zupai pieber lociņus, maltīte papildinās ar C, B un E vitamīniem, cinku un fosforu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja zupai pieber lociņus, maltīte papildinās ar C, B un E vitamīniem, cinku un fosforu.

“Zaļumi un dīgsti ir bagāti ar minerālvielām un vitamīniem, šo produktu lietošana 

ikdienas uzturā nodrošinās organismu gan ar B grupas, gan E un C vitamīniem,” skaidro "Rimi Bērniem" eksperte Olga Ļubina, akcentējot, ka tieši pavasarī šādas vitamīnu devas ir būtiskas ikvienam ģimenes loceklim. Vienlaikus uztura speciāliste piekodina, ka, tāpat kā ar citiem jauniem produktiem, arī ar zaļumiem maza bērna ēdienkarte jāpapildina pakāpeniski: “Ar zaļumu iekļaušanu uzturā tomēr jābūt arī uzmanīgiem, jo organiskās skābes, kas ir to sastāvā, mazākajiem bērniem var izraisīt gremošanas trakta darbības traucējumus.”

 

Dilles – palīgs pret vēdera pūšanos 

Ap gada vecumu bērniem var piedāvāt pagaršot spinātus, pētersīļus, dilles un salātlapas. Dilles, piemēram, satur ne tikai jau iepriekšminētos vitamīnus, bet arī tādus mikroelementus kā kalcijs, dzelzs, magnijs, kālijs un fosfors. 

Dilles arī palīdz cīnīties pret vēdera uzpūšanos, tāpēc diļļu ūdeni var piedāvāt padzerties zīdaiņiem, kam ir šādas sūdzības.

 

Kā un kuriem ēdieniem pievienot zaļumus 

Sakošļāt zaļumus mazam bērnam var nebūt viegli, tāpēc iesākumā mazulim tos var piedāvāt pievienotus termiski apstrādātiem ēdieniem, piemēram, ieliekot zupā pāris minūtes pirms tās gatavības. Piemērs: ja zupai pieber lociņus, maltīte papildinās ar C, B un E vitamīniem, cinku un fosforu. Vieni no tiem zaļumiem, ko bērna ēdienkartē var iekļaut ļoti dažādos veidos un salīdzinoši viegli, ir spināti – tos var pasniegt ne tikai svaigā veidā, bet arī termiski apstrādātus, piemēram, liekot klāt omletei vai sablendētus pankūku mīklai. Kad uzlabojas bērna košļāšanas spējas, zaļumus var dot arī svaigus, ar tiem pārkaisot ēdienu.

 

Ja bērns no zaļumiem atsakās 

“Lai arī daudzi bērni ir diezgan skeptiski pret šo produktu iekļaušanu viņu ēdienkartē, tomēr to būtu jācenšas darīt,” uzsver Olga Ļubina. “Ja bērns atsakās pagaršot dilles, tas nekas – piedāvājiet citus zaļumus, piemēram, zirņu vai citu sēklu dīgstiņus, baziliku, lociņus, koriandru, pētersīļus u. c. Jo arī bērnam var būt savas garšas preferences.”

 

Reklāma
Reklāma

Pasta ar pētersīļiem 

Sastāvdaļas: 
250 g spageti

Mērcei:
70 g pētersīļu vai citu zaļumu
100 g olīveļļas 
2 ķiploka daiviņas 
1 tējk. citrona sulas
Sāls, pipari pēc garšas

 

Gatavošana:

Blenderī liek pētersīļus, ķiplokus, garšvielas un citrona sulu. Pēc tam pakāpeniski pielej klāt eļļu. Novāra spageti saskaņā ar instrukciju uz produkta iepakojuma. Gataviem, siltiem makaroniem pievieno zaļo mērci un kārtīgi samaisa.  

 

Spinātu pankūkas 

Sastāvdaļas: 
50 g spinātu
125 g pilngraudu miltu
2 olas
300 ml piena (var aizvietot ar auzu dzērienu)
2 ēdamk. eļļas
4 dateles
Sāls pēc garšas
Ghee sviests vai cita taukviela cepšanai

 

Gatavošana:

Blenderī saliek mazgātus spinātus, olas, pienu, dateles (bez kauliņa) un kārtīgi sablendē. Pievieno miltus un sāli, kārtīgi samaisa, pielej eļļu. Cep uz plāno pankūku pannas no abām pusēm. Pasniedz vai nu ar svaigām ogām, biezpienu, grieķu jogurtu, vai citām piedevām pēc izvēles.

Saistītie raksti