Biezenis mazuļa piebarošanai – vai der arī veikalā nopērkamie? Praktiski padomi un jaunas receptes
Atbildes sniedz sertificēta uztura speciāliste, “Rimi Bērniem” eksperte Olga Ļubina.
Ieviešot piebarojumu bērna ēdienkartē, ēdiena konsistencei ir jābūt viendabīgai, bez gabaliņiem, jo zīdainis vēl nebūs spējīgs košļāt. tāpēc veids, ka piedāvā bērnam ēdienu būs biezenis bez jebkādiem gabaliņiem. Piebarošanu ieteicams sākt ne ātrāk par 17. un ne vēlāk par 26. zīdaiņa dzīves nedēļu.
Īsa pamācība pirmo produktu izvēlē
Kā pirmais jāpiedāvā dārzeņu biezenis, piemēram, no kabačiem, ziedkāpostiem, brokoļiem, burkāniem, kartupeļiem vai saldajiem kartupeļiem. Pēc tam var sākt piedāvāt augļu biezeņus, piemēram, ābolu, plūmju, banānu u.c. Vēl pēc laika biezeņiem var pievienot graudaugus, gaļu, zivis. Kad zīdainis ir iemācījies ēst viendabīgu biezeni, ir laiks pāriet pie neviendabīgas konsistences ēdiena – lai veicinātu košļāšanu, muskuļu attīstību, jo no tā ir atkarīga arī bērna valodas attīstība.
Kādu biezeni iegādāties?
Protams, vislabākais ēdiens ir tas, ko mamma vai tētis ir pagatavojuši savām rokām. Tomēr ir situācijas, kad ērtāk izmantot veikalā pirktu ēdienu. Tāpat dažkārt, īpaši piebarošanas sākumposmā, apēstā apjoms ir tik minimāls, ka vecāks var neredzēt vajadzību gatavot biezeņus, tāpēc izvēlas tos iegādāties. Šī iespēja atvieglo vecāku ikdienu, taču ir svarīgi pievērst uzmanību produkta sastāvam – lai ir tikai tās sastāvdaļas, kas būtu bērna vecumam atbilstošas, bez pievienota cukura, fruktozes, krāsvielām un konservantiem.
Jaunas biezeņu receptes!
Dārzeņu biezenis ar brokoļiem
Sastāvdaļas:
3 brokoļu ziedi
½ burkāna
70 ml ūdens
1 tējk. olīveļļas
Gatavošana: dārzeņus sagriež un iztvaicē ūdenī mīkstus. Sablendē līdz viendabīgai konsistencei.
Ābolu un burkānu biezenis
Sastāvdaļas:
1 ābols
½ burkāna
40 ml ūdens
Gatavošana: ābolu un burkānu nomizo, sagriež kubiciņos un liek ūdenī tvaicēties. Kad produkti ir gatavi, tos sablendē.
Bumbieru un kabaču biezenis
Sastāvdaļas:
1 bumbieris Bumbieris 1 gab
½ glāze sagrzieta kabača
40 ml ūdens
Gatavošana: produktus nomizo, sagriež un liek tvaicēties. Kad ir mīksti – blendē.