Ko noteikti NEPIRKT pirms mazulīša piedzimšanas. Pieredzē dalās vecāki un vecmāte

Mūsdienās, kad veikalos pieejama preču pārbagātība, jaunie vecāki nereti apmulst, ko noteikti iekļaut gaidāmā bērniņa pūriņā, bet kuras lietas var pagaidīt. Lai gan iepirkšanās patiesi ir viens no emocionāli patīkamākajiem notikumiem topošo vecāku ikdienā, ne viss, ko piedāvā bērnu preču mārketings un reklāma, ir nepieciešams zīdainim.
Arī Rīgas Dzemdību nama vecmāte Linda Veidemane jaunajiem vecākiem iesaka nesapirkt mazulim paredzētās lietas pusgadam uz priekšu.

FOTO: Shutterstock.com

Arī Rīgas Dzemdību nama vecmāte Linda Veidemane jaunajiem vecākiem iesaka nesapirkt mazulim paredzētās lietas pusgadam uz priekšu.

Vecāki mūsu izveidotajā “Facebook” aptaujā atbildējuši uz jautājumu: “Kas ir tās lietas, ko noteikti nevajag iegādāties pirms mazuļa piedzimšanas?”

No apģērba līdz mazuļa gultiņai

“Daudz drēbju. Viņi zibenīgi ātri izaug un sanāk, ka pusi, ko esi nopircis no apģērba, nemaz neizmanto,” raksta Digna.

 

Arī Daša pievienojas, teikdama, ka pārāk daudz drēbju noteikti nenoderēs.

 

“Pudelītes barošanai, mākslīgo piena maisījumu, piena pumpji, sterilizatori. It kā automātiski noskaņotos barošanai ar pudeli un nekāda krūts barošana noteikti nesanāks. Lūdzu, lūdzu tā nedarām,” raksta Ketija.

 

Tikmēr Santas prāt, nelietderīgākais pirkums bijusi mazuļa gultiņa, jo tajā nav gulējuši neviens no viņas trim bērniņiem.

 

“Gulta, šūpulītis, ligzdiņa, cimdiņi,” saka Dana.

 

Savukārt Elīna sniedz padomu, saistībā ar pamperiem: “Lielas pakas ar pamperiem, jo no sākuma nevar zināt, vai nebūs reakcijas. Labāk mazos iepakojumus pirkt!”

Reklāma
Reklāma

 

“Pumpīti piena atslaukšanai. Ja vajadzēs varēs uzreiz nopirkt,” padomu dod Ilze.

 

Tāpat daudzu vecāku nevajadzīgo lieto sarakstā ietilpst:

  • Rotaļlietas
  • Tehnika ēdiena pagatavošanai
  • Pakaviņš/ligzdiņa
  • Piena pumpis
  • Knupīši
  • Mākslīgā piena maisījumi
  • Mobilās aukles vai citi “gadžeti”

 

Nesapirkt lietas pusgadam uz priekšu

Arī Rīgas Dzemdību nama vecmāte Linda Veidemane jaunajiem vecākiem iesaka nesapirkt mazulim paredzētās lietas pusgadam uz priekšu. “Ja kādreiz cilvēki tiešām mazuļa pūriņu veidoja ar domu, ka visu ir laicīgi jāsagatavo, turklāt nebija tādas pieejamības visam, kā tagad, tad mūsdienās tu vari teju 24 stundas diennaktī pasūtīt un dabūt jebko. Principā viss ir pieejams tūlīt un tagad,” saka vecmāte.

 

Vecmāte piebilst, ka pašas pirmās lietas, piemēram, ratus, gultiņu un dažus drēbju komplektus ir vērts sagatavot, lai pēcāk pa veikaliem nav jāstaigā ar jaundzimušo, taču viena lieta, ko noteikti nevajadzētu aizmirst – autosēdeklītis.

 

“Citās valstīs pat ir prakse, ka pirms dzemdību iestādes pamešanas jaunajiem vecākiem ir jāuzrāda, kā mazulis tiek ievietots autosēdeklītī, vai viss ir pareizi. Pie mums tādas prakses nav, taču teju 90% vecāku no dzemdību iestādes mājup dodas ar auto, tāpēc autosēdeklītis gan ir noteikti jāsagādā laikus,” piebilst Linda Veidemane.

 

Vecmāte novērojusi, ka jaunie vecāki nereti noskatījuši idealizētus bērnistabas piemērus TV vai internetā, tāpēc cenšas tos atdarināt, iepērkot daudz dažādu lietu, lai skaisti iekārtotu jaundzimušā istabu, taču realitātē mazulis visbiežāk ir tur, kur ir mamma, un beigās visas šīs sapirktās lietas nemaz nav noderīgas. 

 

Rīgas Dzemdību nama mājaslapā pieejams saraksts ar lietām, kuras jaunajai māmiņai ieteicams sagādāt, dodoties uz dzemdību iestādi. Taču arī sarakstā ietvertais nav obligāts, norāda Dzemdību nams. 

Saistītie raksti