Kad zīdainim piedāvāt knupi, un vai tas vienmēr ir nepieciešams?

Bērns zīžot apmierina ļoti daudz dažādu vajadzību, ne tikai izsalkuma remdēšanu. Tomēr, vai knupis var aizstāt mātes krūti? Padomu jautājām zīdīšanas konsultantei Sandrai Lasei.
Zīšanas laikā izstrādājas endorfīni, kas ir baudas un laimes hormoni.

FOTO: Shutterstock.com

Zīšanas laikā izstrādājas endorfīni, kas ir baudas un laimes hormoni.

Kāpēc mazulis vispār zīž?

Būšana pie krūts un zīšana mazajiem nav saistīta tikai ar ēšanu. Zīšana mazuli arī nomierina un iedrošina pārejai uz nepazīstamo dzīvi ārpus mātes ķermeņa. 

 

Zīdīšana palīdz ielikt pamatu bērna sajūtām, garantē drošības izjūtas izveidošanos. Zīšanas laikā izstrādājas arī endorfīni, kas ir baudas un laimes hormoni.


Vai visiem mazuļiem nepieciešams knupis?

Ja mazo liek pie krūts pēc pieprasījuma, kā arī iesaka Pasaules Veselības organizācija, tad faktiski bērns var iztikt bez knupja.


Bet arī bērni ir atšķirīgi – ir bērni, kas knupi nepieņem un zīšanas tieksme ir mazāk izteikta. Šādā gadījumā nevajag censties knupi mazajam “iesmērēt” par katru cenu. 


Tomēr dažiem bērniņiem stresa līmeņi pēc dzimšanas ir augstāki nekā citiem, kas nozīmē, ka bērns var būt arī pilnīgi paēdis, bet tāpat prasīt zīst, jo tā bērniņš tiek galā ar stresu. Šādā gadījumā knupis var būt noderīgs, lai mazulim palīdzētu nomierināties, jo stresa hormoni bloķē augšanas hormonus.


No kāda vecuma var sākt dot knupi?

Pirmās divas nedēļas pēc dzimšanas mātes krūtīm ir svarīgi saņemt pietiekami daudz stimulācijas, lai vajadzīgais piena daudzums vispār varētu attīstīties. 


Zīdīšanas norise pirmajās divās mazuļa dzīves nedēļās nosaka piena daudzumu arī uz priekšdienām, tāpēc šajā laika posmā knupi dot nav ieteicams. 

Mazulis šajā laikā arī mācās pareizi zīst krūti – knupim vai pudelei ir pavisam citādāks satvēriens.

 

Reklāma
Reklāma

Ja uzreiz pēc piedzimšanas mazulim dod knupīti, tas var traucēt izveidot pareizu zīšanas tehniku, ko vēlāk ir daudz grūtāk koriģēt, un rezultātā var rasties sāpoši krūtsgali, saplaisājušas krūtis vai bērniņam nesanākt izzīst pienu no krūts.


Pirmās sešas nedēļas pēc dzimšanas

Pirmās 6 nedēļas pēc dzimšanas sauc arī par pēcdzemdību pārdzīvošanas posmu, kad bērniņš daudz raud un prasa zīst. Jaundzimušajam raudāšana ir izdzīvošanas reflekss, ar ko ziņot, ka kaut kas nav kārtībā.


Šajā laika posmā vajag arī kārtīgi izvērtēt satvērienu un pozīciju, lai neizrādās, ka bērnam vienkārši ir grūti ēst.


Ja bērns tiek barots ar piena maisījumu

Jāņem vērā, ka šajā gadījumā uzņemamais piena daudzums mazajam ir strikti noteikts. Ja bērns jau ir apēdis visu, kas viņam pienākas, vairāk dot nevajag, jo tā bērnu var pārbarot. 


Ja bērniņš sāk zīst roku, segu vai jebko citu, ko var aizsniegt, tad šādā gadījumā knupītis būs ļoti piemērots, jo zīšanas tieksme ir jāapmierina, jāiegūst nepieciešamie endorfīni.


Kādi ir iespējamie riski, izmantojot knupi?

Ja knupis tiek lietots pareizi, būtiski riski ar tā izmantošanu saistīti netiek. 

 

Tomēr ar to nevajadzētu sākt aizstāt kādas no svarīgajām zīdīšanas reizēm, jo tad bērniņš var sliktāk pieņemties svarā, un arī mammai neattīstīsies pietiekams piena daudzums.


Var bojāties arī sakodiens, bet tas visbiežāk ir tādā gadījumā, ja bērns knupi lieto arī vēlāk, sasniedzot jau 2 gadu vecumu, un atkarīgs no lietošanas daudzuma.


Vēl ņemams vērā higiēniskais aspekts, jo ar knupi vieglāk var bērnam ienēsāt kādu infekciju, ja tas netiek normāli mazgāts un sterilizēts.

Saistītie raksti