Kā izvēlēties ratus jaundzimušajam? Gudri padomi, pēc kā vadīties

Gatavojoties mazulīša ienākšanai ģimenē viena no lietām, kam topošie vecāki īpaši pievērš uzmanību, ir ratu izvēle. Mūsdienās ir tik daudz variantu, ka viegli apmulst piedāvājuma klāstā. Fizioterapeite Līna Garā uzsver būtiskākos punktus, kas būtu jāņem vērā, dodoties uz veikalu savu īsto un vienīgo ratu "medībās".
Īstos ratus mūsdienu plašajā piedāvājuma klāstā atrast nebūs viegli, tāpēc vadies pēc svarīgākajiem punktiem, kas jāvērtē, pirms izdari pirkumu.

FOTO: Shutterstock.com

Īstos ratus mūsdienu plašajā piedāvājuma klāstā atrast nebūs viegli, tāpēc vadies pēc svarīgākajiem punktiem, kas jāvērtē, pirms izdari pirkumu.

1. Gadalaiks

Šajā kategorijā ieteicams apsvērt ratu krāsu. Ja rati paredzēti vasaras sezonai, melni rati var pievilkt vairāk saules un karsēt kulbu. Vasaras ratu kulbai noteikti jāpadomā arī par ventilācijas iespējām. Noteiktiem ratu modeļiem ir pat mitrumizturīgs audums un SPF aizsardzība audumam.

 

Ziemas mazuļiem - ratu  kulbu būtu ieteicams skatīties lielāku, jāatceras ka ziemā kulbā būs ne tikai bērns, bet arī ratu maiss vai kombinezons. Dažādām ratu firmām ir dažāds kulbas platums, garums un augstums.
 

2. Kur rati tiks uzglabāti

Jāpārdomā, kur rati tiks uzglabāti un cik sver. Vai rati stāvēs privātmājas iekšpagalmā un būs visu laiku saliktā veidā, vai tie būs jānes uz dzīvokli. Atbilstoši savai situācijai jāizvērtē ratu svars. Ja uz dzīvokli jābrauc ar liftu, jādomā arī par to, lai ratu izmēri atbilstu lifta parametriem. Tāpat vajadzētu padomāt par to, vai šos ratus varēs viegli ielikt arī automašīnā, lai vajadzības gadījumā tos varētu paņemt līdzi ceļā. Šajā gadījumā jāizver ratu lielums, svars, kā tie salokās un cik aizņem vietas salocītā veidā.

 

3. Ratu svars

Noteikti nozīmīgs ir ratu svars. Vai šos ratus ērti varēs izmantot ikdienā.

 

4. Cena

Noteikti pirmais, ko darīt, ir izdomāt cenu diapazonu, ko vēlaties un varat tērēt ratiem.

 

Reklāma
Reklāma

5. Kvalitāte

Jāsaprot, ko saprotat ar vārdu kvalitāte, jo katram tā var būt dažāda. Ieteicams izmēģināt dažādas ratu firmas un atrast sev piemērotāko. Ja pērkat lietotus ratus, noteikti vajadzētu tos aizvest uz ratu apkopi. 

 

6. Papildlietas

Ir dažādas papildlietas kuras var iegādāties atsevisķi (dažiem ratu modeļiem jau ir iekļautas komplektācijā). Katram pašam jāizvērtē, vai ikdienā tās tiks lietotas:

  • Ratu grozs;
  • glāžu turētājs;
  • saulessargs; 
  • lietuspārvalks;
  • moskītu tīkls u.c. 

Noteiktus ratus var uzlabot, piemēram, no pilsētas varianta ar priekšējiem maziem riteņiem, var uzlikt lielos riteņus vai slēpes, vai pievienot papildus kulbu/autokrēslu, tādejādi izveidojot dvīņu ratus, vai uzlikt autosēdeklīti. 
 

5. Kāda ir Jūsu ikdienas dzīve

Piemērojoties ikdienas dzīvei un ikdienas vajadzībām, ir dažādas iespējas ratu izvēlei. Bieži var skatīties arī pēc riteņu lieluma. Jāmēģina sev atbildēt uz jautājumu, vai ikdienā ratus vadīsiet pa pilsētas ietvēm, meža takām u.tml. 
 

6. Ratu veidi

  1. Kulbu rati. Piemēroti jaundzimušajiem.
  2. Sporta rati. Parasti piemēroti no bērna sēdēšanas vecuma vai aptuveni 6 mēnešu vecuma.
  3. Dvīņu rati. Paredzēti divu bērnu pārvadāšanai gan viena vecuma, gan dažādu. Mēdz būt kulbas/sēddaļas kas novietotas viena otrai blakus, vai viena zem otras. 
  4. Sēdrati (pastaigu rati,vasaras rati). Rati, kas piemēroti pastaigām no aptuveni sēdēšanas vecuma vai, kad kulba ir jau par mazu. Noteiktiem ratiem var mainīt slīpuma leņķi, ir 5 drošības atbalsta punkti un var būt skats uz abām pusēm.
  5. Ratu kompleti. Komplekts kur ir gan kulba, gan sēdrati. Divi vienā vai trīs vienā. 

Saistītie raksti