Garšīgas un interesantas idejas dāvanām pašu rokām - personiski un sirsnīgi
Dāvanas mēdz būt arī garšīgas. Šeit vairākas idejas gardām Ziemassvētku dāvanām, kuras varam pagatavot paši.
Rieksti medū
Nepieciešams:
Rieksti (var būt dažādi)
Medus (vēlams izmantot šķidru medu)
Trauks vai burka ar vāku
Pagatavošana:
Paņem trauku, kurā ieliec iekšā riekstus, visu pārlej ar medu.
Burciņu apsien ar skaistu lentīti, un dāvana gatava! Dāvanai klāt
vari pievienot kādu svecīti vai egļu rotājumu.
Zaļais pesto
Nepieciešams:
25 g svaiga bazilika
150 ml „Extra Virgin” olīveļļas
25 g ciedru riekstu
2 galviņas ķiploku
50 g parmezāna siera
Pagatavošana:
Sablenderē baziliku, ciedru riekstus, eļļu un ķiplokus. Iemaisi
sarīvētu parmezānu, ieliec to visu skaistā burciņā vai citā traukā
ar vāku, pārlej ar eļļu. Dāvanai pievieno glīti iesaiņotus
spageti.
Sarkanais pesto
Nepieciešams:
25 g svaiga bazilika
Saulē kaltēti tomāti eļļā (burciņa)
Ķiploks (daiviņa vai divas)
25 g tomātu pastas
Sāls, pipari
Pagatavošana:
Samal baziliku, nolej tomātiem eļļu un arī tos samal, pievieno
sasmalcinātu ķiploku. Kad masa ir samaisīta, pievieno eļļu, kas
nolieta no tomātiem. Garšai pievieno nedaudz tomātu pastas. Ja tev
nav speciāla trauka, kurā iepildīt pesto, vari izmatot parastu
burku ar vāku, kuru pēc tam apsien ar auduma gabaliņu un uzraksti
nosaukumu. Līdzīgi kā zaļajam pesto – dāvanai klāt vari pievienot
makaronus.
Ziemassvētku vaniļas radziņi
Nepieciešams:
300 g miltu
125 g cukura
1 paciņa vaniļas cukura
3 olu dzeltenumi
125 g samaltu mandeļu
250 g sviesta
Pūdercukurs
Pagatavošana:
Uz darba virsmas vai bļodā ieber miltus, vidū izveido bedrīti, kur
ielikt vaniļas cukuru, parasto cukuru un olu dzeltenumu. Visu
kārtīgi samaisi.
Atlaidini sviestu (istabas temperatūrā), sagriez to nelielos
gabalos un kopā ar rīvētām, sasmalcinātām mandelēm iemīci
mīklā.
Mīkla jāmīca tik ilgi, kamēr izveidojas viendabīga masa. Tad
pārsedz to ar dvieli un paturi mīklu tādā veidā aptuveni 30
minūtes.
Pa to laiku uzsildi krāsni līdz 170 grādiem un izklāj paplāti ar
cepamo papīru.
Veido no mīklas nelielus radziņus un liec tos uz pannas. Cep tos,
līdz tie kļūst zeltaini vai gaiši brūni.
Uzreiz pēc izņemšanas radziņus pārkaisi ar pūdercukuru, kas
sajaukts ar vaniļu.
Tagad tik atliek tos salikt skaistās kastītēs / maisiņos un dāvināt
saviem mīļajiem vai arī kopā visiem gardi našķoties
Ziemassvētkos.
Šokolādes pārslu piciņas
Nepieciešams:
75 g tumšās vai cita veida šokolādes (pēc vēlēšanās)
75 g nesaldinātu brokastu pārslu (cornflakes)
Pagatavošana:
Izkausē šokolādi mikroviļņu krāsnī vai ūdens peldē. Ieber pārslas
lielā bļodā, izkusušo šokolādi lēnām iecilā un iemaisi pārslās.
Maisi tik ilgi, kamēr šokolāde pēc iespējas vienmērīgāk apklāj
pārslas.
Kad masa gatava, izliec to uz cepamā papīra vai folijas. Tad gatavo
masu sadali nelielos gabaliņos, taču pirms fasēšanas nogaidi, kamēr
šokolāde atkal sacietē. Ja vēlies, lai tas notiktu ātrāk, sadalītos
gabalus ievieto ledusskapī.
Šokolādes pārslu piciņas ieliec caurspīdīgos maisiņos (tādi
Ziemassvētku laikā nopērkami visos lielveikalos, arī „Rimi”).
Apsien tos ar skaistu lenti un pievieno klāt paša veidotu
kartīti!
Brokastu pārslu vietā vari izmantot arī riekstus, popkornu, mandeļu
skaidiņas, žāvētus augļus u. c.!
Gardumi ziemai
Ja esi čakla konservētāja, tavi mīļie noteikti priecāsies par gardu
zemeņu vai aveņu ievārījumu vai tevis marinētajām sēnēm. Apsien ap
burkas vāciņu skaistu auduma gabaliņu, vari izmantot arī īpašu
lentīti vai salmu skariņas, un, lūk – dāvana gatava!
Visdažādāko kārumu receptes skaties sadaļā VIRTUVE!