Latvijā audzis vēl nenozīmē — bioloģisks
Cilvēki arvien vairāk cenšas uzturā lietot svaigu pārtiku bez konservējošām piedevām. Šādus produktus iegūst, saimniekojot ar bioloģiskās lauksaimniecības metodēm. Bet vai tu zini, ka zemnieku saimniecība un bioloģiskā saimniecība nav viens un tas pats?
Bioloģiskie lauksaimnieki nelieto pesticīdus un mākslīgos
minerālmēslus. Viņu produkcijai ir regulāras pārbaudes uzraugošajās
un sertificējošajās iestādēs, kā arī Pārtikas un veterinārajā
dienestā. Parasti zemnieki augsnes bagātināšanai un kaitēkļu
apkarošanai izmanto ķimikālijas, bioloģiskie zemnieki to nedara un
attiecīgās iestādes to stingri pārbauda un kontrolē. Tāpēc, ja
tiešām vēlies iegādāties veselīgus produktus bez ķimikālijām, ar
norādi "Latvijas produkti" vien nepietiks. Painteresējies, vai
konkrētā zemnieku saimniecība ir bioloģiskā lauksaimniecība.
Kas ir bioloģiskie produkti?
Bioloģiskajiem produktiem raksturīga īpašība ir sezonalitāte.
Nelieli pārvadāšanas attālumi mazāk piesārņo vidi, tiešā produktu
piegāde no saimniecībām uz tirgu dod iespēju nopirkt svaigus
produktus. Saimnieki rūpējas par vides sakoptību, tīrību un
bioloģisko daudzveidību, kā arī dzīvnieku labturību. Bioloģiskajās
saimniecībās ir raksturīga liela augu sugu daudzveidība. Audzējot
starpkultūras un izmantojot citas bioloģiskās metodes, saimniecības
nodrošina ekosistēmas stabilitāti. Šādās saimniecībās var baudīt
tīru vidi un izjust dabas harmoniju. Patlaban visa pasaule ir
nobažījusies par klimata pārmaiņām. Saimniekošana ar bioloģiskām
metodēm šo tendenci būtiski ierobežo. Bioloģiskās saimniecības
veicina tīrā ūdens daudzuma palielināšanos, jo no šīm saimniecībām
ir mazāka fosfora un slāpekļa noplūde, līdz ar to gruntsūdeņi tiek
mazāk piesārņoti.
Jāņem vērā, ka svaigiem augļiem un dārzeņiem ir īsāks uzglabāšanas laiks — tā kā netiek lietoti sintētiskie augu aizsardzības līdzekļi, tie ātrāk bojājas.
Labvēlīgāk veselībai
Pircējiem ir iespēja iegādāties augstas kvalitātes produkciju, kas
nesatur sintētiskas piedevas, ģenētiski modificētus organismus, tā
nav apstarota. Pētījumos noskaidrots, ka šādos produktos pesticīdu
atlieku kopuma ir četras reizes mazāk nekā tradicionālās
lauksaimniecības produktos. Produktiem ir labāka garša, jo ilgāks
augšanas periods dzīvniekiem nodrošina fizioloģisko nobriešanu,
īpaši putniem. Bioloģiskajos produktos ir vairāk vitamīnu, īpaši C
vitamīna. Augos ir mazāk nitrātu, augstāks cinka saturs, vairāk
sekundāro metabolītu. Ja produktus ražo no vērtīgiem augiem un
dzīvniekiem ar augstāku imunitāti, mazinās vajadzība pēc
antibiotikām un ķīmisko augu aizsardzības līdzekļu lietošanas.
Produkti jau sākotnēji ir drošāki lietošanai. Jāņem vērā, ka
svaigiem augļiem un dārzeņiem ir īsāks uzglabāšanas laiks — tā kā
netiek lietoti sintētiskie augu aizsardzības līdzekļi, tie ātrāk
bojājas. Bioloģisko produktu drošību apliecina arī marķējumā
ietvertā informācija par ražošanas procesa kontroli un uzraudzību,
kā arī atbilstīgs logotips, tādējādi produkta ceļam līdz
patērētājam var viegli izsekot.
Piens un liellopu gaļa
Piens un tā produkti ir neatņemama uztura sastāvdaļa visā cilvēka
mūža garumā, turklāt Latvijā tā ir gadsimtu gaitā izveidojusies
vajadzība, un, jo piens ir dabīgāks, jo labāk to izmanto cilvēka
organisms. Bioloģiski ražotu pienu cilvēka organisms izmanto labāk,
tam ir augstāks tauku un piena cukuru saturs, bet zemāks
olbaltumvielu un holesterīna līmenis, vairāk vēlamo taukskābju,
piemēram, linolskābes. Bioloģiski ražotā pienā ir vairāk gan
neaizvietojamo, gan aizvietojamo aminoskābju.
Bioloģiskajos produktos ir vairāk vitamīnu, īpaši C vitamīna.
Liellopu gaļas patēriņš uzturā pašlaik vēl ir mazs, bet tam ir
tendence pieaugt. Cilvēki arvien vairāk novērtē jaunlopu gaļas
labās īpašības un tās vērtību. Latvijā veiktajos pētījumos
apstiprinājies, ka ar bioloģiskām metodēm audzēto jaunlopu gaļa ir
ne tikai garšīga, bet tajā ir vairāk neaizvietojamo aminoskābju un
zemāks holesterīna līmenis. Gaļa pēc dzīvnieka nokaušanas tiek
nogatavināta, tā iegūstot sulīgumu un labu konsistenci. Gaļas
kvalitāte lielā mērā ir atkarīga no dzīvnieka šķirnes.
Bioloģiskajās saimniecībās audzē šķirnes dzīvniekus, kuru gaļas
īpašības līdzinās meža zvēru gaļai — tai ir īpaši augsta diētiska
vērtība.
Vistas gaļa un olas
Broileru gaļā ir samazināts tauku, bet palielināts kopproteīna
saturs. Cilvēka ikdienas uzturā īpaša nozīme ir taukskābēm, īpaši
linolēnskābei. To organisms nesintezē, taču tā vajadzīga
metaboliskos procesos un spēj neitralizēt riska faktorus, kas
izraisa sirds un asinsvadu slimības. Broileriem tiek nodrošināta
pilnvērtīga barība, tāpēc gaļā ir par 3–4% vairāk linolēnskābes
nekā tradicionāli audzētiem putniem, kā arī zemāks holesterīna
saturs. Arī bioloģiski audzētu zosu un tītaru gaļa ir
augstvērtīgāka, ar augstāku gaļas kvalitātes indeksu, salīdzinot ar
tradicionālos apstākļos audzētiem mājputniem. Bioloģiskajās
saimniecībās mājputni tiek turēti dabīgos apstākļos — ganībās — un
līdz ar to saņem daudzveidīgu barību.
Bioloģiskajās saimniecībās var iegūt īpaši kvalitatīvas vistu olas
— viena ola cilvēka organismam nodrošina par 60 mg vairāk
polinepiesātināto omega-3 grupas taukskābju un par 100 mg vairāk
omega-6 grupas taukskābju nekā ar tradicionālām metodēm audzētu
putnu olas. Arī holesterīna saturs bioloģiski audzētu putnu olās ir
par 4 mg mazāks.
Dārzeņi, augļi un ogas
Dārzeņi ir būtiska mūsu ikdienas uztura sastāvdaļa. Tie ir
neaizstājams minerālvielu, balastvielu, šķiedrvielu un vērtīgu
fermentu avots. Bioloģiski audzēti produkti ir visbagātākie ar
visām organismam nepieciešamajām vielām.
Bioloģiskajās saimniecībās mājputni tiek turēti dabīgos apstākļos — ganībās — un līdz ar to saņem daudzveidīgu barību.
Augļi un ogas nodrošina daudzus cilvēka organismam vajadzīgos
vitamīnus un minerālvielas, lai tas varētu normāli funkcionēt.
Augļos un ogās ir cukuri glikozes un fruktozes veidā. Ļoti daudz
cukuru ir žāvētos augļos un ogās — līdz 70%. Augļu un ogu
atsvaidzinošo garšu rada organiskās skābes — citronskābe,
ābolskābe, skābeņskābe. Patīkamo garšu un smaržu dod ēteriskās
eļļas. Šīs vielas rosina ēstgribu, veicina gremošanas sulu
izdalīšanos un zarnu trakta darbību. Augļi un ogas tāpat satur
dažādus fermentus, kas atvieglo ēdiena sagremošanu. Bioloģiski
audzētus augļus un ogas var izmantot pilnībā, apēdot arī vitamīniem
bagāto miziņu.
Medus
Medus un citi biškopības produkti Latvijā kopš seniem laikiem
cilvēkiem palīdzējuši izvairīties no saaukstēšanās slimībām,
stiprināt organismu un lietoti kā saldumi. Ar bioloģiskām metodēm
iegūtie bišu produkti atšķiras ar to, ka bišu ganībām izmanto
bioloģiski audzētas facēlijas, griķu un citu nektāraugu ganības vai
dabīgas pļavas un mežus, kur netiek lietotas nekādas ķimikālijas.
Arī stropu apkopšanai, bišu ārstēšanai un citām darbībām drava
izmanto tikai dabīgas vielas. Tādēļ šie produkti ir īpaši vērtīgi
cilvēka uzturā no agras bērnības līdz sirmam vecumam.
Turpmāk sazināsimies ar dažādām zemnieku saimniecībām, lai
uzzinātu, kā tiek audzēti, apstrādāti un pārstrādāti dažādi
produkti, kas tiek piedāvāti zaļajos tirdziņos!
Bioloģiskās lauksaimniecības Latvijā