Iekop garšaugu dobi - garšaugs timiāns
Svaigas un kaltētas timiāna dzinumu galotnes, lapas un ziedus liek pie gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem, mērcēm, salātiem, marinādēm.
Timiānu lietoja jau Senajā Ēģiptē. Pie mums šis garšaugs vēl
netiek plaši audzēts, taču tas, kurš pamēģinājis, no tā atteikties
vairs nevar.
Timiāns (Thymus vulgaris L.) ir mūžzaļš, daudzgadīgs
panātru dzimtas augs, stumbri līdz 30 cm augsti, lapas pretējas, ar
īsiem kātiem, sīkas. Otrajā gadā parādās mazi, sārti violeti ziedi.
Zināmi divi timiāna paveidi — franču un vācu. Franču timiāns katru
gadu audzējams no sēklām, bet vācu ir ziemcietīgs un sala
izturīgs.
Audzēšana
Timiāna audzēšanai jāizvēlas no aukstiem vējiem aizsargāta, silta,
saulaina vieta. Piemērotas ir vieglas, irdenas, trūdvielām un ar
kaļķi bagātas augsnes, kam skābuma reakcija ir pH 6,5. Labākie
priekšaugi ir ar organiskajiem mēsliem mēsloti rušināmaugi.
Pamatmēslojumam augsnē iestrādā 2-3 kg/m2 organiskā mēslojuma,
30-40 g/m2 superfosfāta, tikpat kālija hlorīda, 10 g/m2 amonija
nitrāta. Timiānu var izmantot kā viengadīgu vai daudzgadīgu
kultūru, var audzēt akmeņdārzos, puķu podos un balkonu kastēs.
Pavairo ar sēklām, spraudeņiem, ceru dalīšanu vai ar dēstiem.
Jaunie stādījumi rūpīgi jākopj, regulāri jāapkaro nezāles, jo tās timiānu sīkā auguma un lēnās attīstības dēļ viegli nomāc.
Sēj virs augsnes. Lai izaudzētu stādus 1 m2'platībai
nepieciešams 0,05-0,1 g sēklu.Timiānu dēstiem sēj martā siltumnīcā.
Ļoti sīkās sēklas ieteicams sajaukt ar izsijātām, sausām smiltīm un
tikai izkaisīt uz mitras augsnes. Kad parādījusies pirmā īstā
lapiņa, dēstus piķē. Laukā izstāda maija otrajā pusē 20x20 cm
attālumā; pavairojot ar ceru, izvēlas jaunākus augus.
Iznīcina nezāles. Jaunie stādījumi rūpīgi jākopj, regulāri jāapkaro
nezāles, jo tās timiānu sīkā auguma un lēnās attīstības dēļ viegli
nomāc. Lai labāk pārziemotu, vēlu rudenī augs jānoliec pie zemes un
jāpiesedz ar lapām, salmiem, egļu zariem vai citiem materiāliem.
Pavasarī pēc salnām segumu noņem un papildus mēslo ar kompleksajiem
minerālmēsliem, pēc ražas novākšanas mēslo atkārtoti.
Novākšana
Svaigam patēriņam dzinumus izlases veidā vāc pēc vajadzības pirmajā
un nākamajos gados. Masveidā augus ievāc ziedēšanas sākumā,
nogriežot 5 cm virs zemes, zariņus sadala sīkāk un žāvē ēnā. Glabā
gaisu un gaismu necaurlaidīgā traukā.
Izmantošana
Svaigas un kaltētas dzinumu galotnes, lapas un ziedus liek pie
gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem, mērcēm, salātiem, marinādēm.
Avots: žurnāla Dārza Pasaule
pielikums Dārzeņi un garšaugi