Rozmarīns — garšaugs teju visam!
Gaļas ēdieniem rozmarīns piešķir medījuma noti, veiksmīgi nomāc aitas gaļas specifisko piegaršu.
Rozmarīns ir daudzgadīgs mūžzaļš augs, kas baidās sala, taču ir
dekoratīvs, tāpēc to vērts pārziemināt podiņā uz palodzes.
Latviešu virtuvē rozmarīns nevar sacensties popularitātē ar dillēm
vai ķimenēm, bet, piemēram, Vidusjūras virtuvē tas ir ļoti
iecienīts. Garšvielai izmanto svaigas vai kaltētas rozmarīna jaunās
lapiņas. Tām piemīt ļoti spēcīga smarža un garša, kas līdzinās
skuju aromātam. Tā kā vienlaikus nevajag izmantot vairākas ļoti
spēcīgas garšvielas, rozmarīnu neiesaka likt kopā ar lauru lapām.
Gaļas ēdieniem rozmarīns piešķir medījuma noti, veiksmīgi nomāc
aitas gaļas specifisko piegaršu. Pievienots mazās devās, rozmarīns
dod interesantu niansi limonādei, tējai, konditorejas
izstrādājumiem.
Rozmarīnu pievieno ēdiena gatavošanas beigās, jo, ilgi karsēts, tas
ēdienu padara rūgtu.
Dīgst lēni, dzīvo ilgi.
Ārstniecības rozmarīnu (Rosmarinus officinalis) sēj, sākot no
februāra. Sēklas dīgst gausi — 21-35 dienas. Pēc salnām izstāda
ārā, starp augiem ievērojot 45 cm attālumu. Labvēlīgos apstākļos
rozmarīna krūmiņš var sasniegt pat 90 cm augstumu, parasti gan tas
ir daudz zemāks.
Latvijas apstākļos rozmarīns dobē nepārziemo, taču rudenī to var
izrakt, iestādīt puķu podā un ziemā audzēt uz palodzes. Arī telpās
nepietiekamā apgaismojumā augs spēcīgi smaržo.
Jaunās lapiņas var plūkt visu gadu.
Avots: žurnāla Dārza Pasaule
pielikums Dārzeņi un garšaugi