Iekopjam mazdārziņu: audzējam SELERIJU
Selerijas ir plaši pazīstamas kopš senseniem laikiem. Šiem subtropu klimata augiem patīk siltums un mitrums, un uz ziemu no mazdārziņa vari to pārstādīt podiņā, lai audzētu uz palodzes.
Dārzos audzē trīs seleriju pasugas. Latvijā vispopulārākās ir
sakņu selerijas (Apium graveolens L. var. rapaceum).
Galvenā ēdamā daļa ir līdz 1,5 kg smaga, apaļa vai ovāli apaļa
sakne, bet arī lapas ir ēdamas.
Pasaulē visvairāk pazīst kātu selerijas (Apium graveolens L.
var. dulce), kas saknes paresninājumu nemaz neveido, bet kam
galvenā ēdamā daļa ir paresninātie, rabarberiem līdzīgie lapu kāti,
protams, var ēst arī lapas.
Lapu selerijas (Apium graveolens L. var. secalinum) ir
salīdzinoši nelieli, kupli augi, kas neveido saknes paresninājumu,
bet to ēdamā daļa ir smalkas lapiņas ar patīkamu aromātu un pikantu
garšu.
Dēstu audzēšana
■ Selerijām vajadzīgs siltums, substrāta optimāla
temperatūra sēklu dīgšanai ir 20 °C. Par 15 °C zemākā temperatūrā
sēklas nedīgst nemaz, bet par 25 °C augstākā temperatūrā dīgtspēja
samazinās.
■ Tikpat liela nozīme ir gaismai, un tieši
gaismas trūkuma dēļ dažreiz sēklas nedīgst vairākas nedēļas.
■ Dēsti jāaudzē ar piķēšanu. Sēklas sēj marta
sākumā kūdras substrātā lēzenos trauciņos vai kastītēs pēc iespējas
retāk.
■ Sēklas neapber, bet apsmidzina ar siltu (25 °C)
ūdeni no pulverizatora, trauciņu vai kastīti ietin caurspīdīgā
polietilēna plēvē un novieto siltā, gaišā vietā.
■ Siltumā un gaismā selerijas sadīgst aptuveni
nedēļas laikā. Parādoties zaļajai pūciņai — dīgstiem, plēvi noņem,
bet sējumu aprasina no pulverizatora.
■ Aptuveni pēc divām nedēļām, kad augiem sāk
attīstīties pirmā īstā lapa, tos piķē.
■ Dēstu audzēšanai vispiemērotākās ir kasetes ar
2,5-3 cm lielām ligzdām. Tāpat dēstus var piķēt kastītēs aptuveni
5x5 cm attālumā.
■ Dēsti aug aptuveni 45-50 dienas.
■ Ja dēstus audzē dārzeņu dēstiem paredzētā
kūdras substrātā, bez papildmēslošanas var iztikt.
■ Lai pavasara salnas neveicinātu seleriju
priekšlaicīgu izziedēšanu, tās jāaudzē siltumā, tas ir, gaisa
temperatūra naktī un dienā nedrīkst būt zemāka par 17 °C (dienā tā
var būt augstāka).
Smalkus augus nedrīkst piķēt pārāk dziļi, jo to augšanas pumpurs
atrodas gandrīz pie paša sakņu kakliņa un, apberot to ar zemi,
augšana apstāsies.
Kas apdraud selerijas
Selerijas Latvijā slimo ar vairākām lapu plankumainībām, bet to
ierobežošanai nav reģistrēts neviens augu aizsardzības līdzeklis.
Selerijas labi garšo laputīm. Uz selerijām mēdz savairoties
tīklērces, bet tās var novērst, rūpīgi laistot.
Var veidot garšaugu miksli balkona kastē, kur kopā ar lapu
selerijām aug lapu pētersīļi, dilles, baziliks un kāda puķe —
Alises lobēlijas vai zemās samtenes.
Novācot saknes nedrīkst iegriezt sasist vai citādi mehāniski bojāt,
jo tas pasliktina to uzglabāšanu.
Izplatītākās šķirnes
Kātu selerijas
■ 'Tango' - šķirne ar skaistām, zaļām lapām un
gariem, vertikāliem, ļoti gludiem kātiem. Neveido sānu dzinumus,
kompakta lapu rozete. Veģetācijas periods — 90 dienas pēc dēstu
izstādīšanas.
■ 'Tall Utan 52/70' — agrīna šķirne, izturīga
pret slimībām, ražu vāc 100 dienas pēc dēstu izstādīšanas. Lapu
kātiņi gari, gaiši zaļi, ar patīkamu, atspirdzinošu garšu.
■ 'Zefir' — vidēji agrīna šķirne. Lapu kātiņi
gari, resni, koši zaļā krāsā, sulīgi, garšīgi.
Sakņu selerijas
■ 'Giant Prague' — augstražīga, agrīna šķirne,
izaug 120 dienās pēc izstādīšanas. Veido lielu, apaļu, gludu sakni
bez tukšuma vidū.
■ 'Monarch' — pazīstama šķirne, veido lielas,
blīvas saknes ar baltu mīkstumu un patīkamu garšu. Izaug 145 dienās
pēc dēstu izstādīšanas.
■ 'Brilliant' — pazīstama vidēji vēlīna šķirne
svaigam patēriņam un uzglabāšanai, izaug 145 dienās pēc dēstu
izstādīšanas. Veido lielas, iegareni apaļas saknes.
Lapu selerijas
■ 'Afina' — šķirne piemērota lapu vairākkārtējai
(8-10 reizes) griešanai un ataudzēšanai. Tumši zaļas, ļoti
aromātiskas lapas ar gariem kātiem.
■ 'Safir' — šķirne piemērota lapu kaltēšanai.
Aromātiskas, veselīgas lapas ar smalkiem kātiņiem, labi ataug pēc
nogriešanas.
■ 'Zwolsche Krul' — sena holandiešu šķirne. Lapas
līdzīgas krokotiem pētersīļiem, bet garša — selerijām, tāpēc
amatieri to maldīgi uzskata par seleriju un pētersīļu krustojumu.
Augs apmēram 30 cm augsts.
Stādīšana
Sakņu un kātu selerijas atklātā laukā var stādīt maija sākumā, bet
siltā pavasarī — pat aprīļa beigās.
Sakņu selerijas stāda 4-6 augus kvadrātmetrā, tas ir, ievērojot 70
cm rindstarpas un 25-35 cm attālumu starp augiem. Ja augu skaits
būs mazāks, izaugs sevišķi lielas, 1,5 kg smagas saknes.
Kātu selerijas stāda, ievērojot aptuveni 70 cm rindstarpas un 20-25
cm attālumu starp augiem (6 augi/m2).
Lapu selerijas stāda, ņemot vērā 15 cm rindstarpas un 20x20 cm
attālumu. Tās var izaudzēt pat dēstu kastītēs. Priekšrocība ir tā,
ka kastītes siltumnīcā pārliek no vienas vietas citā un regulāri
nogriež lapas.
Mēslošana
Sakņu un kātu selerijas regulāri jāmēslo ar komplekso mēslojumu
(15-20 g/10 I ūdens), bet lapu selerijām, kurām regulāri plūc
lapas, par labu nāks papildmēslošana ar kalcija vai amonija nitrātu
(10-15 g/10 I ūdens) vismaz reizi mēnesī.
Ražas novākšana
Lapu selerijas vāc pēc vajadzības, pirmās lapiņas var šķīt jau no
lielākiem dēstiem.
Kātu selerijas novāc, nogriežot ar nazi zem lapu rozetes pamatnes,
pēc tam saīsina lapas.
Sakņu selerijas vāc rudenī pirms salnām (pieauguši nenovākti augi
pacieš nelielas salnas — mīnus 5-6 °C, bet apsalušas saknes slikti
glabājas). Augus izrauj no zemes, nogriež lapas apmēram 5-10 mm
virs sakņu pieres, saīsina sānsaknes zem bumbuļa. Saknēm akurāti
notīra lieko zemi. Ledusskapī vai aukstuma kamerā 0-10 °C
temperatūrā, 98-100% relatīvajā gaisa mitrumā sakņu selerijas var
uzglabāt 7-8 mēnešus.
Nobaudi šos ēdienus!
Krāsnī ceptas selerijas ar Parmas sieru