Ēšanas ieradumi senioru sirds veselības uzlabošanai
Infarkts, insults, sirds mazspēja – tās ir tikai dažas no sirds un asinsvadu slimībām, kuras tiek ne tikai pārmantotas, bet arī iegūtas dzīves laikā. Diemžēl pat lielai daļai veselīgu divdesmitgadnieku piemīt vismaz viens sirds slimību riska faktors, piemēram, paaugstināts asinsspiediens, stress, neveselīgs uzturs, smēķēšana.
Kā par labu savai veselībai uzlabot vienu no būtiskākajiem
ikdienas elementiem – ēdienu – stāsta uztura speciāliste, BENU
veselības un skaistuma akadēmijas lektore Liene Sondore.
Kopš pagājušā gadsimta vidus tiek runāts par to, ka sirds veselībai
labvēlīga ir Vidusjūras diēta. Tās izcelsme rodama Krētā, kur
iedzīvotāju vidējais mūža ilgums bija ~ 80 gadi un par 30% mazāks
sirds un asinsvadu slimību risks nekā citviet Eiropā. Par šo
fenomenu uzskata olīveļļas patēriņu, kas gadā vienam cilvēkam ir ap
80 litriem. Vidusjūras diētas pamatā ir augu izcelsmes produkti,
piemēram, augļi un dārzeņi, pilngraudu produkti, pākšaugi un
rieksti. Sāls vietā bagātīgi tiek izmantoti garšaugi un garšvielas,
savukārt sviests tiek aizvietots ar olīveļļu. Zivis un jūras veltes
tiek iekļautas ēdienkartē vismaz divas reizes nedēļā, kamēr gaļas
patēriņš ierobežots. Mūsdienu veselīgi uztura paradumi iesaka gaļu
lietot uzturā 2-3 reizes nedēļā ne vairāk kā 65-100 g pagatavotas
gaļas, bet sarkano gaļu ierobežot līdz dažām reizēm mēnesī. Svarīga
ir gaļas un produktu izcelsme kopumā.
Mūsdienu veselīgi uztura paradumi iesaka gaļu lietot uzturā 2-3 reizes nedēļā ne vairāk kā 65-100 g pagatavotas gaļas, bet sarkano gaļu ierobežot līdz dažām reizēm mēnesī.
Būtiska šīs diētas sastāvdaļa ir arī ēšanas kultūra – ēdiena
gatavošana un baudīšana kopā ar ģimeni un draugiem. Sirds veselībai
tas ir emocionālais stāvoklis. Tiek pieļauts arī (ierobežots)
sarkanvīna patēriņš. Būtisks ir arī pietiekams izdzertā ūdens
daudzums un regulāras fiziskās aktivitātes. Pierādīts, ka
Vidusjūras diētas ievērošana divu gadu garumā mazina sirds un
asinsvadu slimību un pāragras nāves risku.
Protams, reģionam raksturīgu uzturu diktē arī tajā pieejamās
izejvielas. Piemēram, mūsu platuma grādos piemērota būtu
Ziemeļvalstu uztura piramīda, kas nav pretrunā ar Vidusjūras uztura
ieteikumiem. Pirmajā līmenī tai ir sezonalitāte. Vasaras augļos,
ogās, sēnēs dārzeņos ir spēcīgi antioksidanti, minerālvielas,
vitamīni. Kombinējot abas uztura piramīdas, varam veiksmīgi
rūpēties par savu sirds veselību.
Mainīt ēšanas paradumus ir grūti, taču tas nav neiespējami. Nepieciešami 2 līdz 3 mēneši, līdz jaunie paradumi sāk nostiprināties.
Diemžēl Latvijā brokastīs ir iecienītas desu maizītes, pastētes,
u.tml. Ikvienu gaļas izstrādājumu būtu jācenšas gatavot pašiem. Jau
gatavos produktos – pusfabrikātos, kulinārijā, konditorejas
izstrādājumos – vienmēr ir klāt dažādas pārtikas piedevas, kas
nekad netiktu pievienoti mājas apstākļos gatavotam
ēdienam.
Rūpēs par sirds veselību ieteicams uzturā izvēlēties piena
produktus ar samazinātu tauku daudzumu, uzturā nelietot
pusfabrikātus, neaizrauties ar gatavās kulinārijas, konditorejas
izstrādājumiem. Ja kārojas kādu bulciņu – cepam paši! Tomēr
jāatceras, ka našķi nav ikdienas produkti. Uzturā jālieto labas
kvalitātes Extra virgin olīveļļa – cepšanai un salātiem.
Speciāliste uzsver, ka būtiski sekot līdzi, cik lielas porcijas
ēdam – nereti ēdam pārāk lielas porcijas. Ja tas ir par jums –
mājās lietojiet mazākus šķīvjus!
Ir noderīgi arī ar speciālista vai ģimenes ārsta palīdzību pēc
iespējas labāk izprast savu vielmaiņu, un jāapzinās, cik kalorijas
dienā uzņemam. Ja cilvēkam ir mazkustīgs darbs, kaloriju daudzums
noteikti jāsamazina. Protams, jābūt fiziski aktīviem un ieteicams
dienā nostaigāt 7 km (10 000 soļu), kas ir aptuveni vienas stundas
gājiens.
Protams, sirds veselībai neatsverams ir arī gēnu mantojums, tomēr
liela ietekme ir tieši dzīvesveidam, kas savukārt ir katra paša
rokās. Attiecībā uz ēšanu ļoti būtiska ir arī regularitāte –
svarīgi ieviest 3 pamata ēdienreizes dienā. Ja ģimenes šo kārtību
neieradina bērnam agrā vecumā, tad jau pusaudžu vecumā ir augstāks
risks iegūt lieko svaru. Ja cilvēkam nav laika paēst, ir jāpadomā
par saviem laika zagļiem.