Vai esat mēģinājuši dusmu brīdī izkratīties? Psiholoģes ieteikums

Nez kāpēc brīdī, kad vecāki ir paguruši, bērni visvairāk nāk virsū gan ar savām emocijām, gan vajadzībām un prasībām. Mammamuntetiem.lv lasītāja interesējas – kā reaģēt brīdī, kad ģimenē visi vienlaikus ir kļuvuši dusmīgi, aizkaitināti?
Psiholoģe iesaka izmantot paņēmienu, ko sauc par pastiprināšanu.

FOTO: Shutterstock.com

Psiholoģe iesaka izmantot paņēmienu, ko sauc par pastiprināšanu.

Mammamuntetiem.lv lasītāja raksta: “Dzirdēts, ka izpaust emocijas ir labi. Bet citreiz, kad visi trīs bērni sāk tās izpaust pret mani, jūtos kā emociju miskaste, un gribētos, lai viņi taču savaldās. Kā man labāk reaģēt? “


Atbild psiholoģe Iveta Aunīte, “Rimi Bērniem” labsajūtas un attiecību eksperte.

Reklāma
Reklāma


“Ja ir jūtams, ka apkārt ir pieaugusi spriedze un emociju ir ļoti daudz, var izmantot metodi, ko sauc par pastiprināšanu. Tā vietā, la mēģinātu to visu savaldīt un vadīt, var, piemēram, uzlikt kādu mūziku, un visiem izkratīties. Piemēram, dusmu brīdī var noderēt kāda metāla vai roka dziesma. Ļaut sev vaļu kādas 5-10 mūzikas pavadībā izkustēties, izkratīties, varbūt izdvest kādas skaņas, pabļaut. Visbiežāk pēc 10 minūtēm visi jau kļūst smaidīgāki. Tieši emociju pastiprināšana dod atvieglojumu. To var droši pamēģināt, tas darbojas,” norāda speciāliste. 

Saistītie raksti