Ekoloģiski audzēti produkti neesot veselīgāki
Ekoloģiski audzētie produkti nav uzturvielām bagātāki vai veselīgāki nekā tradicionāli audzētā pārtika, raksta portāls www.kasjauns.lv.
Londonas Higiēnas un tropisko slimību skolas eksperti norāda, ka
patērētāji maksā lielāku cenu par ekoloģiski audzētiem produktiem,
jo pieņemts uzskatīt, ka tie ir veselīgāki. Šāds pieņēmums pasaulē
radījis plašu ekoloģisko produktu tirgu, kura apgrozījums 2007.gadā
sasniedzis 48 miljardus ASV dolāru (23,52 miljardus latu).
Tomēr pēdējo 50 gadu laikā klajā nākušo 162 zinātnisko publikāciju
sistemātiskais pārskats rāda, ka nav būtiskas atšķirības starp
ekoloģiski un tradicionāli audzētiem pārtikas produktiem.
"Konstatēts, ka pastāv nelielas uzturvielu daudzuma atšķirības
starp ekoloģiski un tradicionāli ražotiem pārtikas produktiem, taču
maz ticams, ka tam būtu kāda nozīme sabiedrības veselībai," sacīja
viens no pārskata autoriem Alans Dangūrs.
Pārskats liecina, ka šobrīd nav pierādījumu tam, ka, pamatojoties
uz pieņēmumu par uzturvielām bagātākiem pārtikas produktiem, būtu
labāk izvēlēties ekoproduktus tradicionāli audzētās pārtikas
vietā.
Ekoproduktu pārdošanas apjoms dažos tirgos, tostarp arī
Lielbritānijā, ir samazinājies, jo ekonomiskā lejupslīde likusi
patērētājiem ierobežot savus izdevumus.
Avots: www.kasjauns.lv