Vai bērna tēvs var saņemt maternitātes pabalstu, ja ir vienīgais pelnītājs ģimenē?

Tēvs jautā: Ja viņš būs tas, kurš saņems vecāku pabalstu (75% apmērā) pēc bērniņa piedzimšanas, turpinot strādāt pilnu laiku, vai viņam pienāksies arī maternitātes pabalsta 1. un 2. daļa?
Maternitātes pabalsta mērķis ir nodrošināt sievietei pirms un pēc dzemdību periodā ienākumu atvietojumu, jo sieviete grūtniecības vai pēcdzemdību atveseļošanās laikā nestrādā un tādējādi zaudē darbā gūstamos ienākumus.

FOTO: Shutterstock.com

Maternitātes pabalsta mērķis ir nodrošināt sievietei pirms un pēc dzemdību periodā ienākumu atvietojumu, jo sieviete grūtniecības vai pēcdzemdību atveseļošanās laikā nestrādā un tādējādi zaudē darbā gūstamos ienākumus.

Atbildi sniedz Labklājības ministrijas (LM) Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktora vietniece Linda Liepa:

 

Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbināta sieviete zaudē ienākumus.

 

Tātad maternitātes pabalsta mērķis ir nodrošināt sievietei pirms un pēc dzemdību periodā ienākumu atvietojumu, jo sieviete grūtniecības vai pēcdzemdību atveseļošanās laikā nestrādā un tādējādi zaudē darbā gūstamos ienākumus. 

Maternitātes pabalsta pirms dzemdību daļu nevar saņemt cita persona.

Normatīvais regulējums paredz atsevišķus izņēmuma gadījumus attiecībā uz pēcdzemdību periodu, kad maternitātes pabalstu (to pabalsta daļu, kuru piešķir sievietei pēc bērna piedzimšanas) var saņemt bērna tēvs vai cita persona, kura faktiski kopj bērnu mājās, proti:

Reklāma
Reklāma
  • bērna māte mirusi dzemdību laikā vai laikā līdz pēcdzemdību perioda 42.dienai;
  •  māte ir atteikusies no bērna kopšanas un audzināšanas; 
  • bērns ir atradenis. Arī situācijā, ja māte nevar kopt bērnu laikā līdz pēcdzemdību perioda 42.dienai sakarā ar slimību, traumu vai citu ar veselības stāvokli saistītu iemeslu dēļ, tēvam vai citai personai, kura faktiski kopj bērnu mājās, piešķir maternitātes pabalstu par tām dienām, kad māte pati nav spējīga bērnu kopt.

 

Vai mamma var pieteikties maternitātes pabalstam, ja nav bijusi nodarbināta? 

Nē, nevar, jo maternitātes pabalsts ir viens no sociālās apdrošināšanas pabalstiem, un to piešķir sievietei, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, sākoties grūtniecības atvaļinājumam, un par kuru ir veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

 

Ja vecāks nav sociāli apdrošinātā persona (nestrādājošs), tad no bērna dzimšanas dienas datuma tiek piešķirts bērna kopšanas pabalsts (171 euro mēnesī), pie nosacījuma, ka sakarā ar šī bērna piedzimšanu un kopšanu nav piešķirts maternitātes pabalsts, vecāku pabalsts vai bērna kopšanas pabalsts par to pašu laikposmu otram vecākam.

Saistītie raksti