Bērna tēvs nemaksā tiesas piespriesto alimentu apmēru. Vai uzreiz vērsties pie parādu piedzinēja?

Tiesa bērna tēvam piespriedusi maksāt lielākus uzturlīdzekļus par valstī noteiktajiem minimālajiem – 210 eiro vietā 420, stāsta portāla lasītāja Santa (vārds mainīts). Taču vīrs tos maksā neregulāri. Ko darīt?
Vecāki, kas vieni audzina bērnus, kas aktīvi nodarbojas ar kādu sporta veidu, zina, ka izmaksas mēdz būt lielākas par valsts noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru.

FOTO: Shutterstock.com

Vecāki, kas vieni audzina bērnus, kas aktīvi nodarbojas ar kādu sporta veidu, zina, ka izmaksas mēdz būt lielākas par valsts noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru.

Vienu mēnesi maksā, citu – nē

Sieviete stāsta, ka bijušajam vīram ir daudz lielāki ienākumi nekā viņai un bērns nodarbojas ar dārgu sporta veidu. Tā kā ar minimālajiem uzturlīdzekļiem bija par maz, lai to varētu turpināt jau augstākā līmenī, pirms gada Santa nolēma pieprasīt bērna tēvam lielākus uzturlīdzekļus dēla audzināšanai. Tiesa prasību apmierināja.

 

Taču dēla tēvs tiesas spriedumu īsti godīgi nepilda. Vienu mēnesi pārskaita pilnu summu, nākamajā neieskaita vispār, pēc ieskaita tikai pusi. Un pēc tam viss sākas no gala. 

 

“Vai es šādā situācijā varu vērsties pie tiesu izpildītājiem un pēc tam uzturlīdzekļu garantiju fondā? Vai varu to darīt jau nākamajā mēnesī pēc tam, kā netiek saņemta nauda?” jautā mamma.

 

Jau no pirmā mēneša

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas Juridiskās nodaļas juriskonsulte Sintija Lavska skaidro, ka izpildu rakstu zvērinātam tiesu izpildītājam var iesniegt, ja uz pieteikuma iesniegšanas brīdi ir izveidojies nesegts uzturlīdzekļu parāds. Tātad to var darīt jau pirmā kavētā maksājuma gadījumā.

 

Kolīdz parāds un sprieduma izpildes izdevumi pilnībā tiek segti, izpildu dokumentu izsniedz atpakaļ piedzinējam un lietu slēdz. Taču tas nav šķērslis dokumenta atkārtotai iesniegšanai izpildei, ja no jauna veidojas parāds par uzturlīdzekļu maksājumiem, norāda S. Lavska.

 

No valsts var saņemt mazāk

Savukārt, ja parādnieks tiesu izpildītāja depozīta kontā nav ieskaitījis norādīto parāda summu, tiesu izpildītājs paziņo Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai, ka netiek pildīts nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu. Šādā gadījumā otrs vecāks var vērsties ar iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā. 

 

“Taču jāņem vērā, ka no Uzturlīdzekļu garantiju fonda nevarēs saņemt pilnu spriedumā noteikto apmēru, ja vecāks to pats nemaksā,” atgādina S. Lavska.

Uzturlīdzekļi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda tiek izmaksāti Ministru kabineta noteikumu apmērā. Tas ir:

Reklāma
Reklāma
  • 107,50 eiro bērniem līdz 7 gadu vecumam,
  • 129 eiro no 7 līdz 21 gada vecumam.

 

Tikmēr tiesu izpildītājs no parādnieka turpina piedzīt visu summu, ko piespriedusi tiesa.

 

Kad no otra vecāka var prasīt vairāk?

Prasību par uzturlīdzekļu piedziņu lielākā apmērā tiesā var celt, ja izdevumi bērna uzturēšanai ir objektīvi pamatoti un samērīgi ar vecāku mantisko stāvokli, stāsta S. Lavska. 

 

Tiesa izvērtē abu vecāku iesniegtos pierādījumus par bērna izdevumu pamatotību un vecāku mantisko stāvokli un nosaka apmēru atbilstoši konkrētajai situācijai. 

 

Nākamgad summa mainīsies

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru nosaka, ņemot vērā valstī noteikto minimālo darba algu un bērna vecumu. Šobrīd tas ir:

  • bērnam līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 175 eiro mēnesī;
  • no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 210 eiro mēnesī. 
  • Šo summu maksā līdz 21 gadam, ja šajā laikā bērns Latvijā turpina iegūt pamata, vidējo, speciālo vai arodizglītību.

 

Minimālos uzturlīdzekļus katram vecākam neatkarīgi no viņa mantas stāvokļa ir pienākums nodrošināt katram savam bērnam. Maksimālā robeža ar likumu nav noteikta.

 

2025. gadā minimālo uzturlīdzekļu apmērs mainīsies, jo minimālo algu plānots paaugstināt līdz 740 eiro. Tātad bērnam līdz septiņiem gadiem minimālā alimentu summa būs 185 eiro, līdz 18 vai 21 gadu vecumam – 222 eiro.

 

No nākamā gada palielinās arī uzturlīdzekļus, ko izmaksā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Līdz septiņu gadu vecumam tas būs 125 eiro, pēc tam – 150.

Saistītie raksti