Paraugs uztura plānošanai grūtniecības laikā
Sabalansēts uzturs grūtniecības laikā ir ļoti būtisks, lai visi nepieciešamie vitamīni un minerālvielas pietiktu gan topošajai māmiņai, gan gaidāmajam mazulim.
Pārtikas produktu grupas un nepieciešamais porciju skaits dienā + 1 PORCIJAS piemērs
Dārzeņi un augļi
vismaz 5 dienā (t.sk. vismaz 3 dārzeņu porcijas dienā)
- 1 tase jeb ~75g svaigu dārzeņu salāti;
- 1 tase jeb ~75g gatavoti dārzeņi (brokoļi, burkāni, ķirbji);
- 1 auglis ~ 150g (ābols, banāns, apelsīns, bumbieris);
- 2 nelieli augļi (kivi, plūmes);
- 1 sauja ogu; ~125 ml sulas;
- 4 lielas žāvētas aprikozes, 1 ½ ēd.k. rozīnes
Pilngraudu produkti (maize, putras, makaroni), kartupeļi
4 – 7 dienā
- 1 maizes šķēle (~40g);
- ½ tase jeb 75-120g pagatavoti brūnie rīsi, griķi, pilngraudu makaroni, bulgurs, auzu pārslas;
- ~30g musli; 1 vidējs kartupelis
Piens un piena produkti
3 – 4 dienā
- 1 glāze piena, skābpiena produkti;
- 120g biezpiens, rikotas siers;
- 40 g (liela šķēle) siera;
- 200 g bezpiedevu jogurta
Liesa gaļa, zivis, olas, pākšaugi, rieksti un sēklas
3 – 4 dienā
- 90-100g neapstrādāta liesa gaļa;
- 120g svaigas zivis;
- viena vistas ola;
- ~150g pagatavotu dažādu veidu pupu, zirņu;
- neliela sauja (~30g) sēklas, dažādi rieksti
Augu eļļas, taukvielas
- 5 – 6 dienā (t.sk. vismaz 3-4 augu eļļas porcijas dienā)
- 2 tējkarotes eļļas;
- 1 ēd.k. skābais krējums;
- 10g sviests
Ikdienas uzturā ieteicams iekļaut pārtikas produktus no visām produktu grupām, atbilstoši tabulā norādītajam porciju skaitam, piemēram, dienā ir ieteicams apēst vismaz 5 dārzeņu un augļu porcijas.
Ēdienkartes piemērs vienai dienai
Ēdienreize
Ēdiena paraugs
Daudzums porcijās
Brokastis
Pilngraudu maizes šķēle ar cieti vārītu olu, siera šķēli, 100 g svaigu dārzeņu salātiem
1 porciju dārzeņu
2 porcijas graudaugu produktu
1 porciju piena produktu
1 porciju olu
Otrās brokastis
Glāze bezpiedevu jogurta, blenderēts kopā ar banānu, sauju ogām un sauju dažādām sēklām
2 porcijas augļu un ogu
1 porciju piena produktu
1 porciju sēklas
Pusdienas
300 g brokoļu – zaļo zirnīšu biezzupa, kuskusa salāti: 1 tase kuskusa, 2 ēd.k. granātābola sēkliņas, 20 g parmezāna siers, salātlapas, tomāts, paprika, linsēklu eļļa, citrona sula, garšaugi
2 porcijas dārzeņu
2 porcijas graudaugu produktu
0.5 porciju piena produktu
1 porciju pākšaugu
2 porcijas augu eļļas
Launags
120 g biezpiena ar ēdamkaroti bezpiedevu jogurta un garšaugiem, viens svaigs gurķis, pilngraudu maizes šķēle, tēja
0.5 porciju dārzeņu
1 porciju graudaugu produktu
1 porciju piena produktu
Vakariņas
cepeškrāsnī cepta menca (120 g svaiga zivs) ar puravu – mārrutku mērci, 1 tase grūbas, cepeškrāsnī cepti dārzeņi
1 porciju dārzeņu
2 porcijas graudaugu produktu
1 porciju zivs
2 porcijas augu eļļas
Avots: Veselības ministrijas ieteikumi par veselīgu uzturu sievietēm grūtniecības laikā
Konsultantes: Dr. med. Laila Meija un Dr. med. Dace Rezebergas