Problēma, kas skar teju pusi no grūtniecēm. Ko lietot uzturā, lai cīnītos ar dzelzs deficītu?

Dzelzs deficīts grūtniecības laikā vairs nav nekas nedzirdēts. Viens no veidiem, kā to novērst, ir ēšanas plānā iekļaut ar dzelzi bagātu pārtiku.
Dzelzs trūkums organismā skar aptuveni pusi no visām grūtniecēm.

FOTO: Shutterstock.com

Dzelzs trūkums organismā skar aptuveni pusi no visām grūtniecēm.

Ja grūtniecības laikā tev ir diagnosticēts zems dzelzs līmenis vai dzelzs deficīta anēmija, tu noteikti neesi vienīgā. Sakarā ar palielinātajām ķermeņa prasībām un palielināto asins tilpumu, dzelzs deficīta anēmija grūtniecības laikā ir ļoti izplatīta. Šī globālā veselības problēma skar aptuveni pusi no visām grūtniecēm.


Grūtniecības laikā tavam ķermenim ir nepieciešama vairāk dzelzs, lai palīdzētu veidot papildu sarkanās asins šūnas, ko ķermenis radīs. Šīs sarkanās asins šūnas nes skābekli uz orgāniem un audiem, kā arī uz nodrošina ar to mazulīti. Īpaši svarīga dzelzs ir pēdējā trimestrī, kad auglis sāk veidot dzelzs krājumus, kas ilgs līdz pat sešiem mēnešiem pēc dzimšanas.

  

Zems dzelzs līmenis ķermenī var likt tev justies nogurušai, vārgai, var reibt galva.  Tas var arī izraisīt galvassāpes un elpas trūkumu.
 

Tieši tāpēc grūtniecības laikā ir svarīgi ēst labi sabalansētu uzturu un īpaši pievērst uzmanību ikdienas prasībām attiecībā uz noteiktām uzturvielām grūtniecības laikā. Dzelzs un folāts/folijskābe ir starp svarīgākajām.


Tā kā ķermenis pats neražo dzelzi, tas jāiegūst no pārtikas un vitamīniem. Daži no labākajiem dzelzi saturošajiem pārtikas avotiem ir pākšaugi, gaļa un lapu zaļumi.

Taču saņemt ieteicamo dzelzs daudzumu grūtniecības laikā tikai ar pārtiku var būt grūti. Papildus tam, ka grūtniecības laikā tiek palielināta dzelzi saturošu pārtikas produktu uzņemšana, dažos pētījumos ir noskaidrots, ka ēdiena gatavošana čuguna pannās var palielināt dzelzs saturu pārtikā.

Reklāma
Reklāma


Turklāt, ir daži faktori, kas veicina pretējo – piemēram, kalcija piedevas samazina dzelzs uzņemšanu, tāpēc, ja lietojat kalciju, lietojiet to atsevišķi no dzelzi saturošas maltītes vai uzkodas.


Vieglākais veids, kā iegūt vairāk dzelzs, ir iekļaut vismaz vienu dzelzi saturošu produktu katrā maltītē un uzkodā. Piemēram, ja kārojas salātus, apsver iespēju izvēlēties spinātu vai jaukto lapu zaļumu bāzi ledussalātu vietā. Nepieciešams uzmundrinājums pēcpusdienā? Apsver iespēju izvēlēties liellopa vai tītara gaļu un glāzi žāvētu plūmju sulas.


Viena no priekšrocībām, saņemot pēc iespējas vairāk ikdienai vajadzīgo dzelzi no pārtikas, ir tā, ka pārtikas avoti parasti nenāk ar potenciālo zarnu darbības traucējumu risku, kāds var būt dažiem dzelzs uztura bagātinātājiem. 

Veselības aprūpes sniedzējs vai reģistrēts dietologs var palīdzēt izlemt, kādi dzelzi saturoši pārtikas produkti ir vispiemērotākie tieši tev. 

 

Avots: Parents.com

Saistītie raksti