Pētījumā atklāts, cik grūtniecība patiesībā ir smags darbs

Grūtnieces jau zina, ka bērna iznēsāšana ir milzīgs darbs un enerģijas izsīkums ir reāls. Tā nav tikai dzemde, kas veic visu darbu – tas ir jūtams visā ķermenī.
Veselīgi paradumi grūtniecības laikā ir svarīgi.

FOTO: Shutterstock.com

Veselīgi paradumi grūtniecības laikā ir svarīgi.

Pētījums, kas publicēts žurnālā “Science”, parāda, ka tipiskas deviņu mēnešu grūtniecības laikā bērna iznēsāšana prasa vidēji gandrīz 50 000 kaloriju. 


Austrālijas pētnieki izpētīja tūkstošiem jau esošu pētījumu datus par dažādu sugu reproduktīvo veselību. 

 

Viņu kopējais pētījums, kurā iekļautas 81 sugas, atklāja, ka enerģijas patēriņa līmenis, kas nepieciešams pēcnācēju radīšanai, ir aptuveni 10 reizes lielāks, nekā iepriekš tika lēsts.

 

“Mēs intuitīvi sapratām, ka tas nevar būt viss stāsts, tāpēc mēs nolēmām izmērīt enerģijas patēriņu grūtniecības laikā,” saka Semuels Ginteris, pētījuma vadošais autors un bioloģijas zinātņu pēcdoktorantūras pētnieks “Monash” universitātē, Austrālijā. “Ja pētnieki varētu izmērīt pēcnācēju enerģijas saturu, tad viņi varētu noteikt visu enerģijas ieguldījumu reprodukcijā.”


Pētījums ietvēra izpēti ne tikai cilvēku, bet arī kukaiņu, rāpuļu, siltasiņu zīdītāju, tostarp kazu un briežu reproduktīvajiem enerģijas patēriņa līmeņiem. Pētnieki atklāja, ka dzīvnieka izmēram ir tieša ietekme uz to, cik daudz enerģijas nepieciešams reprodukcijai.

Neapšaubāmi, jo mazāks dzīvnieks, jo mazāk kaloriju tas patērē. Tas arī ir atkarīgs no sugas veida. 

“Tas, ka zīdītāji jau ir ieguldījuši milzīgus enerģijas apjomus reprodukcijā pirms mazuļu dzimšanas, varētu būt iemesls, kāpēc zīdītāji pēc dzemdībām nodrošina tik lielu aprūpi saviem pēcnācējiem – viņu ieguldījumi ir daudz lielāki.”

 

Reklāma
Reklāma

Lielāki enerģijas ieguldījumi grūtniecības laikā ir arī cilvēkiem, jo grūtniecība ilgst ilgāk nekā daudziem citiem zīdītājiem. Dr. Ginteris arī norāda uz individuālām atšķirībām, sakot, ka “ieteicamais enerģijas patēriņš absolūti būs atkarīgs no individuālās personas, kas ir grūtniece,” un tas arī, visticamāk, būs mazāks pirmajā trimestrī un lielāks trešajā trimestrī.

 

Piena ražošana un zīdīšanas process arī spēlē lomu enerģijas patēriņā. “Piens ir bagāts ar enerģiju, un sievietes patērē daudz enerģijas, lai ražotu šo pienu,” viņš skaidro. “Mēs atklājām, ka enerģija, kas nepieciešama, lai ražotu pienu, pārsniedz paša piena enerģijas saturu.”

 

Vai grūtniecēm vajadzētu ēst vairāk?

“Grūtniecības 2. un 3. trimestrī ir nepieciešamas papildus aptuveni 300 kcal, bet tās ir gauži vienkārši uzņemt: papildus nepieciešams apēst tikai vienu ābolu, vienu šķēli rupjmaizes un vienu krūzi ogu vai mazo salātu bļodu,” apgalvo sertificēta uztura speciāliste Guna Bīlande.

Attiecībā uz zīdīšanu, Amerikas Dzemdību un Ginekologu koledža (ACOG) saka, ka cilvēkiem ir nepieciešamas aptuveni 450-500 papildu kalorijas dienā, lai zīdītu. 

Saskaņā ar Uztura un Diētas akadēmijas ieteikumiem, ieteicams divas trešdaļas šo kaloriju iegūt no piecām pārtikas grupām. Pārējās kalorijas nāk no grūtniecības laikā pieņemtā svara.

 

Avots: parents.com

Saistītie raksti