Grūtniecei bezmiegs! Kāpēc tā notiek un ko darīt, lai atgūtu miegu?

Grūtniecība ir skaists periods sievietes dzīvē, taču ne bez savām grūtībām. Līdzās nelabai dūšai un nogurumam var parādīties arī miega problēmas. Grūtniecības laikā bezmiegs un miegainība var bieži mainīties savā starpā. Turklāt var gadīties, ka viens vai otrs pārņem visnepiemērotākajos brīžos. Ko darīt, lai atgūtu miegu? Konsultē Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija.
Bezmiegu ietekmē gan hormonālas pārmaiņas grūtniecības laikā, gan arī fiziskās pārmaiņas, gan gluži saprotamās raizes par savu un bērniņa veselību.

FOTO: Shutterstock.com

Bezmiegu ietekmē gan hormonālas pārmaiņas grūtniecības laikā, gan arī fiziskās pārmaiņas, gan gluži saprotamās raizes par savu un bērniņa veselību.

Bezmiegu ietekmē gan hormonālas pārmaiņas grūtniecības laikā, gan arī fiziskās pārmaiņas, gan gluži saprotamās raizes par savu un bērniņa veselību. Biežāk bezmiegs pārņem tieši grūtniecības beigu posmā, tomēr var piemeklēt jebkurā grūtniecības laikā. 

 

Grūtniecības beigās īpaši bezmiegu var radīt fiziskas pārmaiņas – augošais vēders, sāpes (mugurā, kāju krampji). Reizēm arī elpošanas grūtības, jo ir deguna gļotādas tūska. Miegu mēdz iztraucēt arī biežā nepieciešamība urinēt.
 

Svarīgi – bezmiegs un citi miega traucējumi var būt arī kā zīme depresijai, trauksmei vai citiem psihiskās veselības traucējumiem. Tādēļ, ja bezmiegs ir traucējošs un to pavada izteikti trauksmainas domas, noteikti jārunā ar savu ārstu.
 

Ja neguļu es, vai neguļ arī mans bērniņš?

Bieži sievietes gaidībās, kuras skāris bezmiegs, vairāk uztraucas nevis par sevi, bet par to, kā miega trūkums ietekmēs gaidāmo bērniņu. Taču nav tā, ka mammas bezmiegs īpaši negatīvi ietekmētu bērniņu! Bērniņš dzemdē dzīvo savā ritmā un daudz neraizējas par mammas aktivitātēm. Protams, bezmiegs var ietekmēt vispārējo grūtnieces labsajūtu, ēšanas paradumus. Tādēļ jācenšas diennakts režīms tomēr pēc iespējas sakārtot, padomu sniedz  Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija.

 

Reklāma
Reklāma

Ko darīt, ja skāris bezmiegs?

  • Vispirms, tāpat kā neesot grūtniecībā, jācenšas sakārtot dienas ritms. Celties vienā laikā (arī brīvdienās), dienas laikā pavadīt pēc iespējas daudz laika dabiskajā gaismā, vislabāk ārā, iesaistoties fiziskās aktivitātēs. 
  • Izvairīties no kofeīnu saturošiem dzērieniem pēcpusdienās un vakaros. 
    Censties dienas laikā negulēt vai gulēt īsus periodus un darīt to dienas pirmajā pusē/vidū. 
  • Ļoti palīdzošs var būt pirmsmiega rituāls, silta duša, tēja, meditācija… citām sievietēm tā tieši ir pastaiga vai sportošana. Atrast to, kas nomierina un atslābina.
  • Ja nu tomēr bezmiegs piemeklējis – nešaustīt sevi! Grūtniecības laikā ir daudz faktoru, ko nav iespējams kontrolēt un regulēt, tomēr civilizācija ir pastāvējusi miljoniem gadu, tātad no dažām bezmiega naktīm nekas ļauns patiešām nevar notikt. Labāk tad izmantot laiku lietderīgi – lasīt to, kas interesē, izdarīt kādus mazus darbiņus, kas nomierina un tad, kad miegs atkal pārņēmis, mēģināt iemigt vēlreiz.
    Ja bezmiegu pavada trauksmainas domas, noteikti jārunā ar ārstu vai psihologu, psihoterapeitu.

 

Vai drīkst lietot kādu preparātu? 

Pirms jebkuru līdzekļu lietošanas visdrošāk ir konsultēties ar ārstu vai farmaceitu. Magnija lietošanai varētu būt palīdzošs efekts, tas arī var samazināt traucējošos kāju krampjus. Jāatceras, ka noteikti nevajadzētu iegādāties un lietot nepārbaudītus preparātus internetā, lai arī aktīvā viela var būt dabiska un droša, nav garantijas, ka arī visām palīgvielām ir veikti pētījumi grūtniecēm un zīdīšanas laikā.
 

Svarīgi! 

Nav tā, ka grūtniecības laikā vispār nedrīkst lietot medikamentus– ja bezmiegs ir izteikts, ārsts (ginekologs, ģimenes ārsts, psihiatrs) var izrakstīt arī spēcīgākus, recepšu preparātus, ko drīkst lietot grūtniecības laikā.

Saistītie raksti