Kad pavisam droši var dzirdēt mazuļa sirsniņu USG?

Reizēm jau pašā pirmajā vizītē pie ārsta tiek veikta arī ultrasonogrāfijas pārbaude, īpaši, ja topošā mamma kādu iemeslu dēļ ierindojas riska grupā. Gadās, ka šīs pārbaudes laikā mazuļa sirds it kā ir redzama, taču sirdspukstu nav. Kāpēc tā, skaidro ginekoloģe', dzemdību speciāliste Rīgas Dzemdību namā un klīnikā EGV Iveta Bičevska.
Gaidāmā bērna sirdsdarbību var sākt noteikt no piecām grūtniecības nedēļām un 2–3 dienām.

FOTO: Shutterstock.com

Gaidāmā bērna sirdsdarbību var sākt noteikt no piecām grūtniecības nedēļām un 2–3 dienām.

Augļa sirds attīstība sākas vēl tad, kad topošā māmiņa nemaz nenojauš par notiekošajām pārmaiņām savā organismā, jo tā sāk veidoties jau trešajā grūtniecības nedēļā. Līdz septiņām grūtniecības nedēļām sirds jau ieguvusi tādus apveidus, kādus mēs parasti iedomājamies, un tai ir visas četras kameras, bet pavisam sirds attīstība noslēdzas 10. grūtniecības nedēļā.

 

Ja pašā pirmajā vizītē pie ārsta tiek veikta arī ultrasonogrāfijas pārbaude un tās laikā mazuļa sirds it kā ir redzama, taču sirdspukstu nav, ne vienmēr lielajam satraukumam ir iemesls. Kā saka Iveta Bičevska, gaidāmā bērna sirdsdarbību var sākt noteikt no piecām grūtniecības nedēļām un 2–3 dienām, bet arī tik agrīni tā ne vienmēr ir pārliecinoši redzama.

 

Reklāma
Reklāma

Pavisam droši mazuļa sirdsdarbība ir fiksējama no septiņām grūtniecības nedēļām. Ja šajā laikā pārliecinošu sirdspukstu nav, tas liecina, ka grūtniecības attīstība ir apstājusies.

 

“Jāteic, ka iespējamās sirdsslimības gan vēl nevar diagnosticēt, izņemot gadījumus, kad ir kāda tiešām ļoti nopietna sirdskaite. Nianses redz vēlāk, un daudz ko var pateikt jau pirmā trimestra skrīningā, ko veic 12.–13. grūtniecības nedēļā,” skaidro daktere, piebilstot, ka šajā laikā pavisam skaidri var izvērtēt, ir vai nav izveidojušās minētās četras sirds kameras, vai tās ir simetriskas, vienāda lieluma, kā izvietojušies asinsvadi u. tml.

Saistītie raksti