Grūtniecei sāp astes kauls! Kāpēc tā un ko darīt?

Ar muguras lejas daļas sāpēm sievietes grūtniecības laikā saskaras pat 50 līdz 80 procentos gadījumu. Astes kauls atrodas zem krusta kaula un sastāv no 3 līdz 5 skriemeļiem, ar atrašanās vietu muguras lejas daļā. Astes kauls darbojas kā stabilizators sēdēšanas laikā un pie tā stiprinās iegurņa pamatnes muskulatūra, tādejādi disfunkcija vienā vai otrā segmentā var novest pie problēmām.
Biežāk astes kaula sāpes grūtniecības laikā attīstās otrajā un trešajā trimestrī.

FOTO: Shutterstock.com

Biežāk astes kaula sāpes grūtniecības laikā attīstās otrajā un trešajā trimestrī.

Grūtniecības laikā iegurnis un stāja strauji mainās, kas var izmainīt arī astes kaula novietojumu. Iepriekšējas traumas(ārējas-piemēram, kritiens uz astes kaula, iekšējas-asistētas vai sarežģītas dzemdības), mikrotraumas, piemēram, sēdošs darbs uz cietām virsmām, netraumatiski faktori - deģeneratīvas disku problēmas, hiper vai hipo mobilitātes locītavā, infekcijas slimības u.c., straujš svara zudums, sporta veida specifika, hormonālās izmaiņas, bērna novietojums, tūpļa guļa jeb mazulis ar dupsi uz leju, svara straujš pieaugums - var saasināt disfunkcijas grūtniecības laikā (5;6).
 

Biežāk astes kaula sāpes grūtniecības laikā attīstās otrajā un trešajā trimestrī. Riska faktori astes kaula sāpēm grūtniecības laikā ir mātes vecums, vairākaugļu grūtniecība, iepriekš bijušas sāpes, skolioze, iegurņa pamatnes disfunkcijas. (4)

 

Kas var pastiprināt astes kaula sāpes?

  1. Ilgstošas sēdēšana, īpaši uz cietas virsmas;
  2. Liekšanās uz priekšu;
  3. Kāpšana pa kāpnēm;
  4. Smagumu celšana

 

Kā sev palīdzēt pie sāpēm?

  • Sēžot izmantot paliknīti (piemēram, U veida spilventiņu, barošanas spilventiņu, piepūšamu bērnu peldēšanas riņķi);
  • Samazināt sēdēšanas ilgumu;
  • Stājā un sēdus pozīcijā ievērot simetriju;
  • Ja ir sēdošs darbs, ievērot darba vietas ergonomiku;
  • Gulēšanas laikā izmantot grūtnieču spilvenus vai segas/spilvenu lai starp ceļiem būtu atsarpe;
  • Piecelšanās no gultas un apgulšanās caur sānu;
  • Aukstuma kompreses sāpīgajā zonā 10-15 minūtes;
  • Pie defekācijas traucējumiem konsultēties ar ārstējošo ārstu;
  • Pie smagumu celšanas un nešanas sadalīt svaru vienmērīgi, īpaši ja ir mazāks bērns, ko cilāt;
  • Izvairīties no smagumu celšanas;
  • Mazināt aktivitātes, kas pastiprina sāpes;
  • Fizioterapija un vingrošana
     

Dzemdību tuvošanās un sāpes

Ja tuvojoties dzemdību laikam, joprojām ir sāpes un ierobežotas kustības, jācenšas jau laikus atrast sev ērtākās dzemdību pozas, kuras varētu izmantot, kā arī konsultēties par norisi ar uzraugošo ginekologu.
 

Dzemdību laikā izmanto pozīcijas, kur palīdz gravitācijas spēks, piemēram, četrāpus pozīcijas, stāvus pozīcijas. Pēc iespējas izmeklējumus un procedūras veikt uz sāna.

 

Reklāma
Reklāma

Kā sev palīdzēt ar vingrojumiem?

  1. Noteikti var sākt ar iegurņa pamatnes vingrojumiem (arī Kegel vingrojumiem). Ja iepriekš tie nav veikti un nav saprotams kā tos veikt pareizi, var apmeklēt fizioterapeitu ar padziļinātām zināšanām par iegurņa pamatni. 
  2. Diagragmālā elpošana. Nogulies guļus uz muguras, kājas saliec ceļos, viena roka uz nabas zonas, otra uz krūšu daļas. Ieelpa caur degunu, piepūš vēderu apaļu, izelpā vēders saplok un izelpo caur muti.  Ja pozīcija uz muguras vairs nav ērta šo vingrojumu var veikt arī uz sāniem, sēdus, stāvus.
  3. Iegurņa pamatnes muskuļu relaksācija. Nogulies guļus uz muguras, kājas saliec ceļos, viena roka uz nabas zonas, otra uz krūšu daļas. Ieelpa caur degunu, piepūš vēderu apaļu, notur 4-5 sekundes, ķermeņa augšdaļa atslābināta. Šajā laikā mēģini atslābināt un relaksēt iegurņa pamati ( vaginālo/ rektālo zonu), kā, piemēram, zieda atplaukšana, bet izelpā sākuma stāvoklis. Šo var veikt jebkurā ērtā pozīcijā. 
  4. Sēžas muskuļu sasprindzināšana. Ieņem jebkuru ērtu pozīciju un saspiež sēžas vaigus kopā uz garāku izelpu un ieelpā atslābina. 
  5. Mazais tiltiņš. Guļus uz muguras, rokas gar sāniem, kājas saliektas ceļos. Pakāpeniski no sēžas ierotējoties atceļas uz augšu izelpā, ieelpā no augšas uz leju norotējas lejā. 
  6. Gliemene. Noguļas uz sāna, galva ķermeņa turpinājums, kājas saliektas gūžās un ceļos, izelpā atceļ ceļus uz augšu, lai iegurnis nesagāžas, ieelpā sākuma stāvoklis. 
  7. Kaķis. Nostājies četrāpus, ieelpa veic apaļu muguru un galvu nedaudz uz leju, izelpā galva nedaudz uz augšu un mugura ieliecas.

 

Stiepšanās vingrojumi

  1. Sēžas muskuļa stiepšana. Noguļas uz muguras, viena kājas taisna, otru kāju saliec celī un pievelk pie tās pašas puses pleca. Notur 30 sekundes. Atkārto ar otru kāju.  Video pamācība ŠEIT!
  2. Bumbierveida muskuļa stiepšana. Noguļas guļus uz muguras, abas kājas saliektas ceļos, vienu kāju pārliek pāri otrai, saliekto kāju paņem ar rokām un tuvina sev, notur 30 sekundes. Atkārto ar otru kāju. Video pamācība ŠEIT! 
  3. Hamstringu stiepšana. Guļus uz muguras, viena kājas taisna, otra kāja taisna, ar rokām tur zem ceļa locītavas un taisnu kāju velk sev klāt, notur 30 sekundes. Atkārto ar otru kāju. Video pamācība ŠEIT! 
  4. Augšstilba priekšējā muskuļa stiepšana. Nogulies uz sāna, kājas saliektas ceļos, iegurnis stabils, augšējās kājas potīti apķer ar roku un velc kāju uz aizmuguri, noturi 30 sekundes, atkārto ar otru kāju. Video pamācība ŠEIT! 
  5. Baloža poza. Nostājie uz ceļiem, vienu kāju iztaisno, otru kāju saliec sev priekša, noturi 30 sekundes, atkārto ar otru kāju.
  6. Bērna poza. Nostājies uz ceļiem, kājas plašāk, apsēdies uz apakšstilbiem, bet ar rokas stiepies cik tālu vari. Šajā pozā var veikt arī iegurņa pamatnes atslābināšanas vingrojumu. Noturi vismaz 30 sekundes.

 

Ko sagaidīt, vēršoties pie fizioterapeita

Fizioterapeits individuāli apskatīs un izvērtēs situāciju. Ja mājas apstākļos ar uzdevumiem nepaliek vieglāk, tad iespējams arī veikt dažādas mīskto audu tehnikas, mobilizācijas un citus uzdevumus.

 

Izmantotā literatūra:

  1. Coccyx pain during pregnancy (antenatal). https://www.royalberkshire.nhs.uk/media/bzsc004u/physio-coccyx-pain-during-pregnancy_dec22.pdf
  2. Tailbone Pain During Pregnancy, How To Ease It?2022. https://www.houstonrheumatology.com/post/tailbone-pain-during-pregnancy-how-to-ease-it
  3. Coccyx Pain During Pregnancy: What Causes It And How To Treat It. 2023. Maidansky, R. https://www.ladybirdpt.com/post/coccyx-pain-during-pregnancy-what-causes-it-and-how-to-treat-it
  4. Tailbone Pain During Pregnancy: Causes and Treatments.2024. Lola&Lykke Team. https://lolalykke.com/blogs/mamahood-manuals/tailbone-pain-during-pregnancy-causes-and-treatments?srsltid=AfmBOop4Mh_dEU2uOUqQjkI2FzdZn_jS9LWjnRNq4AkgcgjZzpE0-tap
  5. Mabrouk, A. et al.  Coccyx Pain. 2020. https://www.researchgate.net/publication/344807948_Coccyx_Pain_PMID_33085286
  6. Coccygodynia (Coccydynia, Coccalgia, Tailbone Pain). https://www.physio-pedia.com/Coccygodynia_(Coccydynia,_Coccalgia,_Tailbone_Pain)

Saistītie raksti