Kādas ir iespējas palikt stāvoklī 20; 30; 40 un pat 45 gados?

Mātes vecums pieaug visā pasaulē un tam ir dažādi iemesli. Saskaņā ar Latvijas Oficiālās statistikas portāla datiem, Latvijā mātes vecums, piedzimstot pirmajam bērnam, šobrīd vidēji ir 28 gadi, turpretī 1990. gadā tie bija tikai 23 gadi.
Katra menstruālā cikla laikā ir tikai aptuveni viena nedēļa, kuras laikā izredzes palikt stāvoklī ir labvēlīgas.

FOTO: Shutterstock.com

Katra menstruālā cikla laikā ir tikai aptuveni viena nedēļa, kuras laikā izredzes palikt stāvoklī ir labvēlīgas.

Lai arī mūsdienās medicīna sniedz iespējas, lai palīdzētu tikt pie bērniņa pāriem dažādos vecumos, jārēķinās, ka dabai nerūp mūsu karjeras, dzīvesvietas un finansiālās izaugsmes plāni. Diemžēl tik un tā olšūnu kvalitāte pēc 35 gadu vecuma lielākajai daļai sieviešu pasliktinās. 

 

Medijos daudz dzirdam par slavenībām, kurām dzimst bērni arī 50 gadu vecumā, tomēr jārēķinās, ka lielākoties tie nav pāra bioloģiskie bērni – ir izmantots donora materiāls (olšūnas, sperma vai pat embriji), kā arī var būt izmantotas agrākā vecumā sasaldētas dzimumšūnas (olšūnas, sperma ) vai embriji, atgādina Latvijas Ginekologu un Dzemdību speciālistu asociācija.

 

Ginekologu asociācijas speciālisti arī uzsver, ka veselīga dzīvesveida ievērošana gan vīrietim, gan sievietei ir ļoti būtiska, lai veicinātu grūtniecības iestāšanos un veiksmīgu iznēsāšanu jebkurā vecumā. 


Grūtniecības iestāšanās iespējamība no 20 līdz 24 gadiem

Dr. Kupermans, Ņujorkas Reproduktīvās medicīnas asociācijas direktors, skaidro, ka 21 gada vecumā 90% cilvēka olšūnu ir hromosomāli normālas, kas palielina izredzes ieņemt veselīgu bērnu. Saskaņā ar ACOG datiem, auglība sasniedz maksimumu desmitgadē no vēliem pusaudžu gadiem līdz vēliem divdesmit gadiem.


Cilvēkiem 20 gados un pat agrīnajos 30 gados ir aptuveni 25% iespēja palikt stāvoklī viena menstruālā cikla laikā, saskaņā ar Amerikas Dzemdību speciālistu un ginekologu koledžu (ACOG).

Lielākajai daļai veselīgu cilvēku, kas mēģina ieņemt bērnu, tas izdodas gada laikā. 

Ja tev 20 gados, mēģinot palikt stāvoklī, tas nav izdevies gada laikā, būtu jāapsver ārsta apmeklējums. 

 

Grūtniecības iestāšanās iespējamība no 25 līdz 29 gadiem

Šajā vecumā tu joprojām esi savā visauglīgākajā periodā. Ne tikai izredzes palikt stāvoklī ir labvēlīgas, bet arī iespējas piedzīvot spontāno abortu var būt viszemākās. 

 

2019. gada pētījumā, kur tika novērtētas gandrīz pusmiljons grūtniecības, tika konstatēts, ka sievietēm vecumā no 25 līdz 29 gadiem bija zemākais spontānā aborta rādītājs - 10%.


Šajā vecumā parasti nav nepieciešams konsultēties ar auglības speciālistu, ja vien aktīva mēģināšana ieņemt bērnu vairāk nekā 12 mēnešus nav devusi rezultātus.

 

Grūtniecības iestāšanās iespējamība no 30 līdz 34 gadiem

Iespēja palikt stāvoklī trīsdesmit gados joprojām ir augsta pāriem, kas mēģina visu gadu. Vienīgā lielā izmaiņa ir tāda, ka sāk pieaugt spontāno abortu risks, bet tas nemainās drastiski līdz tu esi tuvāk 35 gadu vecumam.


Daži ārsti iesaka konsultēties ar ginekologu vai auglības speciālistu, ja grūtniecība nav iestājusies deviņu mēnešu laikā: "Tādējādi viņi var identificēt jebkādas problēmas un ārstēt tās pirms auglība sāk straujāk samazināties pēc 35 gadu vecuma," saka Dr. Kupermans.


Grūtniecības iestāšanās iespējamība no 35 līdz 39 gadiem

Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centru (CDC), viena no piecām personām vecumā no 30 līdz 39 gadiem piedzīvo grūtības iestāties grūtniecībai ar savu pirmo bērnu, salīdzinot ar vienu no astoņām personām, kuras jaunākas par 30 gadiem.


Tomēr 35 gadi ir punkts, kur visbiežāk auglība cilvēkiem samazinās. "Visbiežākais iemesls ir samazināta olšūnu kvalitāte," skaidro Dr. Pagidas. "Jums var būt pietiekami daudz olšūnu, bet tām var būt vairāk hromosomu defektu, kas ietekmē to darbību."


Pētījumi ir atklājuši, ka grūtniecībās, kas iestājas pēc 35 gadu vecuma, ir lielāks risks:

  • Spontānajam abortam
  • Priekšlaicīgām dzemdībām
  • Gestācijas diabētam
  • Nedzīvi dzimušam bērnam
  • Hromosomu anomālijām
  • Ķeizargriezienam dzemdībās


Latvijas Ginekologu un Dzemdību speciālistu asociācija piebilst, ka pirmā bērniņa viegla ieņemšana nenozīmē, ka pēc 5 vai 10 gadiem, plānojot nākamo bērniņu, viss izdosies tikpat viegli. Tādēļ, ja sievietes vecums ir pāri 35 gadiem, pat tad, ja viņai jau ir viens vai vairāki bērni, ja grūtniecība neiestājas sešu mēnešu laikā ir jāgriežas pie speciālista.


Grūtniecības iestāšanās iespējamība no 40 līdz 44 gadiem

Reklāma
Reklāma

Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centru (CDC), 30% sieviešu vecumā no 40 līdz 44 gadiem piedzīvo neauglību. Grūtniecības iestāšanās iespēja katrā mēnesī arī samazinās, jo ar vecumu olšūnu kvalitāte un daudzums samazinās. 

Patiesībā 40 gadus vecai sievietei katru mēnesi ir tikai 5% iespēja palikt stāvoklī.

Šajā posmā arī ir jāpiedzīvo daži izaicinājumi, kas var padarīt grūtniecības iestāšanos un saglabāšanos grūtāku.

 

Dr. Kupermans saka, ka, sasniedzot 40 gadu vecumu, aptuveni 90% no olšūnām ir hromosomāli nevesalas. Reproduktīvo tehnoloģiju palīdzība kļūst par biežāk sastopamu parādību šajā laikā.


Daži ziņo par biežākām dzemdes gļotādas problēmām ar vecumu. Tā kā dzemdes gļotāda kļūst plānāka un asins piegāde samazinās, tas padara olšūnu implantēšanu sarežģītāku. Problēmas var būt arī ar partnera spermas kvalitāti. 

 


Tuvojoties menopauzei, bieži var arī novērot, ka menstruāciju cikls saīsinās vai kļūst neregulārs. 

Lai gan vidējais menopauzes sākuma vecums ir 52 gadi, simptomi var sākties jau vairākus gadus agrāk.

"Tas nozīmē, ka cikls saīsinās, un ovulācija notiek agrākā cikla posmā, jau no devītās dienas," skaidro Dr. Bajers.


Šajā vecumā dabiskas koncepcijas noteikums ir dzimumakta veikšana katru otro dienu ap ovulācijas laiku. Dažas ovulācijas pazīmes, kurām vajadzētu pievērst uzmanību, ir:

  • Palielināts izdalījumu daudzums
  • Ovulācijas sāpes
  • Palielināta ķermeņa temperatūra
  • Krūšu jutīgums


Grūtniecības iestāšanās iespējamība 45 un vairāk gados

Iespēja dabiski iestāties grūtniecībai pēc 45 gadu vecuma ir mazticama. Tas nenozīmē, ka tas ir neiespējami, bet gandrīz vienmēr ir nepieciešama reproduktīvo tehnoloģiju palīdzība, bieži vien izmantojot IVF (in vitro apaugļošanu).


"Pat tām dažām olšūnām, kas palikušas, var būt hromosomu anomālijas, tāpēc ir kritiski svarīgi veikt izmeklējumus," skaidro Dr. Kupermans. 

 

Daži pētījumi liecina, ka panākumu rādītāji ir tikai nedaudz virs 1%, un lielākā daļa klīniku iesaka izmantot olšūnas, kas ziedotas no jaunāka vecuma personām, ja vēlies, lai grūtniecība iestātos vecumā no 46 līdz 50 gadiem.

Dr. Bajers norāda, ka, izmantojot donoru olšūnas, veselīgai personai ir diezgan viegli panākt un uzturēt grūtniecību, ja donors ir veselīga 25 vai 30 gadus veca persona. 

2012. gadā veiktais pētījums, atklāja, ka pat ar donoru (vecumā no 21 līdz 31 gadam) ziedotām olšūnām grūtniecības un implantācijas rādītāji bija zemāki saņēmējiem vecumā virs 40 gadiem un kļuva būtiski zemāki tiem, kas vecāki par 45 gadiem.

 

Pētnieki uzskata, ka samazinātie panākumu rādītāji saistīti ar dzemdes gļotādas biezumu, kas var būt plānāks tām sievietēm, kuras tuvojas vai ir menopauzē. Apmēram 34% grūtniecību sievietēm, kuras ir vecumā no 40 līdz 44 gadiem, beidzas ar spontānajiem abortiem. Sievietēm, kuras ir vecākas par 45 gadiem, abortu īpatsvars ir 53%.


Kā palielināt grūtniecības iestāšanās iespējamību jebkurā vecumā 

Neskatoties uz vecumu, ir iespējams maksimāli palielināt grūtniecības iestāšanās iespēju, precīzi nosakot ovulācijas dienas.


"Ovulācija parasti notiek 14 dienas pirms nākamo menstruāciju sākuma, atkarībā no tā, cik ilgs ir jūsu cikls," saka Dr. Baijers. Piemēram, ja tavs menstruālais cikls ilgst 34 dienas, tad, visticamāk, ovulācija notiek ap 20. dienu; sieviete ar 26 dienu ciklu ovulē ap 12. dienu. 

 

Neatkarīgi no ovulācijas datuma, ieplāno veikt dzimumaktu piecas dienas pirms šī datuma un divas dienas pēc tam.


Avots: parents.com

Saistītie raksti