Vai tikai ģenētika? Cik lielas ir iespējas dvīņu grūtniecībai, ja ģimenē nav zināmi gadījumi?

Ir pāris standarta jautājumi, kurus topošie vecāki izrunā pirmajā vizītē pie speciālista: vai ir redzama augļa sirdsdarbība? Vai grūtniecība noris dzemdē? Vai auglis ir viens vai vairāki? Kādas galu galā ir izredzes dzemdēt dvīņus, un vai ir kaut kas, ko jūs varat darīt, lai to ietekmētu?
Daudzaugļu grūtniecības biežums dažādās valstīs ļoti atšķiras, Latvijā vidēji tas ir 1,5% no visām dzemdībām.

FOTO: Shutterstock.com

Daudzaugļu grūtniecības biežums dažādās valstīs ļoti atšķiras, Latvijā vidēji tas ir 1,5% no visām dzemdībām.

Daudzaugļu grūtniecības biežums dažādās valstīs ļoti atšķiras, Latvijā vidēji tas ir 1,5% no visām dzemdībām. Statistikas dati rāda, ka Latvijā 2023. gadā bijušas 203 dzemdības, kurās pasaulē nākuši dvīņi. Trīnīši dzimuši trijās dzemdībās. Salīdzinājumam: kopā 2023. gadā piedzima 14 121 bērnu.

 

Kā izveidojas daudzaugļu grūtniecība?

  • Divolu dvīņi (un vairāk) rodas, ja menstruālā cikla laikā no vienas vai abām olnīcām izdalās vairākas olšūnas, katru no tām apaugļo viens spermatozoīds. Divolu dvīņi var būt viena vai pretēja dzimuma, līdzība mazāk izteikta.
  • Vienolas dvīņi (vai vairāk) rodas, ja viena apaugļotā olšūna kaut kādu iemeslu dēļ sadalījās divās vai vairākās daļās. Šī ir retāk sastopama parādība.

 

Kā skaidro Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC), dvīņi var būt: 

  1. Bihoriāli un biamniāli (BH-BA) – dvīņiem ir divas placentas un divi amnija dobumi; veidojas ja tika apaugļotas divas olšūnas vai viena olšūna sāk dalīties uzreiz pēc apaugļošanās. 
  2. Monohoriāli un biamniāli (MH-BA) – dvīņiem ir kopīga placenta, divi amnija dobumi; olšūnas dalīšanās notiek 4.-8. dienā. Šie dvīņi vienmēr ir identiski.
  3. Monoamniāli un monohoriāli (MH-MA) – dvīņiem ir kopīga placenta un amnija dobums; olšūnas dalīšanās notiek 8.-13.dienā pēc apaugļošanas. Šie dvīņi vienmēr ir identiski. Šī ir ļoti reta parādība, grūtniecības laikā ievērojami pieaug komplikāciju attīstības risks.

 

Kas palielina daudzaugļu grūtniecības iespējamību?

 

Neauglības ārstēšana

Lielāka iespēja dzemdēt dvīņus ir, lietojot ovulāciju veicinošus medikamentus neauglības terapijas laikā. Ārpusķermeņa apaugļošana jeb IVF (in vitro fertilizācija) palielina dvīņu grūtniecības iespēju. “Auglības medikamenti var stimulēt olnīcas, izraisot vairāk nekā vienas olšūnas izdalīšanos attiecīgajā mēnesī,” skaidro medicīnas doktore Robina Kališa.

 

Vecums

Tām sievietēm, kuras ir vecākas par 35 gadiem, ir lielāka iespēja ieņemt dvīņus. Kā skaidro medicīnas doktore Robina Kališa no Ņujorkas, dvīņu iespēja ir lielāka vecākām sievietēm, jo ir lielāka iespēja ovulācijas laikā atbrīvoties vairāk nekā vienai olšūnai, salīdzinot ar jaunākām sievietēm.

 

Ģimenes vēsture

Reklāma
Reklāma

Tām sievietēm, kuru ģimenē ir bijuši dvīņi no mātes puses, ir nedaudz lielāka iespēja, ka viņas pašas iznēsās dvīņus.

 

Rase
Dvīņu grūtniecība ir biežāk sastopama melnādaino iedzīvotāju vidū, jo statistika liecina, ka viņiem ir lielāks dvīņu dzemdību īpatsvars nekā jebkuras citas tautības vai rases pārstāvjiem

 

Ģenētiskie faktori

Dažiem ģenētiskiem faktoriem ir nozīme, tostarp hiperovulācijai - bioloģiskai parādībai, kad menstruālā cikla laikā izdalās vairāk nekā viena olšūna. "Rezultātā viena menstruālā cikla laikā var izdalīties divas olšūnas, kuras pēc tam var apaugļot divi atsevišķi spermatozoīdi, kā rezultātā rodas dvīņi," saka Robina Kališa.

 

Kādi sarežģījumi var būt grūtniecības laikā?

Lielākai daļai sieviešu, kurām ir daudzaugļu grūtniecību, ir normāli noritoša grūtniecība un piedzimst veseli jaundzimušie. Tomēr sarežģījumi šādas grūtniecības laikā ir daudz biežāk sastopami, tāpēc Jums būs biežāk jāveic ultrasonogrāfijas izmeklējumi un jākontrolē grūtniecības norise.

 

Daudzaugļu grūtniecības gadījumā ir izteiktākas sūdzības, kas sastopamas arī vienaugļu grūtniecību laikā – slikta dūša no rītiem, dedzināšana aiz krūšu kaula, piepampušas kājas, varikozas vēnas, muguras sāpes un ātra nogurdinamība Visi iepriekš minētie simptomi ir fizioloģiski, tie mazināsies, grūtniecībai atrisinoties.

 

Diemžēl daudzaugļu grūtniecības laikā daudz biežākas ir sekojošas diagnozes: 

  • Glikozes vielmaiņas traucējumi – daudzaugļu grūtniecības laikā pieaug risks gestācijas diabēta attīstībai. Ja orālās glikozes tolerances testā tiks konstatētas novirzes no normas (paaugstināts glikozes līmenis asinīs), Jums tiks piedāvāta endokrinologa konsultācija tālākās terapijas uzsākšanai. Svarīgi ir piebilst, ka cukura līmenis asinīs uzlabojas grūtniecībai atrisinoties, tomēr ir risks, ka tālākās dzīves laikā, var attīstīties cukura diabēts. 
  • Preeklampsija – stāvoklis, kas izraisa paaugstinātu asinsspiedienu un olbaltuma klātbūtni urīnā

 

Speciālistu ieteikumi daudzaugļu grūtniecības laikā

  1. Laicīgi stājies uzskaitē, veicot nepieciešamos skrīnigus, lai konstatētu iespējamos sarežģījumus un laicīgi risinātu attiecīgās problēmas.
  2. Lieto veselīgu uzturu grūtniecības laikā,  jāēd par 300 ccal dienā vairāk no diennakts normas, piemēram, ja gaidāmi dvīņi, ikdienā ir jāuzņem par 600 ccal dienā no diennakts ccal normas. Neskaidrību gadījumā, konsultējies ar uztura speciālistu.
  3. Ēd termiski apstrādātus gaļas un zivju produktus, jāizvairās no iespējami bojātajiem pārtikas produktiem, lai samazinātu inficēšanās risku ar pārtikas infekcijām.
  4. Grūtniecības laikā nelieto alkoholu, apreibinošas vielas un nesmēķē. Tas var negatīvi ietekmēt augļa attīstību. 
  5. Samazināta hemoglobīna līmeņa gadījumā, lieto dzelzs preparātus.
  6. Ikdienā droši var veikt vidējas intensitātes fiziskās aktivitātes (piem. garas pastaigas, ātra soļošana u.c.) 
  7. Grūtniecības otrajā pusē jāizvairās no gariem pārlidojumiem, jo strauji paaugstinās trombozes risks.
  8. Ja ir priekšlaicīgu dzemdību draudi, nekavējoties brauc uz slimnīcu!

 

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC); Parents.com

Saistītie raksti