Skaudrs un atklāts stāsts par ārpusdzemdes grūtniecību – Īrisa šo dienu sauc par savu otro dzimšanas dienu

“Laime būs jāatrod pašai, nevis jāieliek kāda maza cilvēka rokās!” Pirms četriem gadiem Īrisa Vidauska savā dzīvē piedzīvoja pagrieziena punktu, ko viņa sauc arī par savu otro dzimšanas dienu. Sieviete nonāca slimnīcā ar ārpusdzemdes grūtniecību.
Pirms četriem gadiem Īrisa nokļuva slimnīcā, kur tika konstatēta ārpusdzemdes grūtniecība.

FOTO: Shutterstock.com

Pirms četriem gadiem Īrisa nokļuva slimnīcā, kur tika konstatēta ārpusdzemdes grūtniecība.

Savu stāstu Īrisa uzticējusi Latvijas Televīzijas rubrikai “Dzīvei nav melnraksta”, kurā stāsta gan par savu smago un vientuļo bērnību, gan to, kā nokļuva slimnīcā ar ārpusdzemdes grūtniecību.

 

Pirms četriem gadiem Īrisa nokļuva slimnīcā, kur tika konstatēta ārpusdzemdes grūtniecība. Sieviete šo dienu sauc par savu otro dzimšanas dienu, atceroties to kā lielu un sāpīgu pārdzīvojumu, taču vienlaikus saprotot, ka tas bija pagrieziena punkts viņas dzīvē.

"Kaut kam ir jāapstādina mani. Kaut kādam apstāklim ir jānoliek mani pie vietas, jo es neskaitāmas reizes izdegu, darot "savu aicinājumu". 

Es nemācēju sevi piebremzēt. Man šķita, ka kļūšana par mammu būs atslēgas punkts, kurā apstāties, piebremzēt un paņemt pauzi uz gadu vai diviem. Bet tas nebija mans stāsts," atzina Īrisa.

 

Diemžēl slimnīcā Īrisas cerības par veiksmīgu iznākumu nepiepildījās. 
 

"Sapratu, ka piedzimstu no jauna un atkal sāku dzīvot kā pieaudzis cilvēks ar nākamajiem mērķiem, kas vairs neiekļauj kaut ko ārēju, bet kas ir tieši no manis atkarīgi un ietekmējami. Tā laime būs vien jāatrod pašai, nevis jāieliek kāda cita, šajā gadījumā maza cilvēka, rokās. Tas mainīja ļoti daudz ko. Tas arī salauza ļoti daudz ko manī. Joprojām tas lauž, jo tā pozitīvā iznākuma nav joprojām, lai gan mēs ejam cauri medicīniskajai apaugļošanai," stāsta Īrisa.

Protams, ir arī netaisnības sajūta. Atnāk sieviete, kurai "netīšām sanāca" trešais un ceturtais bērns, bet man ir tas, kas man ir," stāstīja Īrisa.

"Motivācija turpināt mēģināt visbiežāk ir otra iekšējā sajūta, arī mana personības daļa, kas mudina nepadoties un saka, ka viss būs labi, kā jau ar visu dzīvē. Ir tomēr tas iekšējais virzītājs un skolotājs, kas saka, ka būs īstais brīdis, un tad arī tas notiks – grūtniecība iestāsies, auglis ieķersies, attīstīsies," saka Īrisa.

Reklāma
Reklāma

 

Pilnu stāstu skaties LTV rubrikā “Dzīvei nav melnraksta"! 

 

Kas ir ārpusdzemdes grūtniecība

Tas ir sievietes dzīvību apdraudošs stāvoklis, kad apaugļotā olšūna neieligzdojas dzemdē, bet, piemēram, olvados, olnīcās, dzemdes kaklā un citur. 

 

Šādas grūtniecības gadījumā viegla asiņošana var parādīties apmēram 6 nedēļas pēc pēdējām menstruācijām. Tipiskas ir arī sāpes vēdera lejasdaļā, kuru iemesls ir olvada pakāpeniska izstiepšanās. Ja rodas pēkšņas, asas sāpes, parasti vēdera vienā pusē, grūtniecei steigšus jādodas uz slimnīcu, jo pastāv olvadu pārplīšanas risks ar tai sekojošu asinsizplūdumu vēdera dobumā. Ārstējot ārpusdzemdes grūtniecību, ja olvads nav plīsis, mūsdienās daudzos gadījumos iespējams saglabāt šā olvada funkcionalitāti.

Par citiem asiņošanas iemesliem grūtniecības laikā, lasi ŠEIT! 

Saistītie raksti