Kā neiegrābties plūdos cietušā automašīnā? Pazīmes, kas pateiks priekšā, ko nepirkt

Klimata pārmaiņām veicinot aizvien spēcīgākas vētras un dabas katastrofas, ik gadu visā pasaulē plūdu dēļ tiek bojāti vairāki tūkstoši automašīnu. Daļa no šiem spēkratiem pēcāk tiek salaboti un pārdoti citās valstīs. Kopumā ņemot, plūdos bojātu automašīnu iegāde nav izdevīga, jo jaunajiem īpašniekiem ar laiku remontā var nākties ieguldīt vairākus tūkstošus eiro.
Ūdens var sabojāt automašīnas elektrosistēmu, dzinēju, kā arī dažādas mehāniskas detaļas.

FOTO: Shutterstock.com

Ūdens var sabojāt automašīnas elektrosistēmu, dzinēju, kā arī dažādas mehāniskas detaļas.

Pēc lietoto auto tirdzniecības eksperta un transportlīdzekļu datu uzņēmuma "carVertical" pārstāvja Mata Buzeļa (Matas Buzelis) teiktā, reizēm ir grūti konstatēt, ka spēkrats ir cietis plūdos. Daļa problēmu kļūstot acīmredzamas tikai pēc ilgāka laika.

 

Pārdevēji mēdz noklusēt plūdu radītos bojājumus

Daudzas plūdos cietušās automašīnas Eiropā nokļūst no Amerikas Savienotajām Valstīm. Taču arī tādās valstīs, kas Austrumeiropu apgādā ar lietotiem auto, kā Francijā, Vācijā, Itālijā un Beļģijā, mēdz pludot.

 

"Ūdens var sabojāt automašīnas elektrosistēmu, dzinēju, kā arī dažādas mehāniskas detaļas. Lai arī pārdevēji plūdos bojāto auto var izžāvēt un salabot, ūdens radītās sekas var parādīties pat pusgadu pēc spēkrata iegādes," saka Buzelis.

 

Ņemot vērā, ka autobraucēji parasti izvairās no plūdos bojātiem transportlīdzekļiem, negodīgi pārdevēji bieži šo faktu noklusē. Citādi šādu auto būtu grūti pārdot vai arī nāktos krietni samazināt tā cenu. Kādas pazīmes norāda uz to, ka auto ir cietis plūdos?

 

Nelāgs salona aromāts - ko tas var apzīmēt?

Ja automašīna ilgu laiku ir pabijusi ūdenī, ir teju neiespējami to iztīrīt tik lielā mērā, lai nevienā salona šķirbā nebūtu uzkrājies mitrums. Pirmā pazīme par to, ka transportlīdzeklis ir pabijis plūdos, ir salonā jūtama pelējuma smaka.

 

Buzelis iesaka, pārbaudot auto, ieslēgt gaisa kondicionēšanas sistēmu. Nelāgs aromāts liecina, ka tajā varētu būt uzkrājies mitrums, baktērijas un pelējums. Krāpnieciski noskaņoti pārdevēji salonā mēdz salikt daudzus gaisa atsvaidzinātājus, lai maldinātu pircējus un nomaskētu nepatīkamu aromātu.

 

Mitruma pazīmes: no lukturiem līdz bagāžniekam

Neatkarīgi no tā, cik rūpīgi pārdevēji censtos izžāvēt automašīnu, dažas zonas uzreiz var norādīt uz plūdu radītiem bojājumiem. Aizmigloti priekšējie un aizmugurējie lukturi norāda, ka spēkrats, iespējams, ir pabijis plūdos. Tāpat ieteicams rūpīgi pārbaudīt bagāžnieku un rezerves riteņa zonu, jo bieži tajās ir pamanāmas mitruma pēdas.

Reklāma
Reklāma

 

"Plūdu skartu automašīnu auduma sēdekļu pārvalkus bieži nomaina - nereti pat ar visiem sēdekļiem. Ja iegādājaties desmit gadus vecu auto, kura sēdekļi izskatās nevainojami, tā jau ir pazīme, ka tie ir mainīti. Šādos gadījumos ieteicams pavaicāt pārdevējam, kāpēc sēdekļi ir nomainīti," paskaidro Buzelis.

 

Sālsūdens rada vairāk bojājumu

Visi automobiļi rūsē - it īpaši valstīs, kurās ir izteikta ziema. Taču plūdu bojāti spēkrati ir pakļauti lielākam korozijas riskam. Pircējiem ieteicams pievērst uzmanību durvju eņģēm, salonā esošajām skrūvēm, bagāžnieka slēdzenei, balstiekārtas atsperēm un cimdu nodalījumam - šī zonas var būt skārusi korozija.

 

Ja automašīnai pāri ir gājis sālsūdens vilnis, rūsa būs vēl jo izteiktāka nekā spēkratam, kas nogrimis saldūdenī.

 

Elektrosistēmas problēmas ir grūti paredzēt

Mūsdienu auto ir daudz dažādu elektroierīču, kas var tikt neatgriezeniski bojātas ūdens dēļ. Pārbaudot automašīnu, jāpārliecinās, ka visas elektriskās sistēmas strādā kā nākas - sākot no logu pacēlājiem līdz pat automašīnas izklaides sistēmām.

 

Pērkot transportlīdzekli, var būt izaicinoši izvērtēt tās elektrosistēmas. Korozijas dēļ elektriskās ierīces var sākt zaudēt veiktspēju pat vairākus mēnešus pēc pirkuma. Pat ja auto ir kvalitatīvi labots, tas nenozīmē, ka pēc kāda laika nenāksies piedzīvot "zobu sāpes".

 

Vēstures atskaite var norādīt uz plūdu radītiem bojājumiem

Pirms tiek nolemts, vai pārdošanā izliktais auto ir prasītās naudas vērts, ir ieteicams izvērtēt tā vēsturi. Pircējiem būtu jāpievērš uzmanība valstīm, kur iepriekš spēkrats ir izmantots, kā arī tam, vai šajās zonās kādā brīdī nav bijuši plūdi.

 

"Plūdos cietuši auto ne tikai ir dārgi remontējami, bet arī tie ir mazāk droši ceļu satiksmē. Labāk no šādiem spēkratiem izvairīties, lai cik spīdoši tie izskatītos no ārpuses," saka Buzelis.

Saistītie raksti