Tomātmaizītes no Jāņiem līdz Ziemassvētkiem. Šķirņu izvēle Latvijas vasarai un rudenim
Katrs, kam ir nedaudz zemes un neliela siltumnīca, stādot pakāpeniski ražojošas tomātu šķirnes, paša izaudzētus tomātus var ēst no pavasara līdz ziemas sakumam un vel ilgāk. Tomātu šķirnes pēc ienākšanās laika iedala agras, vidēji agras, vidējas, vēlās un pavisam vēlas.
Dārzniecības “Neslinko” īpašniece, tomātu audzēšanas eksperte Elga Bražūne iesaka šķirnes, kuras vari ieplānot savā siltumnīcā jau šosezon.
Visagrākās šķirnes
Visagrākās tomātu šķirnes ir zemas, ātraudzīgas, siltumu mīlošas,
taču nav īpaši gaismas prasīgas. Laikus iesējot, no tām ātri var
izaudzēt agru ražu bez papildu apgaismojuma, taču nepieciešama
apkurināma siltumnīca vai citas gaišas, apsildāmas telpas. Ja sēj
februāra pirmajā pusē un paliekošā vietā stāda aprīļa sākumā, uz
ražu var cerēt jūnija pirmajā pusē. Jāņem vērā, ka februārī Latvijā
saulainu dienu ir maz, tāpēc stādi sākumā attīstās lēni. Ja ziema
bijusi sniegiem bagāta un auksta, augsne aprīļa sākumā no saules
vien nebūs tā sasilusi, lai stādītu tomātus, tāpēc siltumnīcā
jāierīko apkure. Agrā pavasarī to izmanto augsnes ātrākai
sasildīšanai, bet vēlāk tā var lieti noderēt salnu naktīs. No loti
liela šķirņu klāsta, ko esam izmēģinājuši, visagrāk ražu izdevies
iegūt no šķirnēm 'Santa', 'Betta', `Siriuss' un 'Delta'.
Vidēji agrie jeb vasaras tomāti
Vidēji agrās tomātu šķirnes audzēšanai neapkurināmās segtajās
platībās sēj marta sākumā un pirmajā pusē. Stādi izaug apmēram
60-65 dienās. Vidējām šķirnēm līdz ražai nepieciešams ilgāks
augšanas laiks nekā agrajām šķirnēm. Šajā grupā jau ir lielas
iespējas izvēlēties šķirnes. kam ir dažādu krāsu, garšu un izskata
augļi - gan miltainie un garšīgie sviestmaižu tomāti, gan salātiem
un sulas iegūšanai piemērotie, gan burciņās liekamie.
- ‘Delikatese’ - apaļi, gludi, palieli sarkanas krāsas
- 'Delišes' ar ieplakaniem, miltainiem, sarkaniem augļiem.
- 'Dzeltenais Milzis' - koši dzelteni, aromātiski
- 'Rozā Medus' - izteikti saldi, miltaini tomāti, kam ir maz sēklu.
Vasaras tomāti, protams, ir visgaršīgākie. Saulītes apmīļoti un sasildīti, tie ieguvuši patiesi bagātīgu garšas buķeti. Arī augļu lielums ievērojami atšķiras. Ir gan ļoti mazu zirnīšu un odziņu tomātiņi, no kuriem viens auglītis sver mazāk par 1 gramu, gan īsti milži, kuru svars pārsniedz 1 kilogramu. Liela krāsu dažādība - sarkani, dzelteni, oranži, rozā, melnīgsnēji, zaļi, violeti, raibi vai svītroti. Pat divkrāsaini!
- 'Minājevas Gigants' - miltaini, lieli un ļoti lieli sviestmaižu tomāti.
- 'Saules Dāvana' - ovāli, oranži, miltaini, aromātiski.
- 'Savvaļas Roze' - rozā, lieli un miltaini.
- ‘Leģenda' vidēji lieli, ar spiciem deguntiņiem, vienā ķekarā daudz augļu.
- 'Pasaules Brīnums' - dzelteni, vidēji lieli augļi, kas grupējas lielos ķekaros. Iecienītas ir arī dažādas ķirštomātiņu šķirnes ar sarkaniem, dzelteniem, rozā, zaļiem un violetiem auglīšiem.
Dažkārt jautā, vai agrās šķirnes var sēt vasarā, lai ražu vāktu vēlāk rudenī. Var, taču augli derēs tikai tūlītējam patēriņam. Agro šķirņu tomāti ātri pārgatavojas. Jāapzinās arī, ka rudeni, kad saules maz, par vislabāko vasaras šķirņu tomāti nebūs tik gardi.
Rudens tomāti
Vidēji vēlās un vēlās šķirnes sāk ražot vasaras otrajā pusē un
turpina to rudenī līdz salnām. Šajā grupā galvenokārt ir šķir
nes ar apaļiem, sarkaniem, dzelteniem, oranžiem augļiem un dažādu
krāsu plūmīšu tomāti. Tos lieto gan svaigus, gan konservē. Rudens
tomātiem ir biezākas miziņas, un tie vairs nav tik saldi un maigi
kā vasaras šķirnes. Kad naktis regulāri kļūst vēsas, tomātus, kas
nav paspējuši ienākties siltumnīcā, nolasa, saliek kastītēs un
novieto dzīvojamās telpās, kur tie nogatavojas. Atbilstošos
apstākļos rudens tomāti pakāpeniski ienākas un glabājas pusotra
līdz divus mēnešus pēc nolasīšanas. Starp vidēji vēlajām un
vēlajām tomātu šķirnēm novilkt krasu robežu nav iespējams. Arī
vidēji vēlajām šķirnēm raža ieilgst krietni rudenī. Gadu
gaitā iecienītas kļuvušas šķirnes, kas ražot sāk vasarā un šķirnes
turpina to rudenī, dažkārt pat līdz decembrim. Šim nolūkam
piemērotas šķirnes ir:
- 'Kurato' ar sarkaniem,
- 'Romus' ar dzelteniem, apaļiem augļiem,
- 'Midas' — oranža bilst, plūmīte.
Atzinību iemantojušas šķirnes 'Duzis', 'Sedek Lēdija', kas ražo vasaras nogalē un rudens sākumā, ir izturīgas pret mainīgiem laika apstākļiem.
Ziemas tomāti
Bieži jautā - vai Latvijā ziemā aug tomāti? Nē, tie neaug, ziemā
tos ēd. Līdzīgi kā ziemas āboliem, arī ziemas tomātiem
ir pavisam vēlas šķirnes. Ziemas šķirnes sēj marta beigās, lai
siltumnīcā aug paspētu nobriest un telpās nogatavotos. Audzē
segtajās platībās, rudenī nogriež ķekaru pie stumbra un
novieto koka kastītēs, lai augļi gulētu ar kātiņiem uz leju, vienā
kārtā, brīvi, lai nespiestu cits citam mātu sānus. Šim nolūkam
vajag sausas telpas ar vienmērīgu 14-16 °C gaisa temperatūru.
Glabāšanai piemērotākās šķirnes ir 'Žirafe', kas labi
glabājas līdz februārim, un 'Apburošie' - glabājas līdz
Ziemassvētkiem. Vien jāpiebilst, ka ziemas tomāti nav tik
aromātiski un garšīgi kā vasarā no krūma norautie. Tiem ir
biezāka miziņa un garša līdzinās tomātiem, ko ziemā var nopirkt
lielveikalos, tikai pašu audzētie ir bez ķīmijas
piedevām.
Informācija no žurnāla "Dārza pasaule" (2011. gads).