Pirmo rabarberu steidzināšanas paņēmieni
Lai iegūtu rabarberu ražu pēc iespējas agrāk, augšanu var paātrināt ar vairākiem paņēmieniem.
Tiklīdz no zemes izlīduši pirmie prāvie asni, tiem uzliek lielu māla puķupodu — māls ir vispiemērotākais materiāls tāpēc, ka laiž cauri gan mitrumu, gan gaisu. Agrākos laikos rabarberu steidzināšanai izgatavoja īpašus māla kupolus, kas atgādināja lielus zvanus.
Rabarberi aug ātrāk arī tad, ja tos laista ar siltu ūdeni.
Taču, ja nav piemērota māla poda, var izlīdzēties arī ar spaini vai kādu kasti — galvenais, lai nelaiž cauri gaismu. Tumsa gan paātrina rabarberu augšanu, un veidojas slaiki un skaisti kāti, tomēr laiku pa laikam vajag arī gaismu, tādēļ ieteicams ik pa dienai uz kādu brīdi noņemt aptumšotāju. Rabarberu steidzināšanai var izmantot arī tumšu agroplēvi, tai vajadzētu būt tik lielai, lai ātri augošās lapas varētu zem tās paslēpties gandrīz līdz novākšanas brīdim.
Ņem vērā!
- Steidzinātiem rabarberiem ir maigāks aromāts un arī garša nav tik skāba.
- Ja rabarberi tiek steidzināti, no tiem tiek prasīts vairāk spēka, tāpēc šos paņēmienus nevajadzētu izmantot katru gadu.
Avots: Jauns.lv, žurnāls "100 Labi Padomi"