Vai sēt baziliku un koriandru puķpodā? To var darīt arī rudenī

Garšaugus joprojām var sēt, tikai tie neizaugs tik lieli un bagātīgi kā vasarā.

 

Dažus garšaugus ir vērts pārstādīt no dārza podiņā, lai turpinātu audzēt uz palodzes. Foto: Pexels

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dažus garšaugus ir vērts pārstādīt no dārza podiņā, lai turpinātu audzēt uz palodzes. Foto: Pexels

Rudens ražai galvenais, lai augi sadīgtu pēc iespējas labāk, vairāk un biezāk, jo tos izmantos pavisam mazus, gandrīz kā kressalātus, kuru jaunos dīgstus mēdz nogriezt ar šķērēm un tad iebērt ēdienā.

Ja palodze atrodas dienvidu pusē, ir pietiekami silta un – ideālajā variantā – tiek papildus apgaismota, raža būs bagātīgāka.

Kopšana
Bazilika un koriandra labsajūtai svarīgs ir optimāls mitrums – augsne nedrīkst būt ne par sausu, ne par mitru. Ja būs par sausu, lapiņas noļuks un zaudēs sulīgumu, bet, ja par mitru, – arī noļuks un kātiņi nopūs. Lai baziliks saņemtu tik daudz mitruma, cik tam vajadzīgs, ir divi varianti: pirmais – katru dienu aplaisti ar tik lielu ūdens daudzumu, kas atbilst vienai desmitdaļai puķpoda tilpuma, vai otrais – uz pusstundu ieliec podiņu traukā ar ūdeni.

Ja koriandru audzē zaļo lapiņu dēļ, neļauj tam pāraugt, tas ir jāplūc un jālieto, kamēr lapiņas vēl ir tādas kā ieapaļas. Tiklīdz koriandram ļausi stiepties garumā cerībā, ka būs lielāka raža, lapiņas kļūs smalkas un faktiski arī zudīs raksturīgā garša.

Reklāma
Reklāma


Pārstādīts no dārza
Dažus garšaugus ir vērts pārstādīt no dārza podiņā, lai turpinātu audzēt uz palodzes. Pārstādīšanai vispiemērotākie ir pētersīļi un selerijas. Tiem pamatīgi apgriež lapas un atstāj tikai vidus čemuru, lai labāk sasparojas un kuplāk sazaļo.

Var pārstādīt arī timiānu, salviju, raudeni, taču šie garšaugi sāpīgāk pārdzīvo dzīvesvietas maiņu, tāpēc par tiem vairāk jārūpējas.

 

No žurnāla "100 labi padomi"