Padomi, kā ilgāk uzglabāt tomātus svaigus
Ja tomāti vēl nav nogatavojušies (tie ir zaļi, vai viegli sārti), tos vislabāk uzglabāt uz palodzes dažas dienas, līdz tie nogatavojas. Pēc tam, protams, tos vislabāk apēst vai ievietot ledusskapī.
Nogatavojies tomāts ledusskapī saglabāsies svaigs aptuveni divas nedēļas!
Pirms liec tomātus ledusskapī, svarīgi gan zināt, kāda ir to gatavības pakāpe. Aukstumā tomāti nenogatavosies, tādēļ neliec ledusskapī pusgatavus vai zaļus tomātus.
Savukārt, ja tomāti pārgatavojušies, ledusskapī palēnināsies to bojāšanās. Atceries, ka šādus tomātus var izmantot tomātu mērcēm, sautējumiem, čatnijiem, zupām un citiem ēdieniem.
Kā uzglabāt jau sagrieztus tomātus?
Tā kā miziņa aizsargā mīkstumu, vislabāk tomātus uzglabāt veselus, bet, ja palikuši sagriezti tomāti, ir veids, kā tos ilgāk saglabāt svaigus. Vienkārši cieši pārklāj sagriezto pusi ar plastmasas plēvi, novieto tomātus uz neliela šķīvja ar griezuma pusi uz leju un ievieto ledusskapī. Šādi sagrieztus tomātus būs iespējams uzglabāt vairākas dienas.
Lai uzglabātu veselas tomātu šķēles, piemēram, tādas, ko liek uz sviestmaizes vai burgeros, ievieto tās hermētiskā pārtikas uzglabāšanas traukā vai labi noslēgtā plastmasas maisiņā un uzglabā ledusskapī.
Vai tomātus drīkst saldēt?
Īsā atbilde ir – jā! Ja ir daudz nogatavojušos tomātu, noskalo tos, ļauj nožūt, noņem kātiņus un liec saldētavā izturīgā traukā vai maisiņā.
Kad iecerēts tos ēst, ieliec saldētos tomātus bļodā ar vēsu ūdeni. Pēc dažām minūtēm ūdenī varēsi viegli noņemt miziņas.