Ziemas vitamīnu bumba – mikrozaļumi. Kā tos izaudzēt?

Ziemā ļoti svarīgi uzņemt pēc iespējas vairāk vitamīnu. To lieliski var izdarīt, uzturā iekļaujot mikrozaļumus, kas satur daudz vairāk vērtīgu vielu nekā izauguši, nobrieduši dārzeņi un garšaugi. Sākot audzēt mikrozaļumus, rēķinies, ka tiem ir diezgan specifiska, ļoti izteikta, pikanta garša, kas tikai attāli atgādina mums ierasto augu garšu.
Tik zaļi, tik veselīgi!

FOTO: Shutterstock.com

Tik zaļi, tik veselīgi!

Improvizēta dobīte uz palodzes

Svarīgākais, audzējot mikrozaļumus, ir kvalitatīvas sēklas, kas nav ķīmiski apstrādātas vai kodinātas, tāpēc izvēlies sēklas tikai no uzticamiem sēklu audzētājiem un tirgotājiem. Pērkot apskati, vai uz paciņas ir norāde, ka sēklas paredzētas mikrozaļumiem vai arī ir bioloģiski sertificētas.

Mikrozaļumu audzēšana ir ļoti vienkārša. Būs nepieciešams neliels, lēzens trauks – māla, stikla, plastmasas vai kāda cita materiāla –, kvalitatīva, bioloģiskajai lauksaimniecībai vai dēstu audzēšanai paredzēta smalkas frakcijas augsne bez ķīmiskiem piemaisījumiem un sēklas.

 

Augsni plānā kartiņā (1–3 cm) ieber trauciņā, nedaudz pieblietē un samitrini, virsū sēj sēklas un tās viegli ar pirkstiem vai plaukstām piespied pie augsnes. 

Sējot sēklas, centies tās nekaisīt augsnē pārāk biezi, jo augot starp asniem ir jācirkulē gaisam, lai zaļumi nesāktu pelēt. Ja vēlies, pāri sēklām vari uzkaisīt pavisam plānu augsnes kārtiņu, bet rēķinies, ka šādi auguši mikrozaļumi pēc nogriešanas būs jānoskalo. Ar smidzinātāju apsmidzini sēklas, lai tās būtu mitras, nevis mirktu ūdenī. Ik dienu apskati, vai augsne nav pažuvusi; ja nepieciešams, apmidzini.

 

Novieto trauku ar sēkliņām uz palodzes un pievieno papildu apgaismojumu, citādi zaļumi var izstīdzēt un nīkuļot. Lai visi mikrozaļumi augtu vienmērīgi, katru dienu pagriez trauciņu – tā abas puses saņems vienlīdz daudz gaismas. Atkarībā no tā, kādu augu sēklas iesēsi, mikrozaļumi būs ēdami jau pēc 5–10 dienām.

Reklāma
Reklāma

 

Varbūt kokteilīti?

Vēl nesen pārdošanā bija tikai tādas mikrozaļumu sēklu paciņas, kas saturēja viena auga sēklas, piemēram, kressaltāti, bietes, baltās sinepes, redīsi. Tagad veikalu plauktos atrodami interesanti mikrozaļumu sēklu kokteiļi, piemēram, mikrozaļumi ar maigu garšu, kuros ir lucernas un redīsu sēklas, vai vitamīnu mikslis, kurā ražotāji izveidojuši īpaši spēcīgu vitamīnu kokteili, iekļaujot āboliņa, lucernas, kāļu un redīsu sēklas. Tāpat pieejami arī sēklu maisījumi ar izteikti pikantu garšu un tādi, kuros esošie augi sniedz organismam papildu enerģiju.

 

Pērkot šādu maisījumu, pievērs uzmanību, kāda ir sēklu proporcija. Piemēram, ja tajā ir 80 % redīsu sēklu un tikai 20 % citu, tad zaļumu kokteilis garšos pēc redīsiem. Tāpat apdomīgi izturies, ja sēklu maisījumā kopā salikti augi, kas aug lēni un ātri – tad vienas sēklas jau būs pāraugušas, kamēr citas tikai sāks dīgt.

 

  • Zināšanai! Mikrozaļumi ir gatavi ēšanai, kad tiem atvērušās pirmās īstās lapiņas

Saistītie raksti