Tādus skatus Latvijā var redzēt tikai dažās vietās! Aveņu āboliņa “paklājs” Dunalkā pievilina cilvēku barus

Dunalkā, Kurzemes novadā, pēdējās dienās cilvēku bari steidzas fotogrāfijās iemūžināt Inkarnāta jeb aveņu āboliņu (Trifolium incarnatum), kas rozā ziediem uzziedējis SIA “Krastmaļi sēklas” piederošajā laukā. Kā sociālajā vietnē “Facebook” saka pats uzņēmums: “Mēs ļoti atvainojamies, bet turpmāko nedēļu būs ļoti daudz bildes ar mūsu inkarnāta āboliņu! Pilnīgs kosmoss!”.
Lauka īpašnieki atzīst, ka nezina, cik ilgi āboliņš vēl ziedēs, bet pilnzieds varētu būt jau pāri.

FOTO: SIA "Krastmaļi sēklas"

Lauka īpašnieki atzīst, ka nezina, cik ilgi āboliņš vēl ziedēs, bet pilnzieds varētu būt jau pāri.

Kā “Mammamuntetiem.lv” atzīst SIA “Krastmaļi sēklas”, tādas vietas, kur audzē aveņu āboliņu Latvijā nav daudz. Sēklu audzētājiem zināmas tikai vēl trīs saimniecības, kur ar to nodarbojas. 

 

“Mēs nebijām gatavi tādai interesei,” atzīst lauka īpašnieki, kas aicinājuši cilvēkus braukt šo skaistumu iemūžināt fotoattēlos. Tā kā cilvēku interese ir patiešām milzīga, lauka īpašnieki devuši norādes, ko jāievēro, ja plāno šeit paviesoties arī tu:

  • Jā - laukā var fotogrāfēties!
  • Jā- laukā var pārvietoties pa traktora pēdām
  • Nē- nedrīkst brist kur pagadās, vārtīties.
  • Jā- sēklas var nopirkt pie mums. ( Jāsēj Augusta sākumā)
  • Braucot uz laukam - lēnām, jo jābrauc gar dzīvojamo māju ( putekļi, mājdzīvnieki)
  • Lauka koordinātes: 56.6853908, 21.2863571
  • Par profesionālām fotosesijām kūkas un labas kafijas pupiņas vest uz ofisu

Lauka īpašnieki atzīst, ka nezina, cik ilgi āboliņš vēl ziedēs, bet pilnzieds varētu būt jau pāri.

“Augu pasaules stāti” savā "Facebook" lapā apraksta Inkarnāta jeb aveņu āboliņa (Trifolium incarnatum) īpašības un audzēšanas noslēpumus:

Reklāma
Reklāma

 

Auga garša ir viegli “zirņaina” un maiga. Tā dīgstus ēd neapstrādātus vai vārītus salātos, pievieno dārzeņu ēdieniem. 
 

Tas ir izcils medus augs, un kā slāpekļa piesaistītājs augsnei. Inkarnāta āboliņš ir mīksts un matains āboliņš ar karmīnsarkanām ziedgalvām. Kultūru izmanto kā zaļmēslojumu un kā dekoratīvos ziedus. Inkarnāta āboliņš ļoti piemērots dabīgiem dārziem un lieliski kalpo kā bišu un kameņu augs.
 

Tas ir ātri augošs, ir arī lielisks nezāļu nomācējs un nodrošina ātru augsnes auglības palielināšanu. Aug dažāda veida augsnēs. Lieto smilšainu augšņu uzlabošanai.
 

Sējot vasaras beigās/rudens sākumā, tas uzziedēs pavasarī. Savukārt sējot pavasarī vai vasarā, tas uzziedēs pēc 2-3 mēnešiem. Tēja sanāk garšīga, taču tai nav tāda ārstnieciskā iedarbība kā sarkanā āboliņa tējai.

Saistītie raksti