Cilvēki soctīklos masveidā sākuši dalīties ar sēņu bildēm. Kur Latvijas mežos jau pirmās bekas un gailenes?

Sociālā tīkla “Facebook” domubiedru grupā “Sēņu medniekiem” publicētas fotogrāfijas ar pirmajām sēnēm Latvijas mežos šajā sezonā. Pirmās sēnes atrastas gan Kuldīgā, Alūksnē, Mārupē, Elejā, Jelgavā un citur Latvijā. Sēņu entuziasti izrāda savus atradumus un neslēpj izbrīnu, ka sēnes parādījušās jau tik agri. Jautājām Latvijas Dabas muzeja mikoloģei, vai tas tiešām ir kas neparasts?
Sēņu entuziasti ar atrastajām gailenēm un dažviet arī baravikām dalās patiešām daudz.

FOTO: Aculiecinieka foto

Sēņu entuziasti ar atrastajām gailenēm un dažviet arī baravikām dalās patiešām daudz.

Sēņu entuziasti ar atrastajām gailenēm un dažviet arī baravikām dalās patiešām daudz. Kamēr vieni salasījuši sauju, citi tikuši jau pie veseliem spaiņiem. Cilvēki komentāros neslēpj sajūsmu, norādot, ka tik agra sēņu parādīšanās mežos tik tiešām esot pārsteigums. 

Tikmēr Saldus novadā “Sēņu medniekiem” biedre Santa Anta tikusi jau teju pie spainīša gaileņu: 

 

Brīnīties nevajag, tā ir pilnīgi normāla lieta

Reklāma
Reklāma

Tikmēr Latvijas Dabas muzeja mikoloģe Inita Dāniele saka, ka katru gadu nākas atbildēt uz jautājumu, kāpēc jau maijā parādījušās gailenes – tas nebūt neesot nekas neparasts.

 

“Tā ir parasta lieta un nav tā, ka sēnes būtu jau masveidā. Gailenes vēl ir maziņas, maziņas, un kamēr izaugs pietiekoši lielas tāpat būs jūnija vidus, kas ir pilnīgi ierasts laiks šīm sēnēm,” saka mikoloģe, atzīstot, ka mūsdienās ir aizvien lielākas iespējas par pirmajām sēnēm paziņot “visai pasaulei”, tāpēc nereti rodas priekšstats, ka gailenes maijā un jūnija sākumā ir kaut kas ārkārtējs.

 

Arī laikapstākļi bijuši sēnēm labvēlīgi, ir bijis pietiekoši silts un mitrs. Mikoloģe arī skaidro, ka sēnes ir vienmēr un visur, ja ir atbilstoši augšanas apstākļi. “Sēnes nebeidzās, viņas vienkārši vai nu aug, vai neaug. Ja gaileni atrod aprīlī, tad tā droši vien ir pērnā gada gailene, kas ir aizķērusies. Ja gaileni atrod maijā, tad tā ir pirmā gailene. Patiesībā viņas jau tā īsti nekad nebeidzās. Drīzāk es brīnos, kad kāda pavasara sēne izaug rudenī, tas var būt tā neparasti, bet diapazons ir ļoti plašs.”

Saistītie raksti