Ko stādīt blakus tomātiem? 10 idejas, kas palīdzēs tikt pie varenas ražas

Tā kā tomāti ir atrodami gandrīz katrā piemājas dārziņā, ir svarīgi zināt, kā par tiem parūpēties un ko stādīt blakus, lai gūtu bagātīgu ražu.
Tomāti atrodami gandrīz katrā dārzā.

FOTO: Shutterstock.com

Tomāti atrodami gandrīz katrā dārzā.

Pareizi izvēlēts augs blakus tomātiem nodrošinās vienu (vai vairākas!) priekšrocības:

 

  • Augsnes uzlabošana – daži augi palīdzēs aerēt augsni un pievilināt barības vielas, kas būs noderīgas tomātu augiem.
  • Nezāļu un mitruma kontrole – atsevišķi augi var darboties kā mulča tomātiem un palīdzēt samazināt nezāļu augšanu, un novērst augsnes izžūšanu. 
  • Kaitēkļu kontrole – pareizie augi var atbaidīt parastos tomātu kaitēkļus, vai nu pilnībā atbaidot tos, vai arī darbojoties kā "slazdu augs", kas ir vēl pievilcīgāks noteiktiem kaitēkļiem. Šie augi var arī piesaistīt plēsīgos kukaiņus, kas ēdīs nevēlamos kaitēkļus.
  • “Apmeklētāju” piesaiste - augi, kas piesaista apputeksnētājus, pievilinās bites, putnus un tauriņus tomātu augiem un palīdzēs palielināt ražu.


Labākie augi, ko stādīt blakus tomātiem:

Baziliks

Baziliks ir ne tikai ideāls kulinārijas kompanjons tomātiem, bet, pateicoties tā spēcīgajai smaržai, baziliks palīdz arī atvairīt kodes, kas uz tomātiem dēj oliņas.

 

Āboliņš

Āboliņš var darboties kā mulča, nosedzot nezāles. Āboliņu sauc arī par "slāpekļa piesaistes augu", kas izvelk slāpekli no atmosfēras un nosūta to augsnē, kas var palīdzēt mēslot tomātus un palīdzēt tiem attīstīties. Tas arī piesaista bites un citus apputeksnētājus ar savu košo ziedēšanu, tāpēc tas var palīdzēt palielināt tomātu ražu.

 

Salāti 

Ja dārziņš ir neliels, apsver iespēju stādīt salātus tieši zem tomātu stādiem. Salāti augs ēnā, ko rada tomāti, un palīdzēs tiem uzturēt mitru augsni un atvairīt nezāles.

 

Dilles 

Arī dilles palīdzēs aizgaiņāt kaitēkļus no tomātu stādiem, taču, kad tās ir izaugušas, uzreiz jānovāc, citādi tās sāks ņemt barības vielas no tomātiem un palēninās to augšanu.


Burkāni

Reklāma
Reklāma

Burkāni un tomāti ir interesants dārza pāris. Tomātu augi palīdz aizēnot smalkākos burkānu augus, savukārt, burkāniem augot, tie palīdz uzirdināt augsni, lai tomātu auga saknēm būtu vieglāk augt.

 

Kliņģerītes

Kliņģerītes ir ļoti aromātiskas. Lai palīdzētu novērst kaitēkļus, tās jāstāda ciešā lokā, kas ieskauj tomātu stādus.

 

Sīpoli

Ja meklē augus, kas ne tikai plaukst kopā, bet arī labi garšo kopā, sīpoli būs ideāls kompanjons tomātiem.

 

Salvija

Salvija ir spēcīgi smaržojošo garšaugu klasē, kas palīdzēs atvairīt tādus izplatītus tomātu augu kaitēkļus kā blusu vaboles. Un, ja ļausi saviem salvijas augiem ziedēt, tie palīdzēs piesaistīt arī apputeksnētājus.

 

Oregano

Oregano ir daudzfunkcionāls labdaris tomātu stādiem (un tas garšo lieliski, ja to pievieno tomātu ēdienos). Oregano piesaista plēsīgos kukaiņus, piemēram, mārītes un zeltactiņas un palīdz atvairīt iespējamos kaitēkļus. Kad tas sāks ziedēt, ziedēšana palīdzēs piesaistīt apgabalam arī apputeksnētājus.

 

Pētersīļi


Pētersīļi darbojas kā vēl viens kaitēkļu aizbaidītājs, aizbaidot laputis no tomātu auga, kā arī piesaistot labvēlīgus kukaiņus, piemēram, mārītes un mušas, kas mielosies ar laputīm.

 

Avots: Realsimple.com

Saistītie raksti