Kā sasaldēt vasaras gardumus ziemai? Piecus padomus iesaka “Lidl” eksperti

Šā gada jūnijs kļuvis par kārtējo rekordkarsto mēnesi, tāpēc dārza gardumi, augļi, ogas un arī dārzeņi, liek par sevi manīt ātrāk nekā citus gadus.
Saldēšana ir ne tikai efektīvs veids, kā saglabāt dārza ražas uzturvērtību, bet arī palīdz izvairīties no pārtikas izšķērdēšanas.

FOTO: Shutterstock.com

Saldēšana ir ne tikai efektīvs veids, kā saglabāt dārza ražas uzturvērtību, bet arī palīdz izvairīties no pārtikas izšķērdēšanas.

Karstuma un lietus viļņi veicina ātrāku augļu un dārzeņu nobriešanu, un bieži vien mēs saskaramies ar situāciju, ka raža ir tik liela, ka nav iespējams visu notiesāt svaigā veidā.


Šādos gadījumos daudzi ķeras pie konservēšanas, taču šajā procesā bieži tiek pievienots cukurs un citi konservanti. Veselīgāka un uzturvērtības saglabāšanai draudzīgāka alternatīva ir ražas saldēšana. “Lidl” eksperti dalās ar pieciem praktiskiem padomiem, kā efektīvi saldēt vasaras svaigos augļus, ogas un dārzeņus un nodrošināt, ka tie saglabā savas vērtīgās īpašības arī ziemas mēnešos. Saldēšana ir tik efektīva metode, ka arī situācijā, ja jums nav dārza un pašaudzētu labumu, ir vērts vasarā iegādāties dārzeņu, augļu un ogu krājumus un tos pareizi sasaldēt ziemas mēnešiem.

 

Reklāma
Reklāma
  1. Saldēt uzreiz pēc novākšanas. Strauja sasaldēšana ļauj saglabāt sākotnējo uzturvērtību un vitamīnus. Pat ja augļi vai ogas uz galda pastāvēs tikai pāris stundu, uzturvērtība sāks pazemināties. Tas īpaši attiecas uz ogām un lapu zaļumiem, kas
    ļoti ātri zaudē savu svaigumu un kraukšķīgumu. Piemēram, zemenes, kuras tiek
    saldētas uzreiz pēc novākšanas, saglabās savu garšu un uzturvērtību daudz ilgāk
    nekā tās, kuras pāris stundas vai pat dienu pavadījušas uz galda.
  2. Saldēšanai vislabāk izvēlēties vakuuma iepakojumu. Vienkāršākā metode ir dārzeņus vai augļus sagriezt mazākos gabalos un sasaldēt. Taču liekais gaiss iepakojumā var veicināt nepatīkamas smakas veidošanos. Vakuuma iepakojums ne tikai palīdz saglabāt produktu svaigumu, bet arī aizsargā tos no ledus kristālu veidošanās un nepatīkamas smakas, kas rodas liekajā gaisā. Ar SILVERCREST® vakuumpakošanas ierīci, kas iegādājama “Lidl”, iepakošana vakuumā ir vienkārši paveicama arī mājas apstākļos! Plēves maisiņi pieejami 20 cm un 28 cm platumā, kas ļauj izvēlēties piemērotāko iepakojuma izmēru atbilstoši konkrētajam produktam.
  3. Vietu saldētavā var ieekonomēt, izaudzēto sablenderējot vai sasmalcinot. Piemēram, tomātus labāk novārīt, sablenderēt un tad sasaldēt, jo pēc atkušanas tie būs saplakuši un ūdeņaini. Blenderētie tomāti būs lieliski piemēroti krēmzupām un mērcēm, ko ziemas mēnešos varēs ātri pagatavot. Ar SILVERCREST® rokas blenderi no “Lidl” šis process kļūst vienkāršs un ātrs. Šādi pagatavot var arī citus dārzeņus, piemēram, ķirbi. Tāpat bez novārīšanas iespējams blenderēt un saldēt ogas – zemenes, avenes, upenes, jāņogas, ērkšķogas – izcilai mērcei pie kādas kūkas vai saldējuma ziemā.
  4. Lociņi, dilles un pētersīļi – tie ziemas drēgnumā pavasari ļauj sagaidīt ātrāk. Lai labāk saglabātu šo garšaugu smaržu un garšu, “Lidl” eksperti iesaka tos saldēt sviestā vai eļļā. To darot, garšaugi tiek pārvērsti par tādiem kā buljona kubiņiem, kurus ziemā var ērti pievienot zupām, sautējumiem un citiem ēdieniem. Šie “kubiciņi” ne tikai saglabā garšaugu svaigumu, bet arī piešķir ēdieniem bagātīgu garšu un aromātu. Saldēšanas process ir vienkāršs: sasmalciniet garšaugus, sajauciet tos ar sviestu vai eļļu, izveidojiet nelielas porcijas un saldējiet. Ļoti ērti šim mērķim ir izmantot ledus saldēšanas trauciņus.
  5. Lai efektīvāk izlietotu saldētavā esošos krājumus, vēlams saldēt pa porcijām. Tas ne tikai atvieglo saldētavas organizāciju, bet arī nodrošina, ka produktu lietošana ir ērtāka un ātrāka. Piemēram, vitamīnu smūtijam ziemā visas sastāvdaļas iespējams
    sasaldēt kopā vienā iepakojumā. Kad nepieciešams, izņemiet sastāvdaļas no saldētavas, atkausējiet sablendējiet kopā. Šī metode ir īpaši noderīga, ja vēlaties saglabāt augļu un dārzeņu svaigumu un garšu, kā arī taupīt laiku ikdienas gatavošanā.

Saldēšana ir ne tikai efektīvs veids, kā saglabāt dārza ražas uzturvērtību, bet arī palīdz
izvairīties no pārtikas izšķērdēšanas. Saldēti dārzeņi un augļi var būt lieliska alternatīva
svaigiem produktiem ziemas mēnešos. Ar pareizu sagatavošanu un uzglabāšanu un “Lidl” plašo instrumentu un ierīču klāstu jūs varēsiet baudīt dārza labumus visu gadu, saglabājot to dabisko garšu un uzturvērtību!