Dārza darbi augustā: ko vēl var pagūt iesēt un ko pēdējais brīdis novākt?

Augusts ir īstais ražas novākšanas laiks, taču nevajadzētu aizmirst, ka pēdējā vasaras mēnesī dārzā vēl darāmi daudz darbi. No mēslošanas līdz sēšanai – par to, kas dārzā jāpagūst augustā, stāsta dārzniecības “Neslinko” dārzniece un īpašniece Elga Bražūne.
Ja vēl nav novākta ķiploku raža, tad 8. un 9. augusts ir atbilstošas dienas to veikt.

FOTO: Shutterstock.com

Ja vēl nav novākta ķiploku raža, tad 8. un 9. augusts ir atbilstošas dienas to veikt.

Augustā turpina vākt ražu no tomātiem siltumnīcā, turpina tos laistīt 

Tomātu šķirnes ar garu augumu laiks galotņot. Tas ir nogriezt galotni, lai augs pārstāj augt garumā un turpināt ziedēt, bet ātrāk aug un briest augļi, kas ir jau aizmetušies. 

 

Tomātam galotni nogriež, atstājot divas lapas aiz ķekara, kuram ir jau aizmetušies auglīši. Papildus mēslošanu tomātiem pārtraucam augusta vidū. Augi ir izveidojuši plašu un labi sazarotu sakņu sistēmu, augsnē ir pietiekošs barības vielu uzkrājums, kas pietiks augļu nobriedināšanai.

Zem tomātiem var iesēt zaļmēslojuma augus kā rudzus, auzas vai sinepes.

To dara tā:

  1. Tomātiem pirmo ķekaru raža ir nolasīta. 
  2. Nogriežam lapas līdz nākošajam ķekaram, kurā sākuši krāsoties augļi. 
  3. Starp tomātu stādiem izkaisām izvēlētā zaļmēslojuma sēklas, tām pāri pārberot apmēram vienu centimetru biezu augsnes slānīti. 
  4. Ērtāk būtu sēklas augsnē ierušināt, bet to darīt nav ieteicams, jo tomātu saknes caurauž augsnes virskārtu un to rušinot tomātiem saknes tiks stipri traumētas.

Tomāti uz lauka – ja vien iespējams, ir pēdējais brīdis virs tomātiem uzlikt jumtiņu

No iepriekšējo gadu pieredzes zinām, ka Latvijā augustā bieži ir vēsas miglainas naktis pēc kurām tomātiem paliek melnas lapas un augļi. Šāds jumtiņš labi pasargā augus no rasas un miglas. Ja rudens iegadās silts tad raža pakāpeniski ienākas vēl septembrī.
 

Gurķi – maijā iestādīties gurķi bieži vien augustā sāk pagurt

Bāli zaļas vai dzeltenīgas kļūst lapas, vairs neapputeksnējas, dzeltē un nokrīt mazie gurķīši. Šādos gadījumos palīdz laistīšana ar kālija un kalcija nitrātu. Tas gurķiem atjaunos spēkus turpināt ražot. 

 

Reklāma
Reklāma

Kā darīt: 

  1. Gan kalcija, gan kālija nitrātu var pievienot laistāmajam ūdenim (1 ēdam/karoti uz 10 l ūdens) var smidzināt ( deva tā pati). 
  2. Labi rezultāti ir novēroti, ja pirmajā laistīšanā izmanto kālija un nākošajā kalcija nitrātu, tad ietur intervālu 2 nedēļas un atkārto. Ja augsne ir ļoti slapja ( kā dažviet šogad no lietus pielieta) tad var tikai smidzināt.

 

Saldā paprika 

Augusta beigās ieteicams nogriezt visas galotnes, lai neturpina ziedēt, bet gatavina augļus, kas aizmeušies.
 

Ko augustā var iesēt? 

Ja vien rudenī kārosies salāti, redīsi, daikoni, rutki – laiks tos sēt. Tie parasti izaug veselīgi un sulīgi. No zaļumiem rudens ražai sējam dilles, rukolu, spinātus, kinzu.
 

Kastītēs var sēt mēneszemenītes. Jārēķinās, ka tās ilgi dīgst, tad sējumam nāksies sekot, lai neaizkalst, un saulē nepārkarst. Kad mazie stādiņi būs jau paauguši tos nāksies izpiķēt un vēlāk rudenī ieziemot, lai gaida pavasari, kad varēt tos izstādīt dobēs.
 

Ja vēl nav novākta ķiploku raža, tad 8. un 9. augusts ir atbilstošas dienas to veikt.

 

Materiāls tapis sadarbībā ar dārzniecību "Neslinko". 

Saistītie raksti