Kad ir īstais brīdis novākt burkānus, bietes, kartupeļus un ķiplokus?

Augusts ir lielais ražas mēnesis, kad ienākas tomāti, gurķi, kāposti, jaunie kartupeļi, burkāni, bietes un daudz kas cits. Ir ļoti svarīgi ražu ir novākt pareizajā laikā un veidā, jo tad tā ne tikai garšos lieliski, bet arī teicami glabāsies.
Ir ļoti svarīgi ražu ir novākt pareizajā laikā un veidā.

FOTO: Shutterstock.com

Ir ļoti svarīgi ražu ir novākt pareizajā laikā un veidā.

Bietes un burkāni

Agri sētās bietes var vākt jau jūlija beigās, augusta sākumā. Pirmās jaunās bietītes var ēst ar visām lapām – arī tās garšīgas un vitamīniem bagātas. Neviens arī neliedz novākt mazus, garšīgus un sulīgus burkānus. Ar maziem burkāniņiem var našķoties, jau sākot no vasaras vidus, taču šķirnei raksturīgo izmēru tie visbiežāk sasniedz augustā. Visbiežāk par burkānu gatavību signalizē tā gals – no smaila vai plakana tas ir kļuvis cilindrisks un noapaļots.

 

Kartupeļi

Iespējams, ka ar jaunajiem kartupelīšiem našķojies jau kopš Jāņiem, bet augustā vairumam agrīno šķirņu ienākas raža. Aptuveni divas nedēļas pirms kartupeļu novākšanas nopļauj un novāc lakstus – tā veicināsi mizas nobriešanu.

Reklāma
Reklāma

 

Ziemas un vasaras ķiploki

Nenokavē īsto brīdi, jo tad ķiploka galviņa sāk dalīties daiviņās, bet tas veicina bojāšanos. Vislabāk pirms ķiploku novākšanas dažus izroc un novērtē to gatavību.


Avots: Jauns.lv

Saistītie raksti