Cik garš zālājs jāatstāj uz ziemu, kas šobrīd jāstāda dārzā un citi praktiski padomi āra darbiem rudenī

Lai pavasarī viss ziedētu un pagalmā mauriņš zaļotu, čakli jāstrādā rudenī. Rudenī ne vien jāstāda sīpolpuķes, bet arī jāsakopj zālājs un jāmēslo dārza augsne.
Zālienu uz ziemu nav ieteicams atstāt nepļautu, jo pārāk gara zāle zem sniega sagulsies, zeme neelpos, sāks pelēt vai izsutīs.

FOTO: Shutterstock.com

Zālienu uz ziemu nav ieteicams atstāt nepļautu, jo pārāk gara zāle zem sniega sagulsies, zeme neelpos, sāks pelēt vai izsutīs.

Zālāja sakopšana

Rudenī zālienu pļauj retāk nekā vasarā, jo tas vairs neaug tik āri un pļaujmašīnu saregulē vismaz par 2 cm augstāk, lai pēc pļaušanas zāle būtu 6–7 cm gara. Ideāli, ja zālienu pēdējo reizi izdodas nopļaut aptuveni 2 nedēļas pirms sala, zāles stiebru atstājot 7-10 cm garumā. 

 

Zālienu uz ziemu nav ieteicams atstāt nepļautu, jo pārāk gara zāle zem sniega sagulsies, zeme neelpos, sāks pelēt vai izsutīs; šajās vietās nākamgad skaista zāle neaugs, būs jāpārsēj. Uz zāliena nedrīkst arī atstāt lielas sagrābto lapu kaudzes vai biezu nopļautās zāles slāni, jo zem sniega šīs vietas sakarsīs, zāle izsutīs un saknes aizies bojā. 

 

Dārza un zālāja mēslošana

Lai no jauna stādītie augi iesakņotos labāk, zeme iepriekš ir jāapstrādā ar rudens mēslojumu. Tas noderēs  ne vien dārzam, bet arī zālājam. Galvenais atcerēties, ka jebkurš mēslojums, kas atrodams saimniecības ēkā, nederēs - nepieciešams tieši rudens mēslojums. To pārkaisa vai ar lāpstu iestrādā zemē. 

Reklāma
Reklāma

 

Zālāja mēslojums pieejams dažādiem dārza izmēriem atbilstošā iepakojumā, ir ar zemu slāpekļa saturu – 3,5%, kā arī bez slāpekļa, lai nostiprinātu zāli un radītu izturību pret salu. To vienkārši pārkaisa zālājam. 

Nedēļu, pirms tiek prognozētas salnas, vari uz zāliena izkaisīt koksnes pelnus; tie samazinās augsnes skābumu un pavasarī veicinās ātrāku zāles augšanu.  

 

Ko stādīt rudenī

Lai pavasarī viss ziedētu, čakli jāstrādā rudenī, jo rudens ir sīpolpuķu stādīšanas laiks. “Rudenī jāstāda tādas puķes kā tulpes, narcises, lilijas, hiacintes u.c. Laiks, kad tieši tās vēlams stādīt, atšķiras no katras puķes. Kamēr zeme nav sasalusi, droši var stādīt, bet vēlams šo darbu pabeigt līdz oktobra vidum. Veikalos ir nopērkams speciāls rīks, ar kura palīdzību puķes var iestādīt ātri un vienkārši. Tāpat, domājot iepriekš par apnicīgo nezāļu ravēšanu, lieti noderēs speciāls melnais segums, kuru pārklāj zemei pirms stādīšanas  – augs tiks cauri, bet nezālēm nebūs iespējas augt,” stāsta dārzkopības konsultante Vēsma Dzintare. Rudenī stāda arī skujkokus un dekoratīvos krūmus, un augļkokus. Tāpat var sēt dilles, burkānus, stādīt sīpolus un ķiplokus.

Saistītie raksti