“Saaugušas pusaplī un briesmīgi smird!” Lasītājas dārzā uzradušās sēnes, kuru dēļ nokalst viss līdzās esošais

“Sēņu tuvumā nav iespējams uzturēties, smaka ir briesmīga un spēcīga,” raksta “Mammamuntetiem.lv” lasītāja Vija un jautā, kā atbrīvoties no šīm nelūgtajām viešņām dārzā. Skaidro Latvijas Dabas muzeja mikoloģe Inita Dāniele.
Tās nav ļaunas, taču ēdelīgas gan, tamdēļ citi līdzās esošie augi aiziet bojā bada dēļ.

FOTO: Shutterstock.com

Tās nav ļaunas, taču ēdelīgas gan, tamdēļ citi līdzās esošie augi aiziet bojā bada dēļ.

Lasītāja raksta: “Sēnes ir netīri baltas, lielas un saaugušas lielā pusaplī. Pēc kādām dienām tās kļūst tumši brūnas – izskatās kā sakaltušas. Nezinu, vai smaka ir no gaišajām, vai tām tumšajām sēnēm, bet tā ir neizturama.” 

 

 

“Sēnes ir milzu baltmietenes Leucopaxillus giganteus," teic mikoloģe Inita Dāniele, “visbiežāk tās aug dārzā ar sēnēm tīkamu augsni. Acīmredzot, te tām patīk.” 

 

 

Speciāliste norāda, ka nekādu ļaunumu šīs sēnes nenodara, un arī kokus, krūmus un citus dārzā augošos labumus tiešā veidā tās nesagandē, taču milzu baltmietenes ir ēdelīgas – tām nepieciešams daudz gan ūdens, gan barības vielas. Tā kā sēnes ir naskākas par kokiem, krūmiem un citiem augiem, tās paņem tik vērtīgās uzturvielas un ūdeni, citus līdzās esošos augus atstājot bešā. Rezultātā tie aiziet bojā, nokalstot, iznīkstot. 

 

Kā atbrīvoties no šīm sēnēm?

Inita Dāniele teic, ka tas nav iespējams, turklāt parasti ar katru gadu sēnes saaug aizvien lielākā platībā. “Vienīgā iespēja ir iznīcināt sēnes biotopu, piemēram, uzrokot dārzu, vai vietai, kur tās aug, uzbērt būvgružus vai zemi, kas nosmacētu sēnes micēliju,” iespējas atklāj mikoloģe, gan piebilstot, ka minētās metodes ne vienmēr būs efektīvas: 

 

Reklāma
Reklāma

“Ja traucē trūdošā augļķermeņa spēcīgais aromāts, vienkārši vajag to novākt un izmest kompostā.” 

 

Sēne ir ēdama!

Jā, izrādās, milzu baltmietene ir ēdama, turklāt daudzi to atzīst par gardu. 

Par labu esam to atzinuši arī kāpuri, tamdēļ, kā bilst Inita Dāniele, svarīgi novaktēt tikko izaugušās, mazās sēnītes – tad ir cerība, ka tās vēl nebūs tārpainas. 

 

Milzu baltmietenes gatavo tāpat kā citas sēnes, kuras ļauts lietot uzturā nevārītas, tikai apcepjot.

 

 

Uzziņai

  • Milzu baltmietenes (Leucopaxillus giganteus) cepurīte ir 10–40 cm plata, sākumā izliekta, vēlāk piltuvveida, netīri balta līdz iedzeltena. Veca ir brūngana, viļņaini izlocīta, rievaina, sausa, ar sākumā ieritinātu, vēlāk saplaisājušu malu.
  • Kātiņš ir 6–7 cm garš, 3–5 cm resns, blīvs, apakšdaļā cieši saistīts ar augsni.
  • Sēnes mīkstums ir bālgans, sīksts, ūdeņains, ar rūgtu mandeļu vai miltu smaržu un garšu. Nepatīkamā smaka rodas, kad augļķermenis sāk sadalīties.

Saistītie raksti