Ko darīt, lai nākamajā gadā kartupeļu laukā nebūtu Kolorado vaboļu?

Kolorado vaboles jeb kartupeļu lapgrauži spēj īsā laikā nodarīt būtisku kaitējumu kartupeļu audzētājiem, jo pārtiek no šo augu lakstiem. Vai iespējams ko darīt jau rudenī, lai ar kaitēkļiem nākamvasar vairs nebūtu jācīnās?
Kartupeļu audzētāji bieži cieš no tā saukto Kolorado vaboļu uzlidojumiem.

FOTO: Shutterstock.com

Kartupeļu audzētāji bieži cieš no tā saukto Kolorado vaboļu uzlidojumiem.

Pirmie profilaktiskie pasākumi bija jāveic jau kartupeļu augšanas laikā, nolasot nevēlamos kaitēkļus – gan vaboles, gan kāpurus, skaidro Valsts augu aizsardzības dienesta Zemgales reģionālās nodaļas vecākā inspektore Daiga Ozoliņa. Tādējādi krietni vien tiek samazināta iespēja tiem iekūņoties augsnē un pārziemot. 

 

“Šīs vasaras siltie laika apstākļi bija labvēlīgi vairāku kartupeļu lapgraužu paaudžu attīstībai, tāpēc bija svarīgi censties tos visus nolasīt vai ierobežot, izmantojot augu aizsardzības līdzekļus,” atzīmē D. Ozoliņa.

 

Reizēm cilvēki domā, ka visus kaitēkļus var iznīcināt stiprs sals. Taču kartupeļu lapgrauzis temperatūras var ierakties tādā dziļumā, lai spētu pārlaist ziemu. Tāpēc dziļa augsnes uzrakšana var sekmēt tikai daļēju kaitēkļa ierobežošanu. 

 

Reklāma
Reklāma

Jāatceras – kartupeļu lapgrauža vaboles spēj pārlidot lielus attālumus, vairākas dienas noturēties virs ūdens un var tikt pārvietotas ar augsni, tāpēc pilnīgi atbrīvoties no šī kartupeļu kaitēkļa nav iespējams.   

 

Vijciema pagastā SIA “Piekalnes” īpašnieks Mārcis Pakalns novērojis, ka lielo kartupeļu audzētāju laukus kaitēklis skar retāk un tas nav saistīts ar ķimikāliju izmantošanu. Kolorado vaboles biežāk uzklūp maziem stādījumiem. Arī viņš uzskata, ka to pārvietošanās īpatnību dēļ pilnībā izvairīties nav iespējams un profilaksei rudenī nav izšķirošas nozīmes.

 

Zināšanai

  • Latvijā kartupeļu lapgrauzis ir pazīstams kopš 1958. gada. 
  • Kopš tā laika kļuvis par postīgāko starp 340 lapgraužu sugām Latvijā.
  • Tipiskais izskats padara to par viegli pamanāmu – tā spārni ir melni ar oranžām vai dzeltenām svītrām. 

Saistītie raksti