Kā izaudzēt lielogu dzērvenes? Skaidro zemnieku saimniecības “Strēlnieki” īpašnieks

Tirgū jau nopērkamas lielogu dzērvenes. Internetā lasāms, ka dažas saimniecības piedāvā ogu pašlasīšanu. Bet – kā tās var izaudzēt pats?
Lielogu dzērvenes vēlams stādīt saulainā vietā.

FOTO: Ilze Šķietniece

Lielogu dzērvenes vēlams stādīt saulainā vietā.

Dzērveņu audzēšanas pieredzē dalās zemnieku saimniecības “Strēlnieki” īpašnieks Jānis Bierands. Tās viņš audzē jau kopš 90. gadiem. Saimniecība atrodas netālu no Jūrmalas. 

 

Kādā zemē vislabāk aug?

Pats galvenais – lielogu dzērvenēm nepieciešama kūdraina, skāba augsne. “Citādi augs būs kā piesēdināts pie galda ar aizsietu muti,” salīdzina saimnieks, piebilstot, ka tas pats attiecas uz krūmmellenēm.

 

Ja vismaz iesākumā ogas vēlas audzēt nelielā platībā, dārzkopības preču veikalā var iegādāties speciālo substrātu dzērveņu un melleņu audzēšanai. Kvadrātmetram pietiks ar vienu lielo iepakojumu, kurā ir ap 200 litriem augsnes. 

 

Saimnieks gan iesaka nepaļauties uz to, ko ražotāji raksta uz iepakojuma, bet mērījumus veikt pašiem. To iespējams izdarīt ar pH līmeņa mērītāju. Ja pašam negribas ar to nodarboties, var paaicināt talkā agronomu.

 

Skābumam jeb pH līmenim jābūt robežās no 3 līdz 4,5. “Mēs stādījām skaidās, kur pH ir 7, tāpēc skābinājām ar dažādām skābēm, pa virsu likām kūdru,” pieredzē dalās J. Bierands. Augsnes skābināšanai var izmantot kā sērskābi, tā citronskābi, arī etiķi.

 

Jānis Bierands dzērvenes audzē trīs hektāru lielā platībā. Foto – Ilze Šķietniece

 

Daudz mitruma nevajag

Vietā, kur stāda dzērvenes, kūdrai vajadzētu būt vismaz divu sprīžu dziļumā, saka saimnieks. Viņš audzē Amerikas lielogu dzērvenes un stāsta, ka tām daudz mitruma nevajag. Līdz ar to dobē nav nepieciešams ieklāt plēvi. “Eiropas šķirņu dzērvenēm mitrumu vajag vairāk,” piebilst J. Bierands, “tāpēc tām plēvi dobēs vajag.”

 

Amerikas lielogu dzērvenes parasti stāda pavasarī – līdz 20. jūnijam. Tas ir laiks, kad stīgas dzen saknītes. Stādāmo materiālu var iegādāties dzērveņu audzēšanas saimniecībās. Tā cena ir ap 2–3 eiro kilogramā. Viena kvadrātmetra apstādīšanai nepieciešams ap 2–3 kilogramiem stīgu.

 

Stīgas ierušina kūdrā pāris centimetru attālumā citu no citas. Pirmajā gadā tās nepieciešams regulāri aplaistīt, lai labāk ieaug. Taču nevajag arī pārliet. Ja augsne būs pārlieku slapja, stādījums iznīks.

 

Stīgas stāda, pavisam vienkārši, iebakstot zemē. Foto – Ilze Šķietniece

Reklāma
Reklāma

 

Kā pavairot pašam?

Nākamajos gados dzērveņu stādus var audzēt pats. Pavasarī dobi “izķemmē”, nogrābjot jaunās stīgas. Tās sagriež 5 centimetru garos gabalos, saliek uz polietilēna loksnes, pārklāj ar kūdru, un loksni saritina. Regulāri laista, bet tikai tik daudz, lai neiekalst. Tādējādi stīgas apsakņosies un nākamajā pavasarī būs gatavas stādīšanai.

 

Vai Amerikas dzērvenes ir vieglāk audzēt nekā citas šķirnes? “Ja jau zina, kā audzēt, nav grūti,” pasmaida saimnieks un salīdzina, ka “Raimonds Pauls spēlē klavieres bez problēmām”, kamēr daudziem citiem tas neizdodas. Galvenais, ka Amerikas dzērvenes ir ražīgākas par pārējām. 

 

Ja stīgu ir maz, tās apsakņo gadu pirms stādīšanas dobē vai laukā. Foto – Ilze Šķietniece

 

Kas vēl jāzina?

Latvijas apstākļos dzērvenes bieži cieš no salnām. Ziedēšanas laikā, kas iestājas ap Jāņiem, stādījumus var mēģināt sasegt ar agroplēvi. Ja gaisa temperatūra nenokrīt zemāk par –6 grādiem pēc Celsija, tās var pasargāt, izmantojot pilienlaistīšanas sistēmu. “Kad prognozē salnas, laistām visu diennakti,” stāsta saimnieks. 

 

Dzērvenes var stādīt arī kā dizaina elementu dārzā. “Stēlniekos” tās iedēstītas senā katlā. Foto – Ilze Šķietniece

 

Cik liela ir raža?

Amerikas lielogu dzērvenes ir ļoti ražīgas. No hektāru lielas platības iespējams novākt 30–60 tonnas ogu. Tātad ap kvadrātmetru lielā dobītē varētu izaugt 3–5 kilogrami.

 

Pirmās ogas var sagaidīt trešajā vai ceturtajā gadā pēc iestādīšanas. Tās ienākas septembra beigās, oktobra sākumā. 

 

Ik pēc trim vai četriem gadiem stādījumu nepieciešams mulčēt jeb pārklāt ar jaunu augsnes kārtu. Pēc tam augs izlīdīs zemei cauri. “Aug kā torte – pa kārtām,” paskaidro J. Bierands. Dzērvenes ražos, kamēr vien augsni šādā veidā papildinās. “Stēlniekos” labi aug arī 20 gadus veci stādījumi.

 

Zināšanai

  • Par dzērveņu audzēšanu vairāk var uzzināt zemnieku saimniecības “Strēlnieki” interneta vietnē, kā arī uz vietas saimniecībā.

Saistītie raksti