Pārsteidzoši veselīgās receptes pavasarim!
Ir mānīgs uzskats, ka īstais sulu spiešanas un biezeņu gatavošanas laiks ir tikai vasaras otrā puse, kad dārzos tikko ir izauguši burkāni un bietes, un augļudārzā atrodami āboli un bumbieri. Parasti, tuvojoties pavasarim cilvēki jūtas noguruši un izsīkuši. Tāpēc šajā periodā īpaši vajadzētu padomāt par imunitātes stiprināšanu un vitamīnu uzņemšanu. Tāpēc sulu spiede Stollar kopā ar interneta veikalu 110 iesaka lieliskas receptes!
Ābolu, burkānu un
seleriju sula
4 mazi āboli
3 vidēji burkāni
4 seleriju kāti
Izspied ābolus, burkānus un seleriju kātus sulu spiedē. Labi
samaisa un pasniedz. Var mainīt ābolu vai burkānu attiecību
atkarībā no tā, vai vēlaties sulu saldāku vai skābāku.
Burkānu, biešu un apelsīnu sula
2 vidēji burkāni
3 vidējas bietes
4 mizoti apelsīni
Izspied burkānus, bietes un apelsīnus sulu spiedē. Pasniedz
uzreiz.
Tomātu, gurķu,
pētersīļu un burkānu sula
3 vidēji tomāti
1 liels gurķis
1 liels saišķis pētersīļu
3 vidēji burkāni
Izspied tomātus, gurķi, pētersīļus un burkānus sulu spiedē.
Pasniedz dekorētu ar dillēm.
Tomātu, burkānu un sarkanās paprikas sula
2 nelielas sarkanās paprikas
3 vidēji tomāti
3 vidēji burkāni
4 pētersīļu lapas
Pārgriez paprikas, izņem sēklas. Izspied tomātus, burkānus
pētersīļus un papriku sulu spiedē. Pasniedz uzreiz dekorētu ar
dillēm.
Banānu un krējuma
saldējuma našķis
4 banāni
¼ glāzes smalkā cukura
½ glāzes saldā krējuma
1 ēdamkarote svaigas citronu sulas
Banānus apstrādā sulu spiedē, izmantojot biezeņa iegūšanas disku.
Ar karoti pārliek banānus traukā. Pievieno cukuru, saldo krējumu un
citronu sulu. Ar mikseri sakuļ līdz biezai un krēmveidīgai
konsistencei. Ar karoti masu liek ledus kubiņu traukā, ieliek
kociņus un sasaldē, līdz kubiņi ir cieti. Pirms pasniegšanas
saldētos banānu kārumus var iemērkt izkausētā šokolādē un pārklāt
ar krāsainiem graudiņiem.
Ko iesaka uztura speciālisti?
Uztura speciālisti uzsver, ka katru dienu apēd 600–800 g dārzeņu un
augļu svaigā, vārītā, dažreiz arī konservētā veidā. Tas
nodrošinās ar organismu ar nepieciešamajām šķiedrvielām un veiks
lielisku organisma attīrīšanu, uzlabojot asiņu PH līmeni, kā arī
dos sāta sajūtu, tie satur daudz vitamīnu, minerālvielu un
fitosavienojumu. Regulāri uzturā lietojot augļus un dārzeņus,
mainās garšas sajūtas, negribas tik daudz salda, sāļa un trekna
ēdiena. Augļi un dārzeņi palīdz uzturēt veselīgu
ķermeņa masu, tie ir lielisks šķiedrvielu avots, kā arī tie palīdz
samazināt sirds slimību, insulta un dažu vēža veidu risku. Uztura
speciālisti gan atgādina, tas, ka svaigas augļu un dārzeņu sulas
satur virkni ļoti vērtīgu un organismam vajadzīgu vielu, tomēr
nenozīmē, ka, piemēram, biešu vai burkānu sulu visi var dzert katru
dienu, turklāt neierobežotā daudzumā, jo lielākā daļa svaigo sulu
ir tik aktīvas, ka spēcīgi kairina kuņģa un zarnu traktu, tāpēc nav
ieteicamas cilvēkiem, kuriem ir kuņģa un zarnu trakta problēmas,
nieru un aknu slimības. Ja gremošanas sistēma ir kairināta, no
skābajām sulām - citrusaugļu, dzērveņu un jāņogu - būtu jāatsakās.
Jāņem vērā, ka sulas satur ļoti daudz organismā ātri un viegli
asimilējamo cukuru. Arī šis fakts liek sulas patērēt dozēti. Pat
tādos gadījumos, ja veselība ir kārtībā, eksperimentēt nevajag!
Sekas var būt ļoti nepatīkamas un grūti labojamas. Ja sulas
gatavojat mājās paši, atcerieties, ka tās jāizdzer trīsdesmit
minūšu laikā pēc to pagatavošanas, citādi tās zaudē daudz vitamīnu
un minerālvielu.
Par Stollar sulu spiedēm stāsta interneta
veikala 110 pārstāvis Gints Skalbergs
„Sulu spiedes ir izdomājuši cilvēki, kas vēlas atvieglot savu
ikdienu, tāpēc ir darīts viss, lai ierīce būtu viegli izjaucama un
kopjama. Tīrīšana arī ir ļoti viegla, jo sastāvdaļas var likt
trauku mazgājamajā mašīnā, ja mazgā uzreiz, tad ļoti viegli ir
vienkārši izskalot. Starp citu, pēc burkānu spiešanas uz sulu
spiedē ir rūsgani nosēdumi tāpēc ieteicams kā pēdējo izspiest kādu
apelsīnu vai citronu,” pieredzē dalās Gints Skalbergs.
Stollar sulu spiedēm ir
vairāki modeļi ar dažādu komplektāciju un jaudu, lai katrs pircējs
varētu piemeklēt sev vispiemērotāko. Tomēr šīm sulu spiedēm ir
vairāki vienojoši rādītāji:
• Atkarībā no modeļa – līdz 84 mm plata padeves tvertne, lai
varētu izspiest sulu no lielākiem veseliem augļiem un
dārzeņiem.
• Nerūsējoša tērauda mikrofiltrs ar nerūsējošā tērauda vai titāna
pārklājuma asmenīšiem, kas ilgāk saglabā asumu.
• Motoru jauda līdz 1300 vatiem.
• Atkarībā no modeļa – līdz 5 ātrumu selektors ar LCD norādi par
sulas spiešanas ātrumu, lai izspiestu maksimāli daudz sulas – sākot
no mīkstiem augļiem līdz cietiem dārzeņiem.
• Lietā metāla drošības rokturis neļauj sulu spiedei darboties, ja
tās vāks nebūs fiksēts savā vietā.
• Visas ierīces daļas var vienkārši noņemt, lai tās notīrītu.
• Atsevišķiem modeļiem – 3 litru biezumu trauks ļauj bez
pārtraukuma izspiest vairāk sulas.
• Sevišķi liela 1,2 litru sulas krūze ar putu sietu.
• Strāvas vadu var kompakti aptīt ap pamatni, lai to vienkārši
uzglabātu.
• Stollar sulu spiedei BJE520 ir nerūsējošā tērauda
Froojie™ disks biezeņa pagatavošanai un mīksto augļu
apstrādei paredzētais ieliktnis ļauj iegūt maksimālu rezultātu no
mīkstākajiem augļiem un dārzeņiem.
Stollar ir arī speciāla sulu spiede citrusaugļiem. Cilvēki
šo sulu spiedi ir ļoti iecienījuši, jo ar tās palīdzību ļoti labi
ātri un kvalitatīvi var izspiest granātābolu sulu. Turklāt kā
zināms granātābolu sula ir ļoti veselīga. Zinātnieki ir izpētījuši,
ka granātābolu sula ir augstvērtīgs līdzeklis dažādu
sirds-asinsvadu slimību un aterosklerozes profilaksei, turklāt tā
spēj pazemināt jau paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs, to
nodrošina granātābola sulā esošie antioksidanti. Granātābolu sula
ir urīndzenoša, žultsdzenoša, pretiekaisuma, kā arī tai piemīt
pretsāpju iedarbības spēja. To lieto pret dažādām infekcijas
slimībām, kuņģa spazmām.
Padomi
• Pēc sulas izspiešanas paliek pāri biezumi. Ko ar tiem darīt?
Pavisam vienkārši – biezumus var izmantot dažādu pankūku un
sacepumu pagatavošanā.
• Ja tomēr esat nolēmuši biezumus izmest, Stollar sulu
spiedes biezumu savākšanas traukā var ieklāt parastu polietilēna
maisiņu, kas atvieglos biezumu savākšanu.
• Bērniem parasti ļoti patīk iesaistīties sulas pagatavošanas
procesā. Turklāt šis ir labs veids, kā bērniem iemānīt, piemēram,
burkānus.
Ieskaties: www.stollar.eu
Sulu spiedes par pieņemamām cenām vari iegādāties
www.110.lv