Veci, bet vēl derīgi produkti. Iepērkamies taupīgi
Nesen kāds vīrs vecas mājas bēniņos bija atradis Otrā pasaules kara laika slēptuvi, kurā bija noslēpts avīzēs ietīts cukurs. Viņam par izbrīnu, cukurs bijis "kā cukurs", tas ne ar ko nav atšķīries no veikalā tikko nopirkta cukura. Doma, ka ir produkti, kas arī pēc pārdošanas termiņa beigām vēl aizvien ir lietojami uzturā, daudzviet rosina jaunas iniciatīvas.
Dānijā labi panākumi ir veikaliem, kas atvērti tieši tādu
produktu tirdzniecībai, kam beidzies derīguma termiņš. Šādas
pārtikas tirdzniecība Dānijā ir atļauta ar noteikumu, ka produkts
nav veselībai bīstams un pircējam skaidri tiek pavēstīts, ka viņš
pērk produktu ar beigušos termiņu. Produktus šiem veikaliem atvēl
"parastie" veikali un lielveikali. Peļņa no produktu tirdzniecības
tiek atdota labdarībai.
Arī Lielbritānijā atvērts supermārkets un kafejnīcas "The Real Junk Food Project", kur var iegādāties produktus, kurus vairs netirgos parastajos veikalos. Turklāt ieviesta koncepcija, ka pircējs maksā nevis noteiktu, bet paša izvēlētu cenu par konkrēto produktu.
Produktu, kuriem tuvojas derīguma termiņa beigas, nocenošana un izpārdošana veicina to, ka tie nenonāks atkritumos. Latvijas lielveikalos ir prakse, ka produktus, kam tuvojas derīguma termiņa beigas, pircējiem piedāvā iegādāties lētāk.
Šādas vēsmas ir sasniegušas arī Latviju. Tā, piemēram, Zemkopības
ministrijas uzdevumā šā gada sākumā tika veikta sabiedrības un
lielāko veikalu tīklu aptauja par iespējām tirgot produktus, kam
beidzies realizācijas termiņš. Tomēr, pārlasot veikalu tīklu
atsauksmes un ministrijas ziņas, nešķiet, ka Latvijā tuvākajos
gados būs iespēja vismaz eksperimentēt ar šādām koncepcijām. Tāpat
kā citās jomās, izskatās, iesim pareizā bērna, teicamnieka ceļu ar
devīzi "ka tik kaut kas nenotiek".
Uz iepriekš minēto piemēru fona mūsu veikalu centieni samazināt
pārtikas atkritumus šķiet mazāk iespaidīgi, kaut lietderīgi. To var
saprast, jo saskaņā ar Latvijas likumdošanu pārtikas produktus, kam
beidzies derīguma termiņš, vairs nedrīkst tirgot.
Kā "Rīgas un Apriņķa Avīzei" skaidroja SIA "Elvi Latvija"
komercdirektore Laila Vārtukapteine, daudzi "Elvi" franšīzes
partneri, jo īpaši veikali mazpilsētās un reģionos, noslēguši
sadarbības līgumus ar zemnieku saimniecībām vai citiem
interesentiem, kas pārtiku, kam beidzies derīguma termiņš, tālāk
izmanto dzīvnieku ēdināšanai. Tāpat "Elvi" veikalos ir prakse, ka
produktus, kam tuvojas derīguma termiņa beigas, pircējiem piedāvā
iegādāties lētāk, īpaši brīdinot, ka šai precei cena samazināta
derīguma termiņa dēļ. Šo iespēju izmanto gan mazturīgie, gan,
spriežot pēc pirkumu groza satura un ārējā izskata, turīgāki
cilvēki.
Šāda pieeja noteikti vērtējama pozitīvāk nekā mārketinga akcijas
"divi par viena cenu" vai ar līdzīgiem noteikumiem, kas stimulē
pircējus pirkt vairāk, nekā patiesībā nepieciešams. Diezgan droši,
ka rezultāts būs lielāks pārtikas atkritumu daudzums.
Kā samazināt pārtikas atkritumus
• Iepirkumu saraksts. Galvenais noteikums, ejot iepirkties, ir
sastādīt iepirkumu sarakstu. Tas palīdzēs neaizmirst būtisko, kā
arī izvairīties no impulsīviem, nevajadzīgiem pirkumiem.
• Uz veikalu – ar pilnu vēderu. Vēl noderīgs padoms – censties
izvairīties no iepirkšanās, esot izsalkušam vai izslāpušam. Tas
stimulē nopirkt lielāku daudzumu pārtikas vai dzērienu, nekā
nepieciešams.
• Ne visam jāizskatās perfekti. Pērciet produktus, kuru izskats var
neatbilst standartam, bet garšas īpašības ir tādas pašas.
• Veikt uzskaiti. Pierakstiet produktus, ko izmetat atkritumos. Tas
palīdzēs labāk plānot turpmākos pirkumus.
• Pareizi uzglabāt. Izmantojiet ledusskapi un saldētavu, lai
uzglabātu produktus, ko nespējat uzreiz apēst. Piemēram, ja
nopirkta maize, kuru neēdīsiet tuvākajās dienās, tā labi saglabājas
saldētavā.
• Ne viss ir nederīgs. Kritiski pārbaudiet produktu derīguma
termiņus. Piemēram, ja piena paka nav bijusi atvērta līdz
lietošanas termiņam, ticams, ka piens vēl būs svaigs vismaz
nākamajā dienā.
• Komposts. Pēc iespējas kompostējiet, nevis izmetiet pārtiku
kopējos atkritumos.