Pilnvērtīga maltīte #paliecmājās laikā: kas būtu jāzina par maizi?
Laikā, kad Latvijas valdība uz mēnesi izsludinājusi ārkārtas stāvokli un katrs iedzīvotājs tiek aicināts uzturēties mājās, daudzi no mums steidz veidot ēdiena krājumus, lai nodrošinātu gan sevi, gan savu ģimeni ar pārtiku #paliecmājās aicinājuma laikā. Plānojot maltītes ilgākam laikam, ir būtiski domāt par to, lai ēdiens ir ne vien garšīgs un maciņam draudzīgs, bet arī veselīgs un barojošs.
Maize visos laikos ir bijusi viena no svarīgākajām maltītes sastāvdaļām. Tādēļ Fazer eksperti ir apkopojuši četrus padomus, kā katrs no mums sociālās izolēšanas laiku var padarīt nedaudz vienkāršāku un gardāku.
Ne tikai griķi un rīsi
Daudzi no mums steidz iepirkt graudaugus – griķus, rīsus un
makaronus, taču papildinot virtuves plauktus ar ēdienu, svarīgi
atcerēties par uztura daudzveidību.
Maize ir lieliska alternatīva graudaugu produktiem un tā ir būtisks vitamīnu avots. Kā piemēram, maize, kuras sastāvā ir pilngraudi satur daudz minerālvielu - selēnu, kas pasargā mūsu ķermeni no vides ārējo faktoru ietekmes, dzelzi, kas nepieciešams normālai skābekļa apritei organismā. Maizē esošo graudu sastāvā ir arī magnijs, kas rūpējas par sirds, nieru un muskuļu veselību, stiprina kaulus, regulē vielmaiņu, kā arī piedalās virknē citu veselībai nozīmīgu procesu, kā arī folijskābe, kas palīdz nodrošināt normālu mūsu ķermeņa darbību.
Tāpat maizes sastāvā esošie ogļhidrāti organismā tiek sagremoti ļoti lēni, tāpēc tie sniedz ilgstošu sāta sajūtu un enerģiju. Turklāt 1–2 maizes šķēlēs ir tikpat daudz kaloriju kā 50g rīsu porcijā, un var pilnvērtīgi aizvietot ierasto piedevu pusdienās vai vakariņu maltītē.
Maize ar pievienoto vērtību
Pastāv uzskats, ka maizes lietošana ikdienā nav veselīga un figūrai
kaitīga, taču tā nebūt nav, ja maizi ēdam ar apdomu un izvēlamies
maizes produktus ar pievienoto vērtību. Piemēram, Fazer Kefīra
maizē esošais kalcijs, palīdz mums uzņemt tik nepieciešamo
elementu, kas palīdz labas imunitātes izstrādei, kas ir būtiski
vīrusa epidēmijas laikā. Kalcijs ir īpaši aktuāls augošam
organismam – līdz ar to kefīra maize būs lieliska izvēle bērnu
ēdienkartē.
Tāpat maltītei būs lielāka pievienotā vērtība tad, ja maizi izvēlēsimies tādu, kas sniedz ne vien sāta sajūtu, bet arī ir papildināta ar dažādām vērtīgām sēklām, kas ir obligāti jāiekļauj savā ēdienkartē. Tādā veidā Fazer sēklu un graudu maizes, kuru sastāvā ir līdz pat 34% sēkliņu un graudu ļauj mums ne vien ieturēt gardu un pilnvērtīgu maltīti, bet arī uzņemt papildus vitamīnus un vērtīgās vielas mūsu veselībai.
Piemēram, Fazer maizes sastāvā esošās linsēklas ir lielisks olbaltumvielu un šķiedrvielu avots, kā arī linsēklas ir dabīgs proteīna avots, saturot līdz pat 25% proteīna. Tāpat maizes sastāvā ir arī vērtīgās ķirbju sēklas, kas tiek dēvētas par vienām no veselīgākajām sēklām. Tās ir spēcīgs C un E vitamīnu avots, tādēļ palīdz uzturēt labu imūnsistēmu.
Maize jāglabā piemērotos apstākļos, tad arī tās dzīve
būs ilgāka
Rūpējoties par savu un ģimenes labklājību, produktus iegādājamies
ilgākam laikam, taču, lai izvērtētu, vai maize vēl ir lietojama
jāpievērš uzmanību iepakojuma marķējumam. Marķējumā ražotājs
atbilstoši saražotajam produktam norāda derīguma termiņu “Ieteicams
līdz” vai ”Izlietot līdz”.
"Maizes produktiem, kuri ātri bojājas, parasti norāda marķējumu “Izlietot līdz” un norāda konkrētu datumu, līdz kuram obligāti tā ir jāapēd. To obligāti jāuzglabā ražotāja norādītajā uzglabāšanas temperatūrā, pretējā gadījumā derīguma termiņš būs īsāks, nekā norādīts marķējumā. Savukārt “Ieteicams līdz” ir datums, līdz kuram maize saglabās tai raksturīgās īpašības. Šajā gadījuma maizi var izmantot arī pēc ieteicamā datuma, ja ir ievērotas tās uzglabāšanas prasības,” skaidro Fazer Latvija ražošanas vadītājs Kalvis Fjodorovs.
“Lai saprastu, vai maize joprojām ir svaiga arī pēc ieteicamā lietošanas termiņa beigām, pirms ēšanas tā ir rūpīgi jāapskata. Ja pamanāt pelējumu – nekādā gadījumā neēdiet maizi. Pelējums ir sēnīte, kas sabojā pārtikas produktu un var izdalīt kaitīgas vielas, kas, caur gaisu pārvietojoties, var nosēsties uz citiem pārtikas produktiem,” stāsta K.Fjodorovs.
Labi zināmā maize jaunās noskaņās
Sociālā izolēšanās nozīmē arī to, ka vairāk maltītes gatavojam
mājās. Tādēļ maize būs lieliska ēdiena sastāvdaļa, ko var izmantot
ne vien maizīšu pagatavošanā, bet arī kā grauzdiņus salātiem, kā
pamatu dažādiem sacepumiem, saldajiem ēdieniem, sātīgiem brokastu
sacepumiem, zupām, kā arī mērcēm un nelielām uzkodām, ar ko
panašķēties starp ēdienreizēm.