Kafijas pupiņas – kā atrast labāko garšu?

Kafijas mīļotāji visā pasaulē nepārtraukti meklē ideālās kafijas pupiņas. Katrai kafijas tasītei ir sava stāsts, un tas sākas ar izvēlēto pupiņu veidu. Šajā rakstā mēs padziļināti apskatīsim, kā atrast labākās kafijas pupiņas, atbilstoši gaumei un prasībām.
Ieskatieties un izvēlieties labāko www.kafo.lv, un ļaujiet katrai kafijas tasītei kļūt par īpašu baudījumu!

FOTO: Publicitātes foto

Ieskatieties un izvēlieties labāko www.kafo.lv, un ļaujiet katrai kafijas tasītei kļūt par īpašu baudījumu!

Kafijas pupiņu veidi


Arabika un Robusta

Visā pasaulē vispopulārākās ir divas kafijas pupiņu šķirnes – Arabika un Robusta. Arabikas pupiņas ir pazīstamas ar savu izsmalcināto garšu un aromātu, savukārt Robustas pupiņas piedāvā spēcīgāku un rūgtāku garšu ar lielāku kofeīna saturu. Arabika veido aptuveni 70% no pasaules kafijas produkcijas, bet Robusta – pārējos 30%.
 

Liberika un Ekscelsa

Mazāk zināmas, bet tikpat interesantas ir Liberikas un Ekscelsa kafijas pupiņas. Liberika (Coffea liberica) kafija ir izturīgāka pret slimībām un aug augstākos platuma grādos, bet tai ir mazāk izteikta garša. Ekscelsa (Coffea dewevrei) pupiņas bieži tiek izmantotas, lai piešķirtu kafijas maisījumiem sarežģītāku un dziļāku garšu.
Kafijas audzēšanas reģioni
Kafijas garšu ietekmē arī tās izcelsmes vieta. Daži no labākās kafijas reģioniem pasaulē ir:

  • Etiopija – kafijas dzimtene. Šeit audzētās kafijas pupiņas ir pazīstamas ar savu daudzveidīgo garšu profilu, kas var ietvert augļu, ziedu un garšvielu notis;
  • Kolumbijas kafija ir pazīstama ar savu līdzsvaroto un bagātīgo garšu, kurā dominē šokolādes un riekstu notis;
  • Brazīlija ir lielākā kafijas ražotāja pasaulē, un tās pupiņas ir pazīstamas ar savu maigu un krēmīgu garšu ar šokolādes, riekstu un karameles notīm;
  • Vjetnama ir otra lielākā kafijas ražotāja pasaulē, kas galvenokārt pazīstama ar savām Robusta pupiņām. Vjetnamiešu kafija ir izteikti stipra un bieži vien ar rūgtu garšu.
     

Kafijas apstrādes metodes

Kafijas pupiņu apstrādes metode ir būtisks faktors, kas ietekmē kafijas garšu. Galvenās metodes ir:

  • Žāvēšana saulē (Dry Process) – Pupiņas tiek izklātas žāvēšanai saulē, kas piešķir kafijai intensīvāku un saldāku garšu ar augļu notīm; 
  • Mazgāšana (Wet Process) – populāra Centrālajā un Dienvidamerikā, ietver kafijas pupiņu fermentēšanu ūdenī. Šī metode rada tīru, spilgtu un skābāku garšu;
  • Medus apstrāde (Honey Process) – starpmetode starp žāvēšanu saulē un mazgāšanu. Šī metode piešķir kafijai garšu gan ar saldām, gan skābām notīm.
     

Grauzdēšanas pakāpe

Reklāma
Reklāma

Grauzdēšanas pakāpe ir vēl viens būtisks faktors, kas ietekmē kafijas garšu. Grauzdēšana var būt:

  • Vieglā grauzdēšana (Light Roast) – kafijas pupiņas ir gaišākas krāsas un tām ir izteiktāks skābums un augļu notis. Šī pakāpe saglabā vairāk dabīgās garšas;
  • Vidējā grauzdēšana (Medium Roast) – nodrošina līdzsvarotu garšu starp skābumu un rūgtumu, ar vieglām karameles notīm;
  • Tumšā grauzdēšana (Dark Roast) – pupiņas ir tumši brūnas vai gandrīz melnas, ar spēcīgu rūgtu garšu. Šīs kafijas pupiņas bieži tiek izmantoti espresso pagatavošanai.
     

Kā izvēlēties labākās kafijas pupiņas?

Lai izvēlētos labākās kafijas pupiņas, ņemiet vērā šādus faktorus:

  • Svaigums – svaigi grauzdētas pupiņas parasti saglabā savu garšu līdz diviem mēnešiem pēc grauzdēšanas;
  • Pupiņu izcelsme – ja dodat priekšroku augļu un ziedu notīm, izvēlieties pupiņas no Etiopijas. Ja patīk šokolādes un riekstu notis, tad Kolumbijas vai Brazīlijas kafija būs piemērota izvēle; 
  • Grauzdēšanas pakāpe – vieglā grauzdēšana piedāvā izteiktāku skābumu un augļu notis, savukārt tumšā grauzdēšana – bagātīgu un spēcīgu garšu;
  • Kafijas veids –  espresso pagatavošanai vislabāk der tumšās grauzdēšanas pupiņas, bet filtra kafijai - vidējās vai vieglās grauzdēšanas.
     

Kafo.lv – kafijas pupiņu daudzveidība un kvalitāte

Kafo.lv lepojas ar savu plašo kafijas pupiņu izvēli. No Arabikas līdz Robustai, katrs kafijas mīļotājs atradīs sev piemērotāko variantu. Katrs zīmols tiek rūpīgi izvēlēts, lai nodrošinātu augstāko kvalitāti un garšu. Piemēram, Lavazza, Illy, Segafredo – šie ir tikai daži no zīmoliem, kuru produkti ir pieejami Kafo.lv mājas lapā. Kafijas pupiņas tiek importētas no dažādām pasaules malām, lai nodrošinātu unikālu un daudzveidīgu garšas buķeti.

Papildus kafijas pupiņām un automātiem, Kafo.lv piedāvā arī dažādus kafijas aksesuārus un brūvrīkus – viss, kas nepieciešams, lai padarītu Jūsu kafijas baudīšanas pieredzi vēl patīkamāku un profesionālāku.

Ieskatieties un izvēlieties labāko www.kafo.lv, un ļaujiet katrai kafijas tasītei kļūt par īpašu baudījumu! Kvalitāte, daudzveidība un izcils klientu serviss – tas viss un vairāk Kafo.lv.

Saistītie raksti