Suns vairs nedrīkst brīvi pārvietoties pa braucošu auto. Bet kā ar kaķiem?

Šovasar stājušies spēkā bargāki dzīvnieku pārvadāšanas noteikumi. Suņi vairs nedrīkst brīvi pārvietoties pa braucoša auto salonu, nesen vēstīja sižets televīzijas ziņās. “Vai tas pats attiecas arī uz kaķiem?” jautā kāda portāla lasītāja.
Pūkai pārbaucienu laikā patīk skatīties pa automašīnas priekšējo logu.

FOTO: Ilze Šķietniece

Pūkai pārbaucienu laikā patīk skatīties pa automašīnas priekšējo logu.

Iepriecina garāmbraucējus

“Mūsu ģimenei ir divas mājvietas. Pa nedēļu brīžiem esam vienā dzīvoklī, brīžiem – otrā,” stāsta lasītāja. Ja ģimene otrā mājoklī plāno palikt ilgāk par vienu nakti, vienmēr ņem līdzi arī savu mīluli – kaķi.

 

Dzīvnieks pārbrauciena laikā vienmēr brīvi pārvietojas pa automašīnas salonu, ar lielu interesi skatās pa logiem, tādējādi iepriecinot citu spēkratu vadītājus un pasažierus. 

 

Tomēr nesen kaķa saimnieki televīzijā redzēja sižetu par to, ka turpmāk četrkājainie draugi automašīnā jāpiesprādzē vai jāved transportēšanas būrī, kas arī jānofiksē. Raidījumā gan runa bija tikai par suņiem. “Vai tas pats attiecas arī uz kaķiem?” neizpratnē ir dzīvnieka saimniece.

 

5 droši pārvadāšanas veidi

Dzīvnieka īpašnieks ir atbildīgs par sava dzīvnieka labturību un veselību gan tad, kad tas atrodas mājas vai pagalmā, gan tad, kad tas tiek pārvietots, norāda Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterināro objektu uzraudzības daļas vadītāja Mairita Riekstiņa.

 

Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka dzīvnieku transportlīdzeklī pārvadā, ierobežojot brīvu pārvietošanos, vienā no šiem veidiem:

  • dzīvnieku ievieto pārvietošanai piemērotā somā, konteinerā vai būrī, ko nostiprina ar drošības jostu sistēmu tā, lai to noturētu sēdeklī;
  • dzīvniekam uzliek iemauktus, pie kuriem ir piestiprināta tam paredzēta speciāla automašīnas drošības josta;
  • dzīvnieku ievieto atsevišķi no transportlīdzekļa salona nodalītā bagāžas nodalījumā;
  • dzīvnieku ievieto speciāli paredzētā būrī, kuru ievieto transportlīdzekļa bagāžas nodalījumā;
  • dzīvnieku ievieto speciālā dzīvnieka transportēšanas piekabē, kas aprīkota ar ventilāciju, kondicionieri un apsildi.

 

“Šie noteikumi attiecas uz jebkuru mājas dzīvnieku. Arī kaķi,” apliecina M. Riekstiņa. 

 

Kāpēc tas ir svarīgi?

PVD atzīmē, ka šī nav jauna prasība. Līdz šim tā bija aprakstīta citos Ministru kabineta noteikumos – par dzīvnieku pārvadāšanu. Ar grozījumiem noteikumos par dzīvnieku labturību šī kārtība precizēta, uzskaitot drošus pārvadāšanas veidus.

 

Tas ir svarīgi, jo straujas bremzēšanas vai sadursmes brīdī mājdzīvnieks, kas nav nofiksēts un braukšanas laikā brīvi pārvietojas pa auto salonu, var gūt smagas traumas pats un arī traumēt mašīnā esošās personas, skaidro Ceļu satiksmes drošības direkcijas pārstāvis Mārtiņš Mālmeisters.

Reklāma
Reklāma

 

Cik liels ir sods?

Par dzīvnieka neatbilstošu pārvadāšanu personiskajā transportlīdzeklī var tikt piemērots naudas sods:

  1. fiziskai personai līdz 350 naudas soda vienībām, 
  2. juridiskai personai – no 22 līdz 500 naudas soda vienībām, nosaka Dzīvnieku aizsardzības likuma 57. pants. 

 

Viena naudas soda vienība ir pieci eiro. Tātad privātpersonai pārkāpuma gadījumā uzliktais sods var sasniegt pat 1750 eiro.

 

Noteikumi attiecas arī uz dzīvnieku pārvadāšanu sabiedriskajā transportā. Tātad, ja šoferis nebūs ievērojis, ka pasažieris tur klēpī kaķi, pārvadātājam uzliktais sods var sasniegt 2500 eiro.

 

Kas to kontrolē?

Lūgta komentēt jautājumu par dzīvnieku pārvadāšanu, Valsts policija sākotnēji aicināja ar jautājumu vērsties PVD. “Pie atbildības par nepareizu dzīvnieku pārvadāšanu var saukt Pārtikas un veterinārais dienests, nevis Valsts policija,” norāda tās pārstāve Līna Bagdone.

 

Savukārt dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere iebilst, ka PVD nekontrolē nedz sabiedrisko transportu, nedz privātos transportlīdzekļus. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem autopārvadājumus kontrolē:

  • pašvaldības policija;
  • Valsts policija;
  • pašvaldības kontroles dienests;
  • pārvadātāju kontroles dienesti;
  • Valsts robežsardze;
  • Valsts ieņēmumu dienests.

 

Tātad sanāk, ka noteikumi ir izstrādāti, sods noteikts, bet reāli to neviens nekontrolē? 

 

“Ja policists, apturot automašīnu, konstatē, ka dzīvnieks tiek pārvadāts neatbilstoši, tad šis fakts tiek fiksēts un sastādīts ziņojums,” skaidro L. Bagdone. Pēc tam ziņojumu nodod PVD administratīvā pārkāpuma uzsākšanai, lēmuma pieņemšanai un soda piemērošanai.

 

“Ja lieta nonāktu vai tiktu nodota PVD, tad, protams, dienests savas kompetences ietvaros to izskatītu un pieņemtu lēmumu par soda piemērošanu,” apliecina I. Meistere.

Saistītie raksti