Pazīmes, kas norāda, ka sunim ir problēmas ar zobiem

Slikta elpa un zobakmens ir ļoti bieži sastopama problēma, un tikpat bieži saimnieki pat nenojauš, kāds ir suņa mutes dobuma veselības stāvoklis, kamēr nav sajutuši nejauko aromātu vai manījuši izmaiņas suņa ēšanas paradumos.
Visbiežāk saimnieki konstatē sliktu elpu, kas ir baktēriju nopelns - tās labprāt vairojas mutes dobumā, kad pie zobakmens paliek ēdiens - tā ir lieliska vide.

FOTO: Shutterstock.com

Visbiežāk saimnieki konstatē sliktu elpu, kas ir baktēriju nopelns - tās labprāt vairojas mutes dobumā, kad pie zobakmens paliek ēdiens - tā ir lieliska vide.

Zobu kvalitāte būtiski ietekmē veselības stāvokli un pašsajūtu, tādēļ to stāvoklim ir noteikti jāseko līdzi un reizi pa reizei jāieskatās sava suņa mutē. Par to, kam ir jāpievērš vērība, stāsta Rimi Mājdzīvniekiem veselības eksperte, sertificēta veterinārārste Anete Kalniņa.

 

Mutes dobuma kopšana

"Pie mutes dobuma apskates suns jāradina jau kucēna vecumā ar regulāru zobu apskati, lai pieaugušā vecumā suns to uztvertu kā normālu parādību un saimnieks varētu apskatīt suņa zobus vai parādīt tos veterinārārstam. Izteikta zobakmens veidošanās ir ļoti aktuāla mazo suņu šķirņu pārstāvjiem. Tas ir cieši saistīts gan ar mutes dobuma mikrofloru, gan ēšanas paradumiem. Arī lielo šķirņu pārstāvjiem veidojas zobakmens, tomēr šis process ir lēnāks, tas veidojas mazāk, un zobu kopšana ikdienā var būt vairāk aktuāla tieši maza izmēra suņiem," stāsta veterinārārste.

 

Visbiežāk saimnieki konstatē sliktu elpu, kas ir baktēriju nopelns - tās labprāt vairojas mutes dobumā, kad pie zobakmens paliek ēdiens - tā ir lieliska vide. Tad var veidoties nopietni iekaisuma procesi jeb periodontīts. "Šādos gadījumos ar parastu zobu tīrīšanu vairs nekas nebūs līdzams, mutes dobums būs jāsakārto pie veterinārārsta pilnā anestēzijā un, ļoti iespējams, daļa zobu jāzaudē. Taču tas uzlabos suņa turpmāko dzīves kvalitāti, un pat bez zobiem suņi veiksmīgi uzņem ēdienu, jo daba suņa zobus veidojusi nevis rūpīgai ēdiena sakošļāšanai, bet gan košanai un plēšanai. Ja ēdienu gatavo saimnieks, šīs funkcijas nav nepieciešamas, un suns daudz labāk jutīsies bez kāda zoba, nevis ar slimiem un iekaisušiem zobiem," norāda Anete Kalniņa.

 

Mutes dobuma higiēna

Lai nenonāktu līdz iekaisušiem un bojātiem zobiem, svarīgas ir ikdienas rūpes par zobu veselību. "Nekas labāks par zobu tīrīšanu mājas apstākļos nav izdomāts. Tam nepieciešama suņiem paredzēta zobu pasta un zobu birste. Tīrīšanai var izmantot gan speciālas suņu zobu birstes, gan mīkstas bērnu zobu sukas, gan uz pirksta uztītu marlīti. 

Reklāma
Reklāma

 

Šī darbība attālinās vai vismaz padarīs retāku nepieciešamību pēc zobu ārstēšanas pie veterinārārsta. Protams, ir dažādi papildlīdzekļi - specializēti kārumi, piedevas ūdenim un ēdienam, taču visefektīvākās rūpes par zobiem būs to tīrīšana ikdienā.

 

Bieži cilvēkiem šķiet, ka, graužot sauso barību, suņa zobi mehāniski tiek tīrīti. Tas ir mīts - sausās barības ēšanā tiek izmantots liels daudzums siekalu, kas savukārt veicina vidi zobakmens attīstībai. Zobakmens veidošanās novēršanai ir specializētas sausās barības no ārstnieciskajām līnijām, bet standarta sausā barība ar zobakmeni necīnīsies," skaidro Rimi Mājdzīvniekiem veselības eksperte.

 

Ko darīt, ja ir konstatēts zobakmens?

Ja tomēr zobakmens ir izveidojies, smaganas iekaisušas, zobu saknes bojātas vai iekaisušas, un veterinārārsts rekomendē mutes dobuma sanācijas procedūru, kuras laikā, iespējams, kāds zobs jāizrauj, stress saimniekam var būt liels. 

 

Anete Kalniņa norāda, ka vetārsti aizvien saņem jautājumus, vai var to darīt bez narkozes, un atbilde ir stingrs nē. "Pirmkārt, tā ir sāpīga un nopietna procedūra, kura nav kvalitatīvi veicama bez anestēzijas un būtu milzu stresa un sāpju nodarīšana sunim. Otrkārt, šī vairs nav zobu higiēna, kā tas ir pierasts cilvēkiem, bet jau pielīdzināma mutes dobuma ķirurģijai, ko arī cilvēkiem mēdz veikt sedācijā. Zobakmens tīrīšanas laikā ir jāiztīra arī zemsmaganu telpa, lai pasargātu no saknīšu bojājumiem, un bez anestēzijas to darīt nedrīkst un nav ētiski pret dzīvnieku," uzsver veterinārārste.

Saistītie raksti